Cozmin Gușă crede că țara noastră are șansa unui joc românesc în 2017 care ne-ar putea crește, printre altele, rolul la Marea Neagră.

„În 2017 va deveni primordial un parteneriat cu un stat puternic din Europa, și aici sunt doar doua posibilități, Germania sau Franta. De data asta, îmi vine să dau mai mult credit Franței în ceea ce privește reconsolidarea internă, pentru că în Germania lupta dintre stânga și dreapta va fi aprigă. Dreapta din Franța se duce ușor spre un câștig care va fi și salvarea UE, pe axa Paris-Berlin. Acest parteneriat strategic cu un stat puternic din Europa este și în avantajul nostru, și mobilizează atât Germania cât și Franța să facă gesturi de seducție puternică în avantajul statului român în a doua jumătate a acestui an”, spune Gușă.

Politicienii români au o lipsă de preocupare sau de înțelegere a situației geopolitice a României, iar aceasta are două explicații, crede Cozmin Gușă.

Explicația obiectivă: „SUA nu au avut dedicația în mandatul Obama de a avea și o incursiune economică în România. După eșecul privatizării Petrom, care prin grija cuplului Adrian Năstase-Dan Ioan Popescu nu s-a făcut cu o companie americană din păcate, americanii au cam părăsit zona pentru că li s-a părut că nu au fost doriți ca partener strategic pe plan economic și noi nu am mai făcut eforturi diplomatice deloc. Mandatul lui Băsescu a fost un dezastru din acest punct de vedere. Această lipsă de aplomb economic a SUA pentru România a dezvoltat și o lipsă de entuziasm a politicienilor de a dezvolta parteneriate strategice cu SUA, care întotdeauna trebuie să fie consolidate de economie”.

Explicația subiectivă: „Lipsa de înțelegere a politicienilor din România apropo de politica euroatlantică și lipsa lor de dedicație. Marea majoritate dintre ei au crescut și cu privirea către răsărit, la Moscova și acolo au idolul principal, în persoana lui Putin”.

Noul an oferă României o șansă reală de a face un joc îndrăzneț pe plan extern.

„E șansa României. Vom avea o mare ofensivă a Poloniei în 2017 pe plan regional, care ar putea să facă mult permisivă o ofensivă a României. De ce trebuie să țină cont România: marele sultan Erdogan va fi subordonat pentru că nici America, nici Rusia nu îl vor mai lăsa să se joace în curtea școlii. Multe lucruri se vor schimba în 2017, dacă Turcia va rămâne cu un un lider emasculat sau poate cu un alt lider, iar rolul României va crește la Marea Neagră. O putem face doar dacă avem un partener solid în Europa și o pace internă, nu un război. Asta înseamnă ca Iohannis să își asume un rol de mediator și în fine ca modelul Băsescu să fie îngropat adânc și definitiv cu lespezi de beton peste el”, a declarat  Gușă la realitatea tv.

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.