Home Justitie DNA a facut publice tehnicile mafiote ale PSD: Cum a lasat Dragnea 40.000 de dolari pe bancheta a unei masini

DNA a facut publice tehnicile mafiote ale PSD: Cum a lasat Dragnea 40.000 de dolari pe bancheta a unei masini

by George Avram

Europa Libera a publicat, miercuri, pasaje din rechizitoriul DNA in cazul vizitei lui Liviu Dragnea in Statele Unite. Procurorii DNA arata cum Dragnea, prin metode specifice mafiei, a livrat un plic cu 40.000 de dolari celui care urma sa intre in contact cu o firma de lobby din Statele Unite.

Astfel, conform rechizitoriului, Liviu Dragnea a acceptat ca, in schimbul postului de consul, Gheorghe Dimitrescu sa plateasca, in luna iulie 2017, o transa in cuantum de 45.000 euro din totalul sumei de 100.000 euro aferenta serviciilor de lobby. Firma cerea banii inainte, asa ca Dimitrescu a inceput sa se imprumute pe la cunoscuti. Refuzat in mai multe randuri, s-a adresat lui Dragnea care a facut rapid rost de bani.

„In data de 6 octombrie 2017 martorul (….) a fost chemat in biroul lui Liviu Dragnea de la Palatul Parlamentului, ocazie cu care martorul a fost informat de Liviu Dragnea ca in ziua respectiva o sa fie contactat telefonic de o persoana, martorul intelegand ca este vorba de primirea unei sume de bani in contul serviciilor de lobby”.

In aceeasi zi, soferul lui Dragnea l-a preluat pe acesta de la sediul Parlamentului Romaniei cu destinatia sediul PSD din Kiseleff, fara sa faca vreo oprire pe traseu.

„In momentul in care au ajuns la acea locatie, Liviu Dragnea i-a transmis martorului ca a lasat in masina, pe bancheta din spate, unde de altfel acesta statea in timpul deplasarilor, un plic, despre care i-a spus ca o sa vina cineva sa il ia. Liviu Dragnea i-a mai spus soferului sa ii dea acel plic, fara sa mai faca alte precizari. In plic se aflau 40.000 de euro”, se mai arata in documentul citat de Europa Libera.

Dupa aproximativ 30 de minute de la discutia avuta cu Liviu Dragnea, la sediul PSD din Kiseleff s-a prezentat o persoana care a ridicat plicul cu bani. Ulterior, acestia au ajuns la Dimitrescu.

Fostul presedinte al PSD Liviu Dragnea a fost trimis in judecata de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie intr-un nou dosar, in care este acuzat de trafic de influenta si de folosire a influentei sau autoritatii in legatura cu prezenta sa la ceremonia de inaugurare a presedintelui Donald Trump de la inceputul anului 2017.

Potrivit unui comunicat al DNA, procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de combatere a infractiunilor asimilate celor de coruptie au dispus trimiterea in judecata a lui Nicolae-Liviu Dragnea, aflat in stare de detinere, la data faptelor presedinte al Camerei Deputatilor si presedinte al unui partid politic, pentru trafic de influenta (doua fapte) si folosire a influentei sau autoritatii de catre o persoana care detine o functie de conducere intr-un partid, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, dar si alti trei oameni de afaceri, in sarcina carora s-au retinut infractiunile de cumparare de influenta, respectiv complicitate la cumparare de influenta.

In acelasi dosar a fost deferit justitiei si Gheorghe Dimitrescu, la data faptei consilier parlamentar al lui Florin Iordache, pe vremea cand acesta era deputat PSD, dar si fost consul al Romaniei la Bonn, pentru cumparare de influenta.

Procurorii anticoruptie noteaza in rechizitoriu ca, in perioada ianuarie 2017 – mai 2017, Nicolae-Liviu Dragnea ar fi primit de la unul dintre oamenii de afaceri foloase necuvenite pentru sine si pentru partid, constand in asigurarea accesului la evenimentele din cadrul Ceremoniei de investire a presedintelui SUA, din perioada 17 – 21 ianuarie 2017, desfasurate la Washington DC (SUA), in baza unui pachet de beneficii in valoare de 250.000 dolari, acces obtinut prin intermediul unui om politic si de afaceri american, vicepresedinte al Comitetului Prezidential de Inaugurare, si asigurarea, cu ajutorul celorlalti doi oameni de afaceri, a unor servicii de lobby si consultanta politica in valoare de 30.000 USD, in favoarea partidului din care facea parte.

„Banii respectivi ar fi fost platiti, in luna mai 2017, de o societate offshore cu sediul in insulele Virgine Britanice si conturi bancare in Cipru, (controlata de omul de afaceri roman cu ajutorul celorlalti doi oameni de afaceri)”, arata DNA.

De asemenea, spun anchetatorii, Dragnea ar mai fi acceptat de la acelasi om de afaceri promisiunea unor foloase nepatrimoniale necuvenite constand in participarea, in perioada mai – iunie 2017, la doua intalniri (in final neconcretizate) cu inalti oficiali din SUA.

„In acest context, inculpatul Nicolae-Liviu Dragnea ar fi traficat, in favoarea omului de afaceri roman, influenta reala pe care o avea fata de prim-ministrul si alti membri ai Guvernului Romaniei, promitandu-i ca ii va determina pe acestia sa ii asigure interesele de afaceri, in special din domeniul militar si al intelligence, pe care respectivul le avea in Romania”, se precizeaza in comunicat.

De asemenea, afirma procurorii, in perioada mai – octombrie 2017, Nicolae-Liviu Dragnea si-ar fi folosit autoritatea si influenta ce decurg din calitatea de presedinte al unui partid politic fata de Gheorghe Dimitrescu, precum si fata de alte doua persoane, in scopul de a obtine, in aceeasi perioada de timp, foloase necuvenite pentru sine si pentru partid, cu incalcarea dispozitiilor Legii 334/2006 privind finantarea partidelor politice, constand in servicii de lobby in valoare de 100.000 USD (din care 45.000 de euro ar fi fost achitati de Gheorghe Dimitrescu). Serviciile respective ar fi fost prestate de o societate americana de lobby, pentru stabilirea si perfectarea unor vizite ale lui Nicolae-Liviu Dragnea cu inalti oficiali americani.

„In schimbul foloaselor primite de la Gheorghe Dimitrescu, in perioada iunie – iulie 2017, inculpatul Nicolae-Liviu Dragnea ar fi traficat in favoarea acestuia influenta reala pe care o avea asupra ministrului afacerilor externe, promitand ca il va determina pe inaltul demnitar sa il desemneze pe primul in functia de consul general al Romaniei la Bonn, lucru care s-a si intamplat”, afirma DNA.

Potrivit DNA, in cauza au fost dispuse masuri asiguratorii asupra mai multor bunuri imobile ce apartin lui Nicolae-Liviu Dragnea.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Bucuresti cu propunere de a se mentine masurile asiguratorii dispuse in cauza.

Stire preluata de la stireazilei.com

You may also like

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai recente

Actualitate

Economie

Stiinta

@2023 – Expres Magazin. Toate drepturile, rezervate.