Noua lege ANI adoptată de Parlament nu îndeplineşte cerinţele-cheie stabilite de Uniunea Europeană. Constatarea vine din partea Comisiei Europene care a avertizat prin purtătorul de cuvânt, Mark Grey, că noile amendamente au stârnit îngrijorare la Bruxelles.

Mark Gray a amintit că, în viziunea Comisiei, ANI este un pilon-cheie în lupta împotriva corupţiei în România. “În momentul aderării la UE, România şi-a luat un angajament foarte clar că ANI va fi în măsură să verifice averile şi să emită decizii constrângătoare pe baza cărora să poată fi luate sancţiuni care să descurajeze”, a punctat oficialul european.

“Amendamentele adoptate de Parlament dau naştere unor serioase îngrijorări şi o analiză preliminară indică faptul că noua lege adoptată nu îndeplineşte cerinţele-cheie ale celui de-al doilea obiectiv din Mecanismul de Cooperare şi Verificare”, a mai pus Gray.

Senatul a adoptat, cu 115 voturi favorabile şi două abţineri, noua formă a Legii ANI.

Deoarece legea a trecut de plenul Senatului, nu mai poate fi întoarsă de la promulgare şi va consfinţi rolul decorativ al Agenţiei. Comisiile de cercetare a averilor rămân desfiinţate, ANI nu poate sesiza decât Parchetul sau ANAF, iar verificările după încheierea mandatului demnitarilor nu pot fi făcute decât în termen de un an. De asemenea, averile şi interesele rămân la secret.

Culmea, UDMR-istul Gyorgy Frunda a coordonat în Senat marea castrare a ANI chiar în prezenţa reprezentanţilor ambasadelor SUA, Marii Britanii şi Olandei, ţări care, alături de Germania, au criticat modificările aduse. Cu toate acestea, Frunda nu a părut impresionat.

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.