Tibetanii sărbătoresc ziua de naştere a liderului lor spiritual în exil, Dalai Lama, care a împlinit 75 de ani, un bun motiv să readucem în discuţie rolul acestuia, relatează site-ul Huffingtonpost.com
Liderul spiritual tibetan le-a vorbit marţi, de ziua sa, celor peste 5.000 de credincioşi, în templul său din McLeod Ganj, în apropierea oraşului Dharamsala, la poalele munţilor Himalaya. Dalai Lama a remarcat cu amărăciune faptul că budiştii din Tibet nu au primit voie din partea autorităţilor chineze să-şi sărbătorească liderul spiritual.
Cu toate acestea, laureatul Premiului Nobel pentru Pace din 1989 este adeptul unei strategii conciliante faţă de China, căutând „o cale de mijloc” care să-i ofere poporului său o simplă autonomie culturală.
Dalai Lama are probleme de sănătate, motiv pentru care deja se ia în discuţie problema asigurării succesiunii sale.
Născut într-o familie de fermieri din nord-estul Tibetului, la vârsta de numai patru ani a fost recunoscut drept al 14-lea Dalai Lama. Trăieşte în exil din 1959, de unde a militat pentru independenţa Tibetului şi, mai apoi, pentru autonomia regiunii.
Tibetanii îl venerează pe Dalai Lama ca fiind încarnarea lui Buddha, iar la vârsta de cinci ani a fost numit lider spiritual şi politic al Tibetului şi şi-a început educaţia monastică. În 1950, Dalai Lama a preluat şi puterea politică, exact în anul când China a invadat Tibetul.
S-a opus constant violenţei şi a pledat pentru rezolvarea problemei tibetană prin mijloace paşnice.
Primit de şefi de stat şi de vedete din lumea întreagă – spre marele regret al regimului de la Beijing -, omul cu tunică galbenă şi cu râs comunicativ continuă să întruchipeze speranţele a şase milioane de tibetani.
Şi în ciuda eşecului deschis al strategiei sale faţă de China, s-a impus ca un fin diplomat, călător neobosit şi a reprezentat cauza tibetană deşi are o vârstă înaintată şi probleme de sănătate.
(J.S)