Home Lifestyle Corina Allan, ambasador Paula’s Choice România, sfaturi pentru frumusețe și cum să atenuezi urmele anilor

Corina Allan, ambasador Paula’s Choice România, sfaturi pentru frumusețe și cum să atenuezi urmele anilor

„Observ în social media o mulțime de “content creatori” care au ca singur scop atragerea sponsorilor și care prezintă informații preluate de pe eticheta produselor sau mai rău, informații total incorecte”

by Redactia

Corina Allan (pasagera.ro), ambasador Paula’s Choice România, se declară un consumator foarte bine informat, ceea ce sfătuiește și pe alții. Și-a făcut un scop în a împărtăși informațiile care au ajutat-o în viață și de a le fi ghid.

E.M. Datorită internetului, astăzi, spre deosebire de deceniul trecut, există o multitudine de informații la îndemână. Oriunde cauți, găsești – pe Tiktok, Instagram, site-uri, bloguri. Cum trebuie făcută selecția acestor informații? De unde să știe o tânără ce să caute, unde să caute și cum să facă deosebirea între informațiile bune și cele fabricate sau fake?

Corina Allan: Deși majoritatea dintre noi când ne gândim la îngrijirea pielii ne gândim doar la îngrijirea tenului, pielea este cel mai mare organ al corpului și este influențată de mediul extern și mediul intern. Problemele pielii afectează sănătatea noastră în general și uneori devin factori majori de stres. De multe ori pielea este organul prin care corpul semnalează anumite probleme interne și de multe ori doar autoeducarea nu este suficientă pentru a avea o piele sănătoasă, ci este nevoie de o vizită la dermatolog.

Tratarea problemelor pielii urmând sfaturi de pe internet nu este o soluție, însă fără autoeducare nu putem obține rezultatele dorite pentru că nici unul dintre noi nu s-a născut învățat și fiecare dintre noi este diferit. Trebuie doar să nu uităm că scopul autoeducării este sănătatatea pielii, nu achiziționarea multor produse cu ingrediente pe care nu le-am folosit vreodată.

Fiecare dintre noi este unic și pielea fiecăruia dintre noi este unică: microbiomul pielii, pH-ul, expozomul, sistemul de apărare al pielii, hormonii care influențează atât de mult pielea, alimentația, diferă de la persoană la persoană. Nu există o rețetă pentru eliminarea punctelor negre sau altor probleme ale tenului așa cum există o rețeță pentru prăjituri.

De aceea scopul oricărei tinere care încearcă sa acceseze informații despre îngrijirea pielii ar trebui să fie înțelegerea nevoilor personale ale pielii și felul în care pielea răspunde la ingredientele active. Aceste lucruri nu se pot învăța doar de pe internet.

O tânără fără cunoștințe despre îngrijirea pielii nu poate face deosebirea între informațiile bune și cele incorecte, acest lucru îl poate face doar o persoană cu experiență, care a avut ca sursă de informare jurnale medicale sau publicații scrise de persoane cu notorietate în domeniu.

Fiecare dintre noi își poate exprima părerile pe internet, poate prezenta produse și efecte pe propria piele, dar de aici și până la cunoștințele necesare pentru a oferi consultanță cosmetică e cale lungă. Putem face mai mult rău decât bine urmând sfaturile de pe social media și chiar dacă acum există mai multe informații decât în urmă cu 10 ani, selectarea acestora presupune o bună înțelegere a felului în care funcționează pielea.

Unul din motivele pentru care am scris sute de articole pe pasagera.ro este de a oferi sfaturi despre îngrijirea pielii în limba română și până acum pasagera.ro este singurul și cel mai complex blog despre piele fără reclame și este o sursă excelentă de informare pentru cine vrea să învețe despre piele.

E.M. Multe mame cu copii care au acnee încearcă tot felul de variante de tratament, de multe ori fără rezultat. Ce ar trebuie să facă un tânăr sau mama unui copil dacă are acnee?

C.A. Din păcate adolescenții sunt condiționați de faptul că nu au cunoștințele necesare pentru îngrijirea pielii (fără nici o supărare, are legătură în primul rând cu vârsta și apoi cu informațiile eronate la care sunt expuși pe diversele canale de social media) și de faptul că nu au putere financiară, de cele mai multe ori părinții decid bugetul sau chiar produsele cosmetice.

Părerea mea este că adolescenții au idei normale pentru vârsta lor, unii sunt și foarte comozi sau nu sunt deranjați de puncte negre, seboree si acnee. De cele mai multe ori depinde de părinți să îi ajute să înțeleagă importanța îngrijirii pielii și să îi ajute să aleagă produsele potrivite din multitudinea de opțiuni disponibile acum pe piață.

