Home Actualitate Dosarul vaccinurilor. Andrei Baciu, urmărit penal de DNA/ Înainte să ajungă la audieri și-a dat demisia de la șefia CNSAS

Dosarul vaccinurilor. Andrei Baciu, urmărit penal de DNA/ Înainte să ajungă la audieri și-a dat demisia de la șefia CNSAS

by George Avram

DNA a început urmărirea penală în cazul lui Andrei Baciu, șef al CNAS până în această dimineață când și-a anunțat demisia din funcție,  și fost secretar de stat în Ministerul Sănătății, acesta având calitatea de suspect în dosarul achiziției de vaccinuri. Procurorii îl acuză de abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave, potrivit unui comunicat al DNA.

În același dosar sunt urmăriți penal fostul premier Florin Cîțu și foștii ministri ai Sănătății, Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă.

„La data de 17 iunie 2020, Comisia Europeană a lansat Strategia europeană privind accelerarea dezvoltării, fabricării și distribuției vaccinurilor împotriva COVID-19 prin care propunea o abordare centralizată pentru achiziția unor opțiuni viabile de vaccinuri și care a presupus negocierea de către Comisia Europeană a unor acorduri de achiziție anticipată cu producătorii de vaccinuri în numele statelor membre.

Vaccinurile urmau să fie distribuite statelor membre UE în funcție de numărul populației, iar decizia cu privire la vaccinarea prioritară a anumitor categorii de populație revenea statelor membre.

De precizat este faptul că statele membre aveau posibilitatea să utilizeze, într-un termen de 5 zile de la notificare, o clauză de „opt-out”, astfel că nu erau obligate să suporte niciun fel de contribuție pentru vaccinurile pe care decideau să nu le solicite.

În contextul menționat mai sus, suspectul Baciu Romică Andrei, la data faptelor având funcția de secretar de stat cu atribuții delegate de ministru al Sănătății, cu încălcarea dispozițiilor legale și în lipsa oricăror documente/analize care să ateste necesitatea achiziției, ar fi susținut un memorandum aprobat la data de 19 aprilie 2021 de către suspectul Cîțu Florin Vasile, în calitate de prim – ministru al Guvernului României, care ar fi avut ca urmare tranzacționarea și ordonanțarea la plată a achiziției, în plus, a unei cantității de 4.260.269 doze de vaccin Pfizer.

Suspectul Baciu Romică Andrei ar fi întreprins demersurile menționate mai sus în condițiile în care ar fi cunoscut faptul că numărul persoanelor eligibile pentru vaccinare comunicat de statul român Comisiei Europene era de 10,7 milioane și că dozele de vaccin contractate anterior datei de 01 ianuarie 2021 (37.588.366 doze) ar fi fost suficiente pentru vaccinarea unui număr de peste 23 milioane persoane”

Înainte de a merge la DNA, Baciu a demisionat de la șefia CNAS

Andrei Baciu și-a anunțat luni, într-o postare pe Facebook, demisia de la conducerea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, invocând „informaţiile apărute în spaţiul public”.

La scurt timp după anunțul demisiei, Andrei Baciu a ajuns la sediul DNA, unde a fost audiat în dosarul achiziţiilor de vaccinuri anti-COVID.

You may also like

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai recente

Actualitate

Economie

Stiinta

@2023 – Expres Magazin. Toate drepturile, rezervate.