Home Actualitate Cum au reușit Zina şi Sorin Burloiu Manesă să-I facă pe străini să se îndrăgostească de România

Cum au reușit Zina şi Sorin Burloiu Manesă să-I facă pe străini să se îndrăgostească de România

by O.S.

Pasiune, răbdare, talent, dragoste pentru arta românească și multă muncă. Așa au reușit Zina și Sorin Burloiu Manesă, doi artiști români, care locuiesc în Brașov, dar sunt cunoscuți mai mult înafara țării.

Lingurile sculptate în lemn, făcute cu atâta dragoste de Zina au făcut înconjurul lumii, și nu este doar o expresie. Zina i-a încântat în aceeași măsură pe chinezi și pe americani, atât de mult, că o tot invită.

Dacă lingurile de lemn par să fie vedetele expozițiilor internaționale, să nu uităm de boluri, castroane, lingurare, blidare, sărăriţe, zaharniţe sau pandantivele din marmură, pe care sunt aplicate flori presate. Sau orice obiect la comandă. Toate, marca Zina și Sorin.

linguri

 

În spatele unui produs, oricare ar fi acela, sunt zile şi zile de muncă, de la tăierea lemnului, la uscarea lui şi pregătirea pentru sculptat.  Aici intervine mai ales Sorin, pentru că munca este împărțită.

Nu le este ușor, dar spun că satisfacțiile îi fac să uite de sutele de ore de muncă.

 

Ca de pildă faptul că Zina Manesă Burloiu a expus la muzeul din Philadelphia „The Center for Art in Wood, acolo unde mai poate fi văzut și Constantin Brâncuși, este fără îndoială un astfel de moment.

Zina a avut expoziţii, seminarii şi ateliere și în Franța, Grecia, Marea Britanie, SUA, Olanda, Germania şi Canada.

În anul 2010, la un show internaţional în USA, unde au participat artişti din multe ţări, o lingură realizată de Zina a fost desemnată cea mai frumoasă, fiind aleasă a fi prezentată şi pe coperta albumului dedicat evenimentului. Lingura fost vîndută la licitaţie cu 1.600 de dolari lui Norman Steven, rectorul Universităţii de Litere din Connecticut.
De 20 de ani, Zina și Sorin cioplesc cu dragoste și pasiune în lemn şi creează obiecte tradiţionale pe care le expun și vând în toată lumea. Și pe care îi puteți întâlni la toate sărbătorile importante la Muzeul Țăranului roman și la Muzeul Satului din București.

Doi oameni frumoși și liberi, artiști talentați care îi fac pe străini să se îndrăgostească de arta românească.

Articol publicat in editia tiparita Expres Magazin, luna februarie

You may also like

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai recente

Actualitate

Economie

Stiinta

@2023 – Expres Magazin. Toate drepturile, rezervate.