Home Actualitate DECĂDEREA CLANULUI PONTA-SÂRBU, ginere-socru. Ce se ascunde în spatele demisiei așteptate a lui Ilie Sârbu

DECĂDEREA CLANULUI PONTA-SÂRBU, ginere-socru. Ce se ascunde în spatele demisiei așteptate a lui Ilie Sârbu

by Ioana Popescu

În ultimii 25 de ani, Ilie Sârbu a jucat un rol important pe scena politică românească, ocupând funcții mari, de la parlamentar la ministru al agriculturii. În PSD, Ilie Sârbu a făcut jocuri tot timpul, însă a tăiat și a spânzurat în momentul în care ginerele său a devenit președintele partidului și, mai apoi, primul ministru.

A devenit membru  PDSR în 1993, cariera sa politică este una cât se poate de complexă. A fost purtător de cuvânt și vicepreședinte al organizației locale a partidului, din 2000 devine Președinte al Consiliului Județean Timiș și Vicepreședinte al Forumului Președinților Consiliilor Județene al PDSR.

În 2001 este ales Membru al Consiliului Național PDSR și Membru al Biroului Coordonator Central al noului PSD pentru ca, în același an, să devină Ministru al Agriculturii, Pădurilor și Dezvoltării Rurale.

Reîntors în Banat devine, în 2004, Președintele filialei județene a PSD Timiș pentru ca, în 2005, să fie ales Vicepreședinte al partidului la nivel național, responsabil cu Agricultura, Silvicultura și Dezvoltarea Rurală.

Se spune că Ilie Sârbu și-a pus oameni în funcție în mai toate județele, surse din cadrul PSD susținând că el ar controla tot ce înseamnă păduri și afaceri aferente în România.

De altfel,Ilie Sârbu  alaturi de deputaţii Viorel Hrebenciuc şi Ioan Adam şi directorul general Romsilva, Adam Crăciunescu, sunt urmăriţi penal în dosarul retrocedărilor, potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), care precizează că şeful Romsilva se află sub control judiciar. Liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu, a fost, de altfel, alături de un avocat, la DNA Braşov, unde au avut loc audieri într-un dosar privind retrocedări ilegale de terenuri în care sunt vizaţi magistraţi şi doi avocaţi.

Adam Crăciunescu este exemplu clasic de politruc de la judeţ, ajuns într-o înaltă funcţie centrală cu ajutorul legăturilor politice. A fost promovat în fruntea Romsilva în mai 2012, având susţinerea PSD şi mai ales al lui Ilie Sârbu, socrul lui Victor Ponta, scrie romaniacurata.

De altfel, legătura dintre Crăciunescu şi Ilie Sârbu este mai veche. În anul 2003, Ilie Sârbu, pe atunci ministru al Agriculturii în Guvernul Năstase, l-a adus la Bucureşti în funcţia de secretar de stat pe probleme silvice, iar în anul 2013 l-a susţinut să fie ales în unanimitate preşedinte executiv al PSD Timiş.

Mai mult, în mandatul 2008-2012, Crăciunescu fost vicepreşedinte al CJ Timiş din partea PSD.

Până în acest moment, Ilie Sârbu nu pare să fie derajat prea tare de procurori.

Pe plan politic, momentul critic a fost fuga ginerelui său în Turcia. În partid se vprbește că Ilie Sârbu a făcut tot ce a putut să-l convingă să se întoarcă mai repede, dar fără niciun rezultat.

Sursele citate susțin că Ilie Sârbu s-a întors din Turcia resemnat.

După demisia ginerelui său din funcția de președinte al partidului, Ilie Sârbu a început să-și facă planuri de retragere.

Informația că săptămâna viitoare își va da demisia din fruntea senatorilor PSD vine la doar o zi după ce președintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, i-a amânat Codul Fiscal al lui Ponta și i-a transmis un semnal clar că el conduce partidul de azi înainte.

Se pare că Liviu Dragnea pregătea oricum debarcarea lui Sârbu de la șefia grupului PSD, așa că tata socru, cum este denumit în partid, nu mai avea nicio șansă să rămână la butoane.

Asistăm, se pare, la decăderea clanului Ponta-Sârbu după mai mulți ani de preamărire.

You may also like

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai recente

Actualitate

Economie

Stiinta

@2023 – Expres Magazin. Toate drepturile, rezervate.