Prin rezoluția Parlamentului European privind Revoluția Română din decembrie 1989,

România este, din acestă lună, alături de Germaniei, în rândul țărilor UE ale căror evenimente marcante din perioada căderii Cortinei de Fier sunt comemorate în Parlamentul European, printr-un  document juridic în hemiciclul democrației europene, a afirmat eurodeputatul Rareș Bogdan (PNL, PPE), într-un interviu acordat pentru CaleaEuropeană.ro la Strasbourg.

Lider al delegației eurodeputaților români din grupul PPE, Rareș Bogdan, a afrimat că inițiativa îi aparține lui și fostului președinte Traian Băsescu.

Rareș Bogdan, a mulțumit pentru susținere tuturor celorlalți europarlamentari români, din grupurile S&D și Renew Europe.

”Este un lucru extrem de important. Este o inițiativă pe care a avut-o delegația română din PPE, susținută după solicitările noastre și de către grupul Renew Europe, de către Dacian Cioloș și de echipa Renew, de opt eurodeputați, dar și de către grupul S&D, de către socialiști. Le mulțumesc și lor, celor zece eurodeputați din grupul S&D. Ea a pornit la inițiativa președintelui Traian Băsescu și a mea, ca șef de delegație. Am obținut toate semnăturile, am obținut trecerea acestei inițiative prin toate forurile Parlamentului European. Joi se va vota, va fi o rezoluție. E o chestiune mult mai importantă decât cum s-a comemorat Revoluția de Catifea din Cehia sau toată bătălia Solidarnosc din Polonia și similară cu o rezoluție exact cum a avut Germania, singura țară care a beneficiat de o rezoluție în Parlamentul European și iată că acum și România”, a spus Rareș Bogdan pentru Calea Europeană.

Pe lângă comemorare, noi am adăugat o chestiune care ține de normalitate, din punctul meu de vedere. Am solicitat ca statul român să afle adevărul despre ce s-a întâmplat atunci”, a spus Rareș Bogdan.

”Am avut 1.165 de victime, 3.200 de răniți și sunt lucruri pe care foarte mulți europarlamentari le-au aflat de la noi. Nu le știau. A contat foarte mult și expoziția pe care am organizat-o noi, delegația română din PPE, în care au venit peste 30 de revoluționari de la București, Timișoara, Cluj, Sibiu, Craiova sau Arad. Acest lucru i-a impresionat. Am văzut oameni cu lacrimi în ochi când au văzut imaginile, când au auzit ce s-a întâmplat atunci, modul în care s-a tras în oamenii care aveau o singură dorință: libertate și își doreau să cadă comunismul. S-a întâmplat asta, iar faptul că noi ne regăsim aici după 30 de ani este datorită lor și nu vom uita niciodată acest lucru. Mă bucur că Parlamentul European a înțeles demersul nostru, că grupul PPE a susținut încă de la început și că avem o rezoluție în care se vorbește de România”, a adăugat acesta.

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.