În funcție de cât de gravă este acneea este posibil să fie nevoie de consultarea unui dermatolog, dar se poate începe cu o rutină de îngrijire simplă care să includă un produs de curățare, un gel hidratant lejer seara, o cremă cu protecție solară dimineața, un exfoliant cu 1-2% acid salicilic și un tratament pentru erupții și pete cu 10% acid azelaic.

Foarte multe branduri de cosmetice oferă consultanță în alegerea produselor, recomand părinților care sunt în această situația de a ajuta adolescentul să reducă erupțiile să apeleze la un serviciu de consultanță precum cel oferit pe siteul www.paulaschoice.ro. Când vine vorba de îngrijirea tenului, în special de tenul cu probleme, nu există scurtături și nici miracole – cei care se confruntă cu erupții, sensibilitate, hiperpigmentări, au nevoie de răbdare și informare pentru a găsi soluțiile potrivite.

E.M.Din multitudinea de branduri, cum ți-l alegi pe cel care ți se potrivește? Cât de importantă este informarea sau cunoașterea unor informații minime despre pielea noastră și de unde să le obținem?

C.A. Nu cred că trebuie să căutăm un brand care ni se potrivește ci trebuie să înțelegem foarte bine tipul de ten și problemele pielii pentru a alege cele mai potrivite produse. În funcție de cât de mult sau puțin vrem să aflăm despre îngrijirea pielii putem alege diverse surse de informare: blogul pasagera.ro menționat mai sus conține sute de articole despre piele, multe jurnale medicale publică articole lunar, iar majoritatea brandurilor cu autoritate au bloguri cu articole dedicate îngrijirii pielii și consultanți care răspund la întrebările clienților.

În urmă cu 10 ani problema femeilor din România era de a găsi formule eficiente fără parfum, alcool denaturat, uleiuri esențiale sau alți iritanți, ambalate corespunzător pentru ca formulele să fie stabile după deschiderea produselor. Din fericire piața de cosmetice s-a schimbat, produsele cu formule fără ingrediente inutile pielii care pot cauza iritații nu mai sunt o raritare, chiar și marile companii renunță treptat la borcănașele frumos colorate și formulele parfumate.

Problema femeilor care nu cunosc ingredientele active apare când în același magazin există o mulțime de produse care promit același lucru și au prețuri cuprinse între 50 și 500 lei (sau mai mult). De multe ori suntem tentate să alegem multe produse ieftine, însă aceste produse au formule extrem de simple, cu 1-2 ingrediente active în concentrație mică de obicei. Personal folosesc și recomand produse complexe, cu multe ingrediente active care au fost studiate și sunt cunoscute că au beneficii reale, însă formulele complexe nu sunt niciodată ieftine – studiile clinice, cercetarea necesară pentru conceperea formulei, ingredientele active stabile de calitate, toate acestea se cumulează în prețul de vânzare.

Denumirea produsului, popularitatea, designul ambalajului și marketingul produsului inclusiv pozele frumoase de pe Instagram chiar nu contează pentru piele și nu ar trebui să fie motivul pentru care cumpărăm produsul respectiv. Numele brandului este cel mai puțin important pentru piele, ce contează este lista de ingrediente a produsului ales și tipul de ambalaj.

Personal recomand și folosesc Paula’s Choice de 14 ani pentru că produsele sunt formulate bazându-se pe studii medicale, fără iritanți, în ambalaje opace, cu ingrediente active de calitate și formule complexe. Totuși pentru protecția solară prefer formule europene și asiatice cu filtre sintetice diferite. De altfel cred că asiaticii sunt specializați pe protecția solară și au tehnologia care permite obținerea celor mai lejere texturi.

E.M. Care ar trebui să fie rutina unei femei pentru îngrijirea pielii?

C.A.Din punctul meu de vedere fiecare dintre noi trebuie să evalueze starea de sănătate și nevoile tenului și să decidă cât de simplă sau complexă trebuie să fie rutina de îngrijire a pielii pentru că nu este o regulă care spune că ai nevoie de o rutină complexă pentru a avea o piele sănătoasă. Indiferent de vârstă, există 3 pași fără de care nu putem avea o piele sănătoasă – curățarea pielii, hidratarea și protecția solară. Cel puțin până apar primele probleme ale tenului, chiar la pubertate uneori (puncte negre, acnee), putem să ne bazăm doar pe 3 produse de îngrijire a pielii.

Următorul pas, poate la fel de important ca cei 3 pași de bază, este exfolierea celulelor moarte acumulate în exces pe suprafața pielii – acidul salicilic este exfoliantul folosit cel mai frecvent pentru efectele lui multiple: reduce excesul de sebum, punctele negre și erupțiile acneice.

