Procurorul General, Bogdan Licu, a declarat într-o conferință de presă de la Parchetul general că dosarele Revoluției vor fi redeschise. Licu a declarat că închiderea acestora de către procurorii militari a fost neteimeinică și nelegală.
„La data de 19 februarie 2016 am solicitat Înaltei Curți de Casație și Justiție, restituirea Dosarul Revoluției pentru a analiza temeinicia și legalitatea soluției lui. Am avut în vedere plângerea formată de Teodor Mărieș, dar și discuțiile din spațiul public.
Astăzi am dispus din oficiu, infirmarea ordonanței din data de 14 oct 2015, și redeschiderea urmaririi penale în cauza.
am dispus această masură deoarece am observat că au fost cercetări incomplete, dar și ignorarea unor informații, date și documente esențiale, aspecte care au dus la stabilirea unei situații incomplete și eronată și la o greșită încadrare juridică. În acest mod, rezultă că nu a existat o preocupare referitoare la aspectele faptelor din decembrie 1989. Stabilirea corectă în această cauză nu se poate face fără analizarea tuturor lucrurilor anterioare.
Procurorii nu au făcut niciun demers în declasificarea documentelor din decembrie 1989, chiar dacă s-au făcut mii de audieri și s-au solicitat documente de la multe ministere și instituții. Desi SRI a întocmit un document amplu, acesta nu se găsește în dosarul urmăririi penale. De asemenea, nu au fost facute demersuri în vederea scoaterii unor arhive de anumite instituții sau fonduri publice, spre exemplu, de la MaPN.
În cele mai multe dintre cazurile deceselor unor persoane nu s-au facut autopsii. Nu a fost recuperata munitia cu care s-a tras. putinele expertize balistice au scos la iveala doar munitia si tipul de arma folosite, dar nu si persoanele care au tras. Persoanele care puteau oferii informații sigure, erau sintetice, și cu nume de-a dreptul formale”, a declarat Bogdan Licu.
Acesta a mai transmis și că infracțiunile de omor, omor calificat sau fapte care au dus la decesul victimei, acestea vor deveni imprescriptibile.
„Modul în care s-a făcut ancheta nu corespunde normelor Curţii Europene a Drepturilor Omului” a mai declarat Licu. ” Urmează să se facă cercetări pentru genocid pentru că există indicii temeinice iar omorul şi omorul calificat au devenit imprescriptibile” a mai spus acesta, potrivit B1.