Suspendarea lui Florian Coldea din funcția de prim-adjunct al Serviciului Român de Informații (SRI) este un gest de forţă necesar şi coerent și reprezintă moment unghiular în statul român, consideră Cozmin Gușă. „Să vedem cum va fi administrată această decizie de către Iohannis și de către cei care au executat-o – Eduard Hellvig  – și să vedem ce reacții va avea puterea parlamentară”, a completat consultantul politic, care a făcut o analiză, la Realitatea TV.

 

Suspendarea din funcția de prim-adjunct al SRI a lui Florian Coldea este o decizie care presa de mult timp asupra conducerii civile a Serviciului – asupra lui Eduard Hellvig – și, pe baza parteneriatului dintre el și Klaus Iohannis, și asupra președintelui, consideră Cozmin Gușă.

”După 11 ani în care liderul de facto al SRI a fost Coldea, asistăm la un moment de schimbare, în care nu doar deciziile executive vor fi schimbate, dar și calculele de influență – de la câmpul tactic sugerat de analiști până la relațiile bilaterale pe care Coldea le avea -”, afirmă consultantul politic.

„Era normal să plece Coldea”

Era firesc ca prim-adjunctul SRI să ”plece” după 11 ani vechime, susține Gușă, subliniind că ”neplăcut” atât pentru el, cât și pentru stat este că pleacă în urma unui scandal cu Sebastian Ghiță.

”Am fost amenințat în fel și chip pentru că am spus că nu este posibil ca cineva atat de implicat economic ca Ghiță să aibă relații atât de amicale din partea șefilor de servicii secrete – Maior și Coldea – excursiile, prietenia erau de notorietate pentru un cerc restrâns. Eu le-am și spus public.

Ghiță, fiind învățat de un general SRI să fie în folosul statului obținând contracte cu statul pe care apoi le comisiona și le livra chiar SRI-ului, a avut un comportament prepotent, în care se confunda cu cineva care chiar conduce România”, a precizat Cozmin Gușă.

Este important de aflat în ce măsură deciziile lui Coldea au fost influențate fie de Maior, fie de Băsescu, fie de structura internă din SRI care îl obligau la lucruri informale, consideră consultantul politic.

”Era de așteptat. Când Ghiță a furat sediul Realitatea TV a fost un moment în care instituțiile statului au contribuit. Scandalul Realitatea, despre care a vorbit Ghiță recent, este unul în care ca între doi bătrâni infractori – Vântu și Ghiță – se proferează amenințări pe spatele unor jurnaliști care încercau să facă treabă bună. Lupul tânăr l-a mâncat pe lupul bătrân”, a explicat Gușă.

„Vacanțele cu Coldea, inrerpretate mai degrabă ca mită decât ca prietenie”

În urma suspendării lui Coldea, se vor schimba multe la nivelul instituțiilor din SRI, la nivelul legăturilor cu partea din Justiție, este de părere acesta.

”În ceea ce-l privește pe Eduard Hellvig, decizia de suspendare a lui Coldea este un gest de forță, dar necesar, deloc negativ, coerent cu ceea ce a făcut până acum – precizie, determinare. Putem vedea o mână de fier într-o mănușă de catifea.

Speculațiile și presiunea pusă pe Iohannis au venit în pixul lui Hellvig. Dezvăluirile nu sunt legate de o prietenie, ci de un conflict de interese dintre directorul operativ al SRI și un prestator și câștigător de licitații la SRI. Biletele – plătite, probabil, de Ghiță – ale acelor vacanțe pot fi interpretate mai degrabă ca un fel de mită”, a explicat Cozmin Gușă.

Traian Băsescu a venit în funcția de președinte în anul 2004 ”total nepregătit, afirmă consultantul politic. ”De-abia acum ne dăm seama ce a generat lașitatea, neglijența și prostia lui Băsescu. Nu a fost în stare să învețe să administreze puterea”, susține acesta, subliniind că ”ne lovim de finalul unei epoci. Nu știm dacă Florian Coldea e cel mai portivit să plătească. A plătit și Udrea”.

„Ghiță, pregătit să se autodetoneze”

Se va pune și problema felului în care la nivel de SRI s-a acționat, întrucât Ghiță nu este un om doar al lui Maior sau al lui Coldea, ci este omul acestei instituții, consideră Cozmin Gușă.

”Ghiță era puternic pe poziție că aceste bilete și filmări erau la dispoziția lui. Ghiță era pregătit să se autodetoneze ca o văduvă neagră.

Se pare că nodul gordian s-a preferat să nu fie desfăcut, ci tăiat. Este evident că tăierea sa va genera un altfel de ordine și vom ajunge într-o logică ce democrație de tip liberal care să se instituie”, spune consultantul politic.

În opinia sa, este puțin probabilă o revenire a lui Coldea, întrucât ”nu s-ar fi luat o decizie la nivelul lui Hellvig și al SRI dacă n-ar fi fost probleme”.

Oameni din apropierea lui Ghiță formulează amenințări la adresa Realitatea TV, ”oameni în parteneriat la distanță – Gâdea – ne înjură că nu luăm parte la un joc de delațiune publică”, dezvăluie consultantul politic. Prin aceste înregistrări, Ghiță ”arată cu degetul” de parcă n-ar fi beneficiat de ”sute de milioane de euro în baza acestor elemente”, a completat acesta.

”Din episodul prezentat ieri de Ghiță nu am înțeles că au fost în excursie, ci că Ghiță și Ponta au fost niște oameni ai lui Băsescu și Coldea care au trădat… și asa a ajuns Băsescu președinte iar în 2009”, mai spune Gușă.

Suspendarea lui Coldea este, deci, un moment unghiular în statul român și ve trebui să vedem cum va fi administrată această decizie de către președintele Klaus Iohannis și de către cei care au executat-o – Eduard Hellvig -, consideră consultantul politic.

”Să vedem și puterea parlamentară în ce fel va avea reacții la acest moment, mai ales că într-un mod implicit cel care azi a fost suspendat a fost clientul lor, cel pe care l-au injurat mereu poate pentru că n-au fost în stare să înjure mai sus. Nu putem să-i administrăm pumi fără a înțelege care a fot rolul șefilor conjuncturali – mă refer mai ales la Traian Băsescu”, a conchis Gușă.

Serviciul Român de Informații (SRI) a anunțat, joi, că, în urma informațiilor apărute în spațiul public referitoare la prim-adjunctul instituției, Florian Coldea, acesta a fost pus la dispoziția directorului SRI. Totodată, Eduard Hellvig a dispus constituirea unei comisii speciale de verificare a eventualelor încălcări ale legii sau deontologiei profesionale și, până la finalizarea verificărilor, va prelua atribuțiile funcției de prim-adjunct al SRI.

Măsurile vin în urma dezvăluirilor făcute de Sebastian Ghiță, dispărut de peste 20 de zile, care susține că ar fi fost apropiat de Coldea. Ghiță a dat publicității imagini care arată o întâlnire dintre cei doi, care, potrivit fostului deputat, ar fi avut loc pe 1 februarie 2015 la vila sa din Cheia, unde Florian Coldea ar fi ve

Sursa- https://www.realitatea.net

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.