Home Actualitate Dispută între producătorii de brânză români și greci. RENUNȚĂ România?

Dispută între producătorii de brânză români și greci. RENUNȚĂ România?

by George Avram

Cuvântul „telemea” a devenit motiv de dispută între români şi greci, aceştia din urmă depunând opoziţie la înregistrarea sortimentului „Telemea de Ibăneşti” ca denumire de origine protejată (D.O.P). Autorităţile din Grecia susţin că „telemea” seamănă foarte mult cu a lor „telemes (τελεμες)”, un cuvând ce desemnează tot un sortiment de brânză.

„Pentru telemeaua de Ibăneşti avem opoziţie din partea Greciei în special pe cuvântul „telemea”. Ei spun că acest cuvânt se aseamănă cu telemes, care este o brânză albă, sărată, cu anumite caracteristici similare cu telemeaua de Ibăneşti. Aceasta este însă o problemă frecventă la nivelul UE. Nu este nimic ieşit din comun. Trebuie doar să lămurim unele aspecte”, a declarat pentru ECONOMICA.NET  Viorel Morărescu, director general în cadrul Ministerului Agriculturii.

Potrivit acestuia, Ministerul a primit notificare din partea Greciei luna trecută şi de atunci, timp de trei luni, cele două părţi au timp să lămurească aspectele puse în discuţie. „Avem la dispoziţie trei luni pentru a ne pune de acord şi pentru a avea un punct de vedere comun (cu Grecia n.red)”, spune oficialul MADR.

Acesta susţine că nu crede că se va ajunge ca România să renunţe la denumirea de „telemea”.

La Ibăneşti, asemănările dintre „telemea” şi „telemes” se resimt însă în cifra de afaceri, iar procesatorii aşteaptă ajutorul Ministerului pentru a rezolva problema.

Demersurile procesatorului pentru obţinerea D.O.P au început de mai bine de trei ani, documentaţia fiind depusă la Comisia Europeană în noiembrie 2013. Publicarea cererii în Jurnalul Oficial al UE a avut loc în ianuarie anul acesta şi tot de anul acesta Mirdatod a început, timid, să exporte. Aşteaptă însă recunoaşterea comunitară pentru a putea negocia de pe o treaptă superioară, atât cu distribuitorii externi, cât şi cu cei interni.

„Am exportat foarte puţin în Italia şi Marea Britanie, prin distribuitori români. Sunt cantităţi infime pentru că este foarte greu să pătrunzi acolo, având în vedere că oferim un produs pe care îl fabrică mulţi alţii şi faptul că nu ne permitem să avem preţuri mai bune. Ceilalţi fermieri sunt mult mai bine sprijiniţi pentru a produce”, explică reprezentantul Mirdatod.

Sursa – economica.net, ampress.ro

You may also like

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai recente

Actualitate

Economie

Stiinta

@2023 – Expres Magazin. Toate drepturile, rezervate.