Realitatea a batut toate scenariile. S-a spus si s-a scris, eu insumi am facut-o, pe tema legaturilor dintre Dan Condrea, patronul decedat al firmei Hexi Pharma, si “sistem”. S-a glosat, si eu insumi am glosat, asupra statutului sau de sageata. De personaj trimis la inaintare de catre servicii, cele mai multe supozitii vizand Serviciul Roman de Informatii. Realitatea, insa, a batut filmul. Legaturile lui Condrea cu serviciile secrete sunt mult mai temeinice, mult mai solide si mult mai periculoase decat au aparut ele in toate scenariile vehiculate in ultimele zile. Sotia lui Condrea a rupt tacerea. Si a facut-o intr-o maniera naucitoare, devastatoare si, probabil, decisiva. Vine randul serviciilor secrete sa explice.

Sau sa abureasca. Pentru ca sotia lui Condrea, ea insasi provenita dintr-o familie, asa cum spune, din anturajul familiei Ceausescu si al unor inalti demnitari ai securitatii statului, sustine ca sotul ei a fost ofiter acoperit. Si nu numai sotul ei. Ci si unii dintre subordonatii si colaboratorii acestuia. Ca, de altfel, si o parte din “anturaj”.

Caracatita este insa devoalata nu numai din perspectiva serviciilor secrete, SRI, SIE, SPP si Serviciul “Doi si-un sfert” si chiar si Serviciul secret al Armatei, ci sub aspectul caracatitei infractionale. Daca la un capat al tunelului au fost securistii, intr-o forma institutionalizata sau, pur si simplu, jucand ca independenti ai “sistemului”, la celalalt capat al tunelului, avem o veritabila caracatita infractionala.  Care intruneste toate caracteristicile marii coruptii. Si, mai mult decat atat, vorbim despre o coruptie institutionalizata. Pentru ca sotia lui Condrea relateaza, cu subiect si predicat, cum patronul Haxi Pharma platea spagi nu numai catre oamenii cheie din spitale, ci si in Parlament sau Guvern.

Scandalul era oricum urias. Acum, devine si mai mare, pentru ca s-a iesit din scenariul care viza implicarea, in uriasa escrocherie, a serviciilor si s-a intrat in scandalul prin care se fac nominalizari si se depun probe.

Dar, de la nivelul cel mai inalt al conducerii SRI, s-a spus, in mod public, ca justitia, in sensul ei larg, implincadu-i nu numai pe judecatori, ci si pe procurori, face parte din campul tactic al serviciului. In aceste conditii si daca chiar asa stau lucrurile, cum va indrazni un procuror, cel care se ocupa de caz, sa infiga batul in serparie si sa incerce sa scuture cuibul? Nu risca sa fie, la randul sau, sub o forma sau alta, eliminat?

Incepand de azi-dimineata, din momentul in care sotia lui Condrea a inceput sa vorbeasca in mod public, este declansat un razboi cum nu a mai existat vreodata. Daca numai o mica parte dintre afirmatiile ei sunt reale, atunci vom descoperi cu stupoare, dar de data asta documentat, cum oameni importanti din servicii se afla in epicentrul crimei organizate din Romania. Cu sau fara protectie institutionala. Asta se va vedea.

Si, in fine, avem o demonstratie, pe viu, a teribilei nocivitati generata de faptul ca, prin lege, serviciile secrete au dreptul sa detina societati comerciale. Care lucreaza acoperit. Si infesteaza intreg mediul de afaceri.

E de vazut cum vor reactiona, oficial si neoficial, serviciile. In ce masura este presedintele Klaus Iohannis pregatit sa taie in carne vie. In ce masura serviciile sunt pregatite sa-si extirpe propria cangreana. Sau cum se vor replia serviciile, cum vor incerca sa ne abureasca in continuare. Si cum vor scoate capul, din nou, cartitele acestora din politica, din presa si din societatea civila.

sursa- corectnews.ro

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.