Mai departe complexitatea rutinei depinde strict de problemele tenului – există persoane care au ten fără probleme și care abia când încep să vadă semne de îmbătrânire doresc să aibă o rutină care să ajute pielea în această situație, dar la polul opus există persoane care au diverse

probleme toată viața și care schimbă produsele în funcție de aceste probleme și uneori trebuie să integreze produse farmaceutice în rutina de îngrijire zilnică.

O rutină foarte simplă pentru un ten mixt sau gras, poate arăta așa:

Dimineața

Pasul 1. Curățarea pielii cu un produs de curățare blând

Pasul 2. Aplicarea cremei de zi cu protecție solară

Pasul 3. Reaplicarea protecției solare în timpul zilei

Seara

Pasul 1. Curățarea pielii cu un produs de curățare blând

Pasul 2. Aplicarea exfoliantului cu acid salicilic

Pasul 3. Aplicarea cremei hidratante de seară

O rutină complexă pentru un ten mixt sau gras cu pori dilatați, puncte negre, erupții, pete cauzate de erupții sau soare, poate arăta așa:

Dimineața

Pasul 1. Produs de curățare

Pasul 2. Tratament cu 10-20% niacinamide

Pasul 3. Tratament cu 10% acid azelaic

Pasul 4. Cremă de zi cu SPF 30 sau mai mare

Seara

Pasul 1. Produs de curățare

Pasul 2. Exfoliant cu acid salicilic

Pasul 3. Tratament cu 0.3 – 1% retinol

Pasul 4. Cremă hidratantă cu 5% vitamina C

E.M. Care este diferența dintre rutina unei fete de 20 de ani și o femeie de 50 de ani? Ce se schimbă?

C.A. Fiecare dintre noi trebuie să își îngrijească pielea în funcție de tipul de ten, de problemele și nevoile tenului. Indiferent de vârstă, rutina de bază formată din curățare, hidratare și protecție solară este valabilă de la vârsta de 6 luni.

La 20 de ani rutina are scopul principal de a preveni apariția semnelor de îmbătrânire prematură, iar la 50 de ani rutina se concentrează pe reparare și ameliorarea semnelor de îmbătrânire. În același timp, indiferent de vârstă, rutina trebuie să conțină produse specifice pentru problemele pielii – niacinamide și acid salicilic pentru pori dilatați și puncte negre, vitamina C, arbutin, acid tranexamic pentru hiperpigmentări, retinol, peptide pentru riduri, etc. În general ingredientele active sunt aceleași, însă concentrația diferă.

De exemplu, la 20 de ani putem folosi 5% vitamina C, 0.1% retinol, 10% niacinamide, etc. La 50 de ani avem nevoie de concentrații mai mari pentru rezultate vizibile: 15% vitamina C, 1% retinol, 20% niacinamide etc.

Felul în care îngrijim pielea la 20 de ani, în special cât de mult protejăm sau expunem pielea la radiațiile solare se vede pe ten la 50 de ani – de aceea cel mai bun produs de îngrijire la 50 de ani a fost crema cu protecție solară pe care am aplicat-o la 20 de ani. Pornind de la această idee înțelegem clar că cel mai important pentru piele este să o protejăm de radiațiile solare din prima zi când ne expunem la lumina solară.

Dermatologii recomandă protejarea pielii cu haine și evitarea expunerii direct la soare înainte de vârsta de 6 luni. După vârsta de 6 luni se recomandă următoarele pentru a proteja pielea de radiații: aplică o cremă cu protecție solară SPF 30 sau mai mare pe toate zonele de piele expuse la lumina solară. Aplică protecția solară în strat generos indiferent de anotimp, iar vara poartă pălărie sau umbrelă de soare, ochelari de soare și haine cu protecție solară.

Deși când ne gândim la vară și vacanța la mare ne gândim la tricouri și pantaloni scurți pentru a tolera mai ușor soarele și temperaturile ridicate, realitatea este că pielea acoperită cu un material textil UPF 50+, subțire și respirabil, simte mai puțin căldura produsă de radiațiile solare IR (infraroșii). În plus, protecția oferită de materialele textile UPF 50+ este net superioară protecției oferite de cremele cu SPF 50+ pentru că hainele oferă protecție constantă și uniformă pe toata durata purtării, însă crema cu SPF trebuie reaplicată la fiecare 2 ore în strat generos pentru a proteja eficient.

