Home Actualitate De ce …

De ce …

by Oana Stănciulescu

În ajunul Crăciunului ne-am strâns, și în acest an, câțiva prieteni să ducem tradiția mai departe, așa cum Surorile Coposu reușesc să facă de 90 de ani.
Înainte de ajun, telefonul mamei suna din cinci în cinci minute.„Dorina și Gigi, din Spania“, spune ea fericită. “Au plecat la Alin, băiatul lor mai mare, care acum are doi copii, născuți acolo”…
“Și Luiza, fata lor, a plecat în Anglia”…..Și acasă? Întreb eu? “Acasă au pus lacăt până la primăvară”.
Alt telefon – “E Vali – băieții ei lucrează la un service lângă Londra. Au plecat amândoi cu neveste și copii, n-au reușit să ajungă acasă de Crăciun”.
“A lui Băin e în Portugalia, Minciună a lu’ Corâc tot în Portugalia, la o fermă, a lu’ Măria de peste drum, în Italia, a lu’ Șfalt în Italia la o pizzeria, Ionel și Tanța a lu’ Cămin în Italia, Cristina în Spania la o bătrână, Gabi de peste drum de ocol în Libia, a lu’ Stanciu în Germania la un depozit de legume, Costel Pițigoi în Portugalia, băiatul lui Nelu pe tir în Germania, frații Brate în Spania”…
O ascult pe mama și mă întreb câți au mai rămas în sat… Cu mulți dintre ei mi-am petrecut copilăria, îi cunosc, mi-e dor de ei. Cu ei sau cu părinții lor mergeam la săniuș cât era ziua de lungă, de unde ne întorceam cu hainele înghețate, cu țurțuri. Sau la colindat, sau în pițărăi – un obicei din Oltenia, vechi de pe vremea dacilor (am aflat mult mai târziu) unde copiii merg din casă în casă pentru a aduna în traiste piţărăi – colăci, mere, nuci, eugenii sau alte bunătăţi.
Aflu de la mama că la început au plecat câte 2-3, apoi s-au adus unii pe alții, să le fie mai ușor, să nu fie singuri prin lume…
Unii de duc câte 3 – 6 luni, alții cu anii … Au plecat pe capete de foame, de disperare… Dintre prietenii mei de săniuș au mai rămas prea puțini….Și acum îl înțeleg și mai bine pe Emil Cioran care după ‘90 nu a vrut să se întoarcă la Rășinari. A vrut să rămână cu imaginea și amintirile Rășinariului din copilărie …

În momentul în care românii au început să plece la muncă în străinătate, după 89, analiștii au decretat că este cel mai mare câștig al României – sutele de mii de români plecați se vor întoarce și vor schimba România pentru că vor dori să implementeze ce au văzut – reguli democratice, un mod de a funcționa eficient.
La început însă și-au trimis banii acasă – miliarde de euro – și-au ridicat case făloase … Unii dintre ei s-au întors în timpul crizei europene și au încercat să demareze afaceri mici, dar s-au izbit de birocrație și șpăgi. Și-au dat seama repede că nu s-a schimbat nimic în acest răstimp și s-au întors pe șantierele și fermele din Italia, Spania, Germania sau prin casele pensionarilor europeni.
Mai apoi, mulți dintre ei și-au luat și copiii, care au crescut, și-au făcut familii, și au, la rândul lor copii, mulți s-au născut acolo, mulți nu mai știu românește, pentru mulți țara natală nu mai înseamnă mare lucru, mulți nici nu mai vor să audă de România.
Așa că după minerida din 90 au plecat studenții, intelectualii, speriați de întorsătura pe care o luau lucrurile în țară, apoi a venit exodul Mamelor și Taților care au împânzit mai întâi Italia și Spania, în construcții și menaj, apoi toată lumea, iar acum tinerii care pleacă la școală și nu se mai întorc sau tinerii care sunt în căutarea unui loc de muncă pe care nu-l mai găsesc în țară …
În total vreo 4 milioane de români, potrivit lui Dacian Cioloș, care avansa această cifră în 2014. Dintre aceștia, maxim 4% se mai întorc în țară.
Oare i-am pierdut definitiv? Greu de spus.
Cel puțin cât vremea lipitorilor, ticăloșilor și a hoților nu va apune.
Cel puțin cât vom plăti birul lună de lună fără să mișcăm în front.
Cel puțin cât nu vom înțelege că puterea stă în noi, oricât de patetic ar suna. Oamenii au puterea! O lecție pentru 2016!

Foto – Iosif_Berman_-_Prichindei_la_urat_pe_uliţele_şi_străzile_Bucureştilor

Sursa – https://oanastanciulescu.ro

You may also like

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai recente

Actualitate

Economie

Stiinta

@2023 – Expres Magazin. Toate drepturile, rezervate.