Home Actualitate Cornel Constantin Ciomâzgă: Un cuvânt încurajator, necesar și potrivit pentru o zi așa de mare. BUCURAȚI-VĂ!

Cornel Constantin Ciomâzgă: Un cuvânt încurajator, necesar și potrivit pentru o zi așa de mare. BUCURAȚI-VĂ!

by Redactia

Un articol de Cornel Constantin Ciomâzgă

“ZIUA INVIERII !
Sa ne luminam, popoare.
Pastile Domnului, Pastile!
Ca din moarte la viata si de pe pamant la cer,
Hristos Dumnezeu ne-a trecut pe noi cei ce-I cantam cantare de biruinta.” (Canonul Invierii)

Iata, prin Învierea Domnului Hristos, ni se redeschide iarasi si iarasi calea spre locul de unde am cazut candva prin acea pozna mare a neascultarii, urmare careia, cum zice dumnezeiescul Pavel, “…toată făptura suspină şi împreună are dureri până acum” (Romani, 8, 22).

Dar astazi, cand ne-am apropiat de sfarsitul calatoriei noastre ascetice de patruzeci de zile, razbate dinspre miezul mirabilei nopti a Sfintei Invieri indemnul minunat pe care ni-l face Ioan Hrisostomul: “… intrati toti intru bucuria Domnului nostru. Si cei dintai, si cei de al doilea, luati plata. Bogatii si saracii impreuna bucurati-va. Cei ce v-ati infranat si cei lenesi, cinstiti ziua. Cei ce ati postit si cei ce n-ati postit, veseliti-va astazi. Masa este plina, ospatati-va toti. Vitelul este mult, nimeni sa nu iasa flamand. Gustati toti din ospatul credintei; impartasiti-va toti din bogatia bunatatii. Sa nu se planga nimeni de lipsa, ca s-a aratat Imparatia cea de obste. Nimeni sa nu se tanguiasca pentru pacate, ca din mormant iertare a rasarit. Nimeni sa nu se teama de moarte, ca ne-a izbavit pe noi moartea Mantuitorului; a stins-o pe ea Cel ce a fost tinut de ea.
(…) Unde-ti este, moarte, boldul? Unde-ti este, iadule, biruinta?
Inviat-a Hristos si tu ai fost nimicit. Sculatu-S-a Hristos si au cazut diavolii. Inviat-a Hristos si se bucura ingerii. Inviat-a Hristos si viata stapaneste.
Inviat-a Hristos si nici un mort nu este in groapa; ca Hristos, sculandu-Se din morti, incepatura celor adormiti S-a facut…”

Asadar, acum cand toti suntem gata sa ne primenim in straie de bucurie, cand Hristos ne cheama: “Veniţi binecuvântaţii Părintelui Meu şi moşteniţi Împărăţia care v-a fost gătită vouă de la facerea lumii” (Matei 25, 34), prinsi ca Adam de bratul biruitor al Domnului sa cautam spre vesnicie si sa cântam cântarea de biruinţă:

“Hristos a înviat din morţi,
cu moartea pre moarte călcând
şi celor din morminte
Viata daruindu-le!

PACE, TIHNA, DRAGOSTE SI BUCURIE va doresc tuturor si fiecaruia in parte laolalta cu cei dragi!

HRISTOS A INVIAT!

 

A user's photo.

You may also like

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai recente

Actualitate

Economie

Stiinta

@2023 – Expres Magazin. Toate drepturile, rezervate.