Home Actualitate Cum să-ți antrenezi mintea pentru o medalie olimpică

Cum să-ți antrenezi mintea pentru o medalie olimpică

by Madalina Firanescu

Campionii nu se nasc, ci se fabrică. Este o realitate incontestabilă, care a consacrat și formula succesului în sport: 90% transpirație și doar 10% inspirație (și talent). Dar sudoarea propriu-zisă nu este nici ea suficientă, în absența unui psihic puternic, care să furnizeze trupului în momentele cruciale rezerve nebănuite de stabilitate, concentrare și energie.

Câteva dintre cele mai strălucite nume ale psihologiei sportive vor încerca la București, pe 17 iunie, să configureze căile potrivite pentru antrenarea minții atleților în vederea atingerii performanței olimpice. Căci până la Olimpiada pariziană mai este un an, perioadă extrem de scurtă în sportul de top.

Atleții sunt cu pregătirile pe ultima sută de metri, cizelându-și evoluțiile la detaliu și concentrându-se pe obținerea calificării la Jocuri, ea însăși o performanță în sine. Nimeni nu mai are timp pentru schimbări masive în antrenamente, pentru introducerea de elemente revoluționare. Dar asta nu înseamnă că în lunile care urmează nu mai e loc de îmbunătățiri, ci doar de rutină și consolidări. Chiar dacă efortul sportiv se bazează în multe discipline pe automatisme, pe mișcări ori acțiuni repetate la nesfârșit, până devin o a doua natură, există elemente care pot dinamiza orice evoluție sportivă, aducând un boost de încredere și, evident, rezultate mai bune. Este vorba de tehnicile mentale, care țin de psihologia sportivă, zonă din care-și trag seva cele mai spectaculoase succese sportive moderne.

Tot mai mulți atleți, antrenori și manageri din domeniu au înțeles că acolo unde nivelul de pregătire este la fel de ridicat și de intens la concurenți, psihicul este cel care face diferența de clasare, în final. Și, după cum vedem în ultima vreme, de pildă în tenisul mondial profesionist sau în gimnastica artistică, fragilitatea minții poate blocha ori chiar nărui cariere. Sub presiunea obținerii rezultatelor și a menținerii la un nivel de vârf, unii sportivi clachează și simt nevoia să se retragă, chiar și temporar. Exemple ca Naomi Osaka, Amanda Anisimova sau Simon Biles sunt elocvente. Or, este coșmarul oricărui antrenor să-și vadă elevul copleșit de stres, emoții și epuizare psihică, până în pragul abandonului sau dincolo de el!

Există însă metode de prevenire a unor asemenea episoade dramatice și de ranforsare a mentalului sportiv, asigurându-i susținerea necesară pentru obținerea marilor victorii. Aceste metode vor fi dezbătute pe 17 iunie la București de specialiști și de cei interesați în cadrul conferinței cu participare internațională intitulate „Inovații în psihologia sportului în vederea Jocurilor Olimpice – ediția 2024”, manifestare acreditată de către FEPSAC (Federația Europeană de Psihologia Sportului) și de către Colegiul Psihologilor din România (CPR).

Reunind voci autorizate din domeniu, conferința găzduită de Universitatea Naţională de Educaţie Fizică şi Sport din Bucureşti (UNEFS) și organizată în parteneriat cu Smart Psi-Asociaţia pentru dezvoltarea psihologiei va aborda teme de actualitate și impact, precum: legătura dintre emoție, dispoziții și performanță, rolul atenției și al concentrării pentru un sportiv, importanța memoriei în luarea deciziilor rapide, cum pot fi antrenate abilitățile mentale, cât contează motivația în pregătire, tehnici de vizualizare – foaia de parcurs mentală pentru succes, ce efect pot avea dialogul interior al sportivului și autoîncurajarea etc. Vor fi analizate și elemente mai puțin cunoscute publicului larg, de pildă cum influențează audiența performanța sportivă ori când și cum se manifestă atitudinile agresive și violența în sport. Nu vor lipsi de pe agenda reuniunii nici discuțiile pe marginea problemelor de sănătate care pot afecta un atlet, cu accent pe psihologia reabilitării leziunilor sportive, fără a neglija nici aspectul recuperării după efort, al relaxării și energizării.

Va fi, după cum ne-a declarat președintele comitetului de organizare, conferențiar universitar dr. Radu Predoiu, un eveniment de elită, deopotrivă pentru mediul academic și cel sportiv, eveniment de la care se așteaptă analize și soluții menite să ajute sportivii deja înscriși pe traiectoria performanței să-și atingă marele vis: medalia olimpică.

You may also like

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai recente

Actualitate

Economie

Stiinta

@2023 – Expres Magazin. Toate drepturile, rezervate.