Povestea Mariei Tănase este departe de fi lămurită. Există încă întrebări fără răspuns. Ce rol a jucat Maria Tănase în istoria spionajului românesc, și este aceasta Mata Hari a României? Ar fi doar două întrebări fără un raspuns clar nici în ziua de azi.

Rămâne însă certă o declarație a lui Dinu Zamfirescu, unul dintre cei mai cunoscuți  dizidenți anticomuniști, în prezent director științific al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului. El a declarat în emisiunea Panorama cu Oana Stănciulescu că a făcut parte din rețeaua Mariei Tănase pe vremea când era student, înainte de a fugi din țară.

Povestea Mariei Tănase

Google şi-a modificat, miercuri, 25 septembrie 2013, logoul pentru a o sărbători pe Maria Tănase, la împlinirea a 100 de ani de la naşterea celebrei cântăreţe române. Toată lumea știe cum a debutat Maria Tănase. Mai puțin se cunoaște despre relațiile ei cu serviciile secrete, și , totodată despre acțiunile ei menite să ajute Armata Română.

Maria Tănase cânta la restaurantul “Coşna” când a apărut printre clienţi un jurnalist francez.

Era corespondent al Agenţei Havas, şi se numea Maurice Negre.

Relația dintre ea și Maurice a atras atenţia lui Mihail Moruzov, şeful SSI.

Negre era agentul Biroului 2, serviciul de spionaj francez.

În 1940, Maurice Negre a fost arestat sub acuzaţia de spionaj, judecat, condamnat şi închis la Aiud.

În 1941 Negre a fost eliberat și scos din țară.

Nu este exclusă o intervenție a lui Eugen Cristescu, noul şef al SSI, la rugămintea Mariei Tanase. Ce a dat în schimb aceasta?

Întors la Paris, cu trecutul lui şi om al serviciilor secrete, a devenit directorul  Agenției France Presse.

În 1941, Maria Tănase a mers la Istanbul unde l-a întîlnit pe Alfred de Chastelain, spion britanic SOE, în localul unde cînta, Taxim, ţinut de un roman (Iordănescu, şi el agentul lui Cristescu).

Spionul britanic a fost parașutat în România și, se pare, a avut o contribuție esențială în actul de la 23 august 1944.

Maria Tănase a fost filată în permanență și i s-a deschis dosar de urmărire odată cu venirea comuniștilor la putere.

Dinu Zamfirescu, unul dintre cei mai cunoscuți dizidenți anticomuniști, directoul științific al IICCR, a declarat la emisiunea Panorama cu Oana Stănciulescu că Maria Tănase avea misiunea de a inventaria străzi întregi din București, iar pentru acest lucru avea nevoie de voluntari. Student pe atunci, Dinu Zamfirescu a declarat că a făcut parte din rețeaua de voluntari a Mariei Tănase, ocazie cu care a și cunoscut-o.

Acțiunile Securității nu au trecut dincolo de filaj deoarece Maria Tănase era idolul maselor.

Maria Tănase s-a căsătorit cu juristul Clearch Raul Victor Pappadopulo-Sachelarie (Clery Sachelarie) în decembrie 1950.

A cântat în numeroase restaurante și localuri bucureștene (mai ales în perioada interbelică): „Neptun”, „Café Wilson”, „Parcul Aro”, „Luxandra”, „Luther”, „Continental”, „Prispa-naltă” din Piața Obor.

În primăvara anului 1963, fiind într-un turneu la Hunedoara cu Taraful Gorjului, află că este bolnavă de cancer la plămâni. Întrerupe turneul, rugând-o pe Mia Braia să o înlocuiască. Pe 2 mai ajunge acasă, în București. Se stinge din viață la Spitalul Fundeni, pe 22 iunie 1963, la ora 14:10. Înainte de a muri și-a scris testamentul.

TESTAMENT

Las toata averea mea mobila, ce se va gasi in patrimoniu la data decesului meu, surorii mele Aurica Tanase si sotului meu Clerah Sachelarie, cu acelasi domiciliu ca al subsemantei, pe care-i rog sa ia hotarari numai impreuna privind averea ramasa. Daca fratelui meu Stefan Francois Tanase ii va face placere vreun obiect indiferent de valoarea lui, rog pe sora mea si sotul meu sa i-l daruiasca spre calda si duioasa amintire „

Nepotilor mei celor trei copiii ai fratelui meu si celor trei copii ai surorii mele le las toata dragostea mea de mama. Pe baietii fratelui meu si sorei mele precum si pesotul Stefaniei ii implor cu cuvant de moarte sa nu fumeze de aci incolo si sa-l iubeasca pe nenea Clery cum m-au iubit pe mine si cum eu i-am iubit pe ei.

Las cu cea mai aproga dorinta a mea ca ritualul inmormantarii mele sa nu formeze obiectul vreunei vulgare actini ci sa fie sobru.

Dupa moarte, corpul nescaldat, numai sters cu alcool sa fie la dispozitia medicilor daca vor considera ca este cazul sa se foloseasca de el la autopsie. Una din cele doua camasi albe de matase pe care le am in dulap sa fie puse pe sub rochia de pichet alba ce se gaseste la spital si care se butoneaza in spate. Pe cap sa-mi puna pichetul de coltar alb iar in picioare ciorapi albi scurti.

Cu limba de moarte ii rog sa nu aduca nimanui la cunostinta despre moartea mea cu exceptia oficialitatilor si in orice caz inmormantarea sa fie anuntata cu o zi mai tarziu chiar celor ce m-au cunoscut. Nu vreau mascarada. Sa nu mi se faca parastas decat la sase saptamani. Sa-mi care apa cu cofa si sa se inchine cineva la cimitir in fiecare zi timp de sase saptamani.

Sa nu vina la slujba mea religioasa niciun popa afara de preotul si parintele Bejenaru Vasile din suburbia Caramidarii de Jos, raion Nicular Balcescu, caruia ii sarut mainile pr ultima data ca atunci cand mamei si tatalui meu le era greu, s-a oferit sa-mi fie tata si mama. Ii multumesc in veci pentru tinuta lui curata si pentru omenia de care a dat dovada cum se cuvenea tot timpul vietii sale.

Daca se va putea si nu va fi greu as vrea ca pe un drum secetos si dornic de apa sa se faca o fanatana si in loc de acele parastase, pe care le interzic, din cand in cand sa fie ajutat cate un student si o studenta cu plata cantinei sau a posibilitatilor de masa si sa nu fie nimeni trist.

Le doresc viata lunga si sanatate tuturor acelora pe care i-am cunoscut, chiar daca unor le-am stat greu in drum si au considerat sa ma cunoasca dupa placul lor si nu dupa caracterul si firea mea.

Imbratisez pe toti si doresc sa le fie viata imbelsugata, linistita,sanatoasa si in voie buna!

 

Surse- steliantanase, wikipedia, alte surse

 

 

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.