200 de muzicieni kongolezi, în mare parte amatori şi autodidacţi, interpretează pe instrumente confecţionate de ei, în condiţii mizere şi într-un oraş dezolant cu o populaţie de 10 milioane – Kinshasa – oraş marcat de o sărăcie cruntă, haos şi violenţe, Simfonia a noua de Ludwig van Beethoven.

Filmul „Kinshasa Symphony”, realizat de Claus Wischmann şi Martin Baer, a fost lansat în cinematografele germane, relevă dw-world.

Dirijorul şi fondatorul orchestrei simfonice din Kinshasa este Armand Diangienda, pilot de profesie.

Într-o discuţie prutată la Deutsche Welle în cadrul Festivalului Beethoven din Bonn, dirijorul a povestit şi el condiţiile extrem de grele în care aceşti 200 de kongolezi trăiesc şi reuşesc totuşi să se întâlnească zilnic pentru a cânta laolaltă.

Pasiunea pentru muzica clasică

Ceea ce-i uneşte înainte de toate este pasiunea pentru muzică, pentru muzica lui Beethoven, Haendel, Verdi sau Carl Orff. Prin muzică, ei uită de realitatea dură cotidiană, de problemele existenţiale cu care se confruntă, de sărăcie, războaie, asuprire, acestor sentimente apăsătoare luându-le locul speranţa, speranţa într-o viaţă mai bună, mai demnă.

Cine vrea să sprijine orchestra, o poate face prin portalul www.betterplace.org.

Puteţi citi mai multe pe https://www.dw-world.de/dw/article/0,,6042308,00.html

Foto – https://www.chicagoreader.com

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.