Consultantul politic Cozmin Gușă consideră că propunerea PSD pentru funcția de prim-ministru în persoana lui Sorin Grindeanu este una logică și singura soluție posibilă.

Sorin Grindeanu. Îl cunosc bine. Este un om care a crescut în partid, care a fost promovat de către Ilie Sârbu, în acele momente liderul organizației Timiș, ministru al Agriculturii, un tip puternic în partid care a încercat să-și promoveze niște înlocuitori care să-i asigure autoritatea politică la nivelul județului Timiș. Vorbim de anul 2001, 2002, 2003. Nu există o relație de prietenie cu Victor Ponta, după cum s-a speculat, există o relație de colaborare. Are experiență administrativă, asta este un plus. Are experiență adminstrativă și la nivel județean, și la nivel național, din funcția de ministru. Asta este altceva. Lucrurile pe care le invocă Băsescu, apropo de contracte, să ne lase domnul Băsescu. Eu nu vreau să fac o enumerare a acelor contracte cu dedicație pentru care a închis ochii. Acum vine să ne spună că la un anumit minister, unde știm că instituțiile statului fac afaceri, sunt interesate, din scopul legitim de securitate națională. Deci domnul Grindeanu are multe plusuri. Sigur, trebuie să vedem cum va arăta dosarul de pe masa deciziei lui Klaus Iohannis. Pentru că dacă la doamna Shhaideh a fost un dosar pun la dispoziția de către SIE, la domnul Grindeanu s-ar putea ca alte instituții ale statului, poate DNA, să aibă o anumită contribuție. Dar nici asta n-ar însemna foarte mult, pentru că ar fi, probabil, doar niște dosare de urmărire informativă.

Liviu Dragnea. Evident, prin această propunere nu va mai fi la fel de puternic în cazul guvernării cum ar fi fost în cazul lui Sevil Shhaideh. Dar asta nu înseamnă puțin pentru Liviu Dragnea, pentru că la câtă putere a acumulat e bine să dea expemple de om inteligent și să arate că poate să mai renunțe din putere, pentru că așa este, propunerea Grindeanu îi diminuează din puterea pe care și-o asumase în urma și senimentului euforic de câștigare a alegerilor. Deci Dragnea astăzi a fost mai înțelept, nu știu dacă a făcut-o cu inima deschisă, dar în mod evident astăzi el a fost mai puțin liniștit. Dar pentru partidul său și pentru guvernare este bine.

Președitele Iohannis. În acest moment, trebuie să-și aleagă două direcții. O direcție în care spune da și acceptă, iar asta înseamnă că intrăm într-un fel de pace negociată, dar care înseamnă un război subteran, pentru că relația dintre partidul care dă prim-ministrul și președinte nu este o relație liniștită. Iar aici, războiul subteran înseamnă dosare aruncate dintr-o parte în alta, lucruri care nu s-au spus până în acest moment, înseamnă armata fiecăruia împotriva celuilalt. Dar oricum, poate să fie o pace negociată și dacă oamenii încep să devină sincer unii cu alții, ușor, ușor această pace poate să liniștească apele. Avem cealaltă variantă, de a nu fi numit, aia e o variantă de război clar, direcție pe care Klaus Iohannis este sfătuit să meargă, dar pe care eu nu cred că va merge. Cred că președintele Iohannis îl va accepta pe Sorin Grindeanu. Pentru că acea variantă de a nu-l accepta, este un lucru pe care daca Klaus Iohannis îl va accepta va acționa total în dezavantajul său, dar și dezavantajul României. Klaus Iohannis a câștigat alegerile pentru că el a fost privit de români ca un om concesiv, care se luptă împotriva baronilor și a politicianismului. Astăzi armata lui Iohannis, fie este abramburită, dacă ne referim la PNl. Klaus Iohannis are varianta păcii și s-ar putea reinventa, chiar dacă ar fi o pace negociată.

Vreau să vorbesc despre un premiant și un repetent al situației de astăzi. Prima oară vorbesc despre repetent. Repetentul este Victor Ponta. Victor Ponta a beneficiat de toate avantajele partidului prin acea calitate a sa de copil al partidului, toți l-am promovat, încurajat, am crezut că este soluția potrivită, și fac comparația cu Grindeanu, care e aproximativ de aceeași vârstă cu el. Și a înșelat așteptările tuturor, culminând cu aceste predări din timpul campaniei, în baza unor dealuri personale. Victor Ponta a făcut un joc mârșav, colegii lui au tăcut, jocul său dublu cu PRU care a continuat toată campania a păgubit PSD de câteva procente care poate i-ar fi asigurat majoritatea simplă. Deci repetentul zilei este acest coleg de generație al lui Grindeanu, care se numește Victor Ponta”, a spus Gușă la Realitatea TV.

 

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.