Aproximativ 20 de miliarde de euro în investiţii nemţeşti în Rusia şi peste 200 de miliarde de dolari în lichidităţi şi alte active ruseşti care hrănesc paradisurile fiscale din Cipru, Olanda şi Marea Britanie creează structura de rezistenţă a unei reţele a banilor care leagă Uniunea Europeană de Rusia, scrie zf.

În umbra acestei plase, şefii de stat şi de guvern din UE au început ieri un summit de două zile în care discută problema Ucrainei şi eventuale măsuri de coerciţie contra Moscovei.

SUA şi UE au răspuns anexării cu forţa a Crimeei de către Rusia cu sancţiuni financiare contra a 21 de cetăţeni ruşi, inclusiv oficiali guver­namentali, consilieri ai preşedintelui Vladimir Putin şi alte persoane „respon­sabile cu subminarea suvera­nităţii, integrităţii teritoriale şi a guvernului Ucrainei“, se arată într-un comunicat al Casei Albe.

Sancţiunile au ca ţintă activele personale, dar nu şi „companiile pe care aceştia le administrează în contul statului rus“.

Aceste active, reprezentând obliga­ţiuni, acţiuni şi alte instrumente financiare, au fost destul de uşor de identificat, notează CNBC.

Din activele de 500 de miliarde de dolari deţinute de ruşi în străinătate, două treimi sunt depozitate în doar trei paradisuri fiscale: Cipru, Olanda şi Insulele Virgine Britanice, un teritoriu aparţinând Regatului Unit, potrivit datelor Băncii Rusiei.

Cele trei ţări sunt paradisuri fiscale populare în rândul ruşilor încă de când a început exodul capitalului rusesc, în anii 2000.

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.