Home Actualitate Despre mântuirea sufletului

Despre mântuirea sufletului

by Redactia

Cine nu a ajuns până acum la Muntele Athos și nu a avut bucuria întâlnirii cu părinții athoniți are acum șansa să afle povețele acestora prin intermediul lui Ionuț Riteș, care a avut ideea să pună pe hârtie povestea pelerinajelor lui la Sfântul Munte Athos.
“Cu picioarele pe Pământ” nu este este doar o carte, ci este un ghid spiritual, un ghid pentru suflet.
Este vorba despre răspunsurile pe care autorul le-a găsit după cele peste 20 de pelerinaje la Muntele Athos. Întrebări pe care fiecare dintre noi ni le punem, la un moment dat în viață. iar răspunsurile sunt direct de la sursă, adică de la sfinții părinți de la Muntele Athos.
“Cu picioarele pe Pământ” este o mărturisire de credință a lui Ionuț Riteș, care devine un ghid pentru cei care nu știu unde să caute răspunsuri.
„Importantă este călătoria, străduința, trebuie să încercăm neîncetat, chiar dacă drumul este greu, plin de obstacole și, de multe ori, cădem în păcatul deznădejdii”, scrie autorul.
“Cu picioarele pe Pământ” este o carte care i-a adus autorului libertatea și mărturisirea credinței în Dumnezeu. Dacă vrei să schimbi lumea, începe cu tine îi spune un părinte lui Ionuț Riteș. Iată un îndemn pentru toți. ( O.S).

Despre mântuirea sufletului
“Un alte subiect interesant este următorul: ce se întâmplă dacă cerem Bunului Dumnezeu mântuirea sufletului.
În primul rând, ajutorul se va manifesta altfel decât putem să ni-l imaginăm.
Atâta timp cât demonii au căzut din Rai din cauza mândriei, poarta de intrare în Rai este exclusiv poarta smereniei. Și altă cale nu există oricât am căuta.
Cu mult timp în urmă, unui călugar îi apare demonul în chip de Maica Domnului care îi poruncește să i se închine. Fără să se gândească o clipă că nu este vrednic să îi apară Maica Domnului în persoană (din mândrie), se închină iar surpriza a venit imediat, copitele făcându-se vizibile de sub veșmânt. Atunci demonul a spus: mi te-ai închinat, al meu ești. Nu cunosc soarta călugărului, dar smerenia spre mântuirea sufletului cred că a fost mare.
Deci câștigarea smereniei, la orice nivel te-ai afla, este un lucru serios, iar testele vor fi pe măsura evoluției duhovnicești.
Deci, în caz că cerem smerenie, ce se întâmplă?
Contrar părerii noastre, smerenia nu se câștigă cu frumosul, ci cu joarda. Așa că Bunul Dumnezeu va face orice să te smerească, văzându-ți dorința de mântuire. În caz că nu te poți smeri singur, ceea ce ar fi ideal dar și greu totodată, Bunul Dumnezeu te poate smeri astfel: te trece prin boli, te sărăcește, și multe altele, și toate astea doar ca să te salveze. De murit din sărăcie nu vei muri, căci și păsările cerului care nu au nimic din ce ai tu trăiesc.
Dacă ceri smerenie așteaptă-te să primești umilințe, jigniri și vorbe nespuse. Dar și darurile duhovnicești pe care le vei primi sunt pe măsură.
Acolo este marele test: una e să spui despre tine “eu smeritul și păcătosul” și alta e să fii pus în fata situației.
Oare cine câștigă? Smerenia care este simbolul dragostei? Sau mândria?
Ascultă-mă bine, dacă te nevoiești, vei primi răsplata, dar dacă te smerești vei primi și daruri.
De aia nu primim daruri duhovnicești, că ne vom mândri, iar plata mândriei este pierderea sufletului.
Darurile hovnicești se dau direct proporțional cu smerenia. De aceea nu avem nimic sau aproape nimic. Când vom fi smeriți le vom avea pe toate. Atunci vom ști ce să facem cu darurile și cu siguranță nu vom face rău.
Să facem un exercițiu de smerenie:
– Cum te vezi?
Mă gândesc să răspund corect apoi zic:
– Ar trebui să mă văd mai mic ca alții, dar încă nu pot face asta.
Părintele răspunde:
– Total greșit. Dacă te vezi mai mic ca alții înseamnă că te vezi ceva. Trebuie să nu te vezi nimic.
Când nu mai însemni nimic în ochii tăi, când realizezi că ești pământ, când îți dai seama că nu e vina prostului că e prost și nici a deșteptului că e deștept, toate fiind daruri primate și nicidecum rodul efortului nostru, te afli pe calea smereniei.
De aici începe lucrarea cea bună”. ( Fragment din cartea Cu picioarele pe Pământ, de Ionuț Riteș, editura Vis de Vacanță)

You may also like

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai recente

Actualitate

Economie

Stiinta

@2023 – Expres Magazin. Toate drepturile, rezervate.