Mulţi dintre noi ne mai întrebăm, poate, cum ar fi fost dacă în fruntea Partidului Naţional Liberal, în februarie 2001, nu ar fi fost ales Valeriu Stoica ci Horia Rusu. Un accident stupid, şi decesul celui din urmă, au făcut poate ca istoria partidului să fie scrisă altfel decât ne-am fi dorit. Ştim ce s-a întâmplat mai târziu, şi ştim cum gruparea Stoica – Stolojan a trădat partidul, încercând să-l ofere plocon lui Traian Băsescu, cu tot cu blazonul istoric şi electoratul elevat.

Din fericire, o încercare nereuşită. PD-ul nu s-a ales decât cu un -L în coadă şi cu eticheta de partid impostor. Însă încercările prin care au trecut liberalii nu au fost deloc uşoare.

Zilele astea, mai exact pe 17 septembrie, se împlinesc 58 de ani de la naşterea fruntaşului liberal Horia Rusu. Cum viaţa a fost nedreaptă cu el, nu ne rămâne decât să îi comemorăm numele şi activitatea depusă în slujba partidului, aşa cum se cuvine. Clubul Bloggerilor Liberali va puncta acest moment printr-o întâlnire cu oameni care l-au cunoscut şi l-au iubit, luni, 20 septembrie, ora 19:00, la sediul PNL din bdul. 1 decembrie 1918, nr 37. Invitaţi: Dorina Rusu, Raymond Luca, Horaţiu Buzatu.

Am cules de pe internet o foarte scurtă biografie a fruntaşului liberal, pentru cei care l-au cunoscut mai puţin. Vă invit să citiţi rândurile de mai jos:

Horia Rusu s-a născut pe 17 septembrie 1952, la Timişoara, într-o familie cu tradiţie liberală. Unul dintre bunicii săi a fost viceprimar liberal al Timişoarei, iar celălalt primar liberal într-o comună din judeţul Sibiu. A urmat Liceul Teoretic „Nikolaus Lenau” şi apoi Facultatea de Electrotehnică din Timişoara. A fost prieten cu Herta Muller, câştigătoarea premiul Nobel pentru literatură din 2009, şi un apropiat al grupului de scriitori germani din Banat care erau urmăriţi de Securitate.

În zilele Revoluţiei de la Timişoara a fost în mijlocul evenimentelor, transportând răniţi la spital cu maşina proprie (…). Horia Rusu a intrat în PNL în 1990, a fost vicepreşedinte al organizaţiei Timişoara şi deputat. Alături de alţi tineri liberali, a început construcţia PNL – Aripa Tânără, iar în iulie 1992 a fost ales preşedinte al acestei formaţiuni politice. El a inclus Punctul 8 al Proclamaţiei de la Timişoara în statutul partidului. În 1993, Rusu devine preşedinte al PL 93, după fuzionarea PNL-AT cu o grupare din PNL-CD.

A fost deputat de Timiş până în 1996. După unificarea liberalilor din 1998, a devenit vicepreşedinte al PNL, iar în 2000 a fost ales deputat de Sibiu. În 2001 şi-a depus candidatura la funcţia de preşedinte al PNL, alături de Valeriu Stoica si Crin Antonescu, dar a murit într-un accident rutier cu câteva zile înainte de congresul partidului.

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.