Acest lucru înseamnă că hainele UPF 50+ oferă nu doar protecție solară ci reduc senzația de căldură pe care o simțim la soare. Pentru că înțeleg foarte bine importanța protecției solare și vreau să mă bucur de soare în siguranță am creat primul brand românesc de accesorii și îmbrăcăminte cu protecție solară, disponibil online pe soari.ro.

Produsele Soari blochează 98% din radiațiile UV, previn arsurile solare și oferă senzație de răcoare pe toată perioada purtării la soare. Soari este protecția solară pe care vrei să o porți, ultra lejeră, cu elasticitate tridimensionala și uscare rapidă.

C.A. Care ar fi sfaturile tale pentru o persoană care a neglijat îngrijirea pielii?

Niciodată nu e prea târziu să urmăm o rutină minimă de îngrijire a pielii. Putem începe cu rutina de bază folosind un produs de curățare, un exfoliant potrivit tipului de ten, o cremă hidratantă pentru seară și o cremă hidratantă de zi cu protecție solară SPF 30 sau mai mare.

Pentru rezultate reale este important să fim consecvente în folosirea produselor, iar în timp se pot introduce în rutină produse specifice pentru nevoile și problemele tenului. Deși este tentant să începem cu o rutină complexă cu multe produse, dacă am neglijat îngrijirea pielii mulți ani trebuie să fim atente la reacția pielii și să introducem pe rând fiecare produs nou în rutină.

Trebuie să reținem că tot ce vedem pe suprafața tenului este cauzat de soare sau agravat de soare și că distrugerile celulare se cumulează în timp. Ridurile profunde, pielea lipsită de fermitate, melasma și alte probleme cauzate de radiațiile UV, nu se repară la maturitate cu produse cosmetice.

Însă o rutină concentrată pe protecția solară și repararea daunelor cauzate de radicalii liberi la 20 de ani are ca rezultat o piele cu aspect mai tânăr și mai sănătos la 50 de ani.

E.M. Multe tinere vor să ardă etape, să aibă succes cât mai repede. Multe își caută modele pe rețelele sociale. Ce sfaturi ai pentru cineva care vrea să ajungă la nivelul tău, care sunt pașii și ce ar trebuie să facă? Cât de importante sunt munca, pasiunea și seriozitatea în a-ți atinge scopul profesional?

C.A. E foarte simplu de explicat cum să ajungi un consultant cosmetic de succes însă mai greu de realizat. Consideră cercetarea pentru a acumula cunoștințele necesare ca pe un loc de muncă – este nevoie să înveți ani de zile, cel puțin 8 ore pe zi, iar acest proces de învățare nu se întâmplă pe social media și presupune chiar și urmarea unor școli sau cursuri de cosmetică și dermatologie.

Dimpotrivă, este benefic să stai departe de social media pentru a nu acumula informații eronate și mai ales pentru a nu fi tentată să lansezi opinii care nu sunt bazate pe cercetare.

Nu există o formulă magică și nici scurtături pentru a dobândi un bagaj de cunoștințe pe care să le poți apoi procesa, sintetiza și folosi cu scopul de a informa alți consumatori. Înainte de a pretinde că sunt content creator, experte în ingrijirea pielii sau alte titluri de genul, tinerele care doresc să aibă o carieră în domeniul cosmetic ar trebui să fie mai întâi un consumator foarte bine informat.

Din punctul meu de vedere un consumator foarte bine informat:

Știe ce cumpără înainte să cumpere – alege produsele în funcție de lista de ingrediente și nevoile pielii.

Știe care sunt efectele ingredientelor cosmetice incluse în produsele alese.

Știe care sunt ingredientele iritante pentru piele și nu cumpără/folosește produse care le conțin.

Știe cum trebuie ambalate produsele pentru a obține beneficii maxime în urma folosirii, știe cum se păstrează cosmeticele.

Știe cum să afle data de expirare a unui produs, chiar dacă (legal) nu este tipărită pe ambalaj.

Cunoaște legislația în vigoare cu privire la etichetare și concentrațiile ingredientelor active – eticheta oferă o mulțime de informații despre produse.

Își cunoaște foarte bine pielea și problemele cu care se confruntă și știe să-și aleagă produsele cosmetice potrivite.

Ce observ în acest moment în social media este o mulțime de “content creatori” care au ca singur scop atragerea sponsorilor și care prezintă informații preluate de pe eticheta produselor sau mai rău, informații total incorecte. Sunt foarte puține persoane care cu adevărat prezintă informații valoroase în social media în limba română și cred că acest lucru se datorează exact faptului menționat de tine: multe tinere vor să aibă succes cât mai repede și sar etapele necesare pentru succesul dorit.

You may also like

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai recente

Actualitate

Economie

Stiinta

@2023 – Expres Magazin. Toate drepturile, rezervate.