Nu s-au prezentat la Cotroceni cele doua partide care au castigat alegerile obtinand majoritatea. PSD si ALDE. In schimb, au raspuns invitatiei la consultari lansata de Klaus Iohannis doua partide, in acest moment, neparlamentare, Uniunea Salvati Romania si Partidul Miscarea Populara. Klaus Iohannis si-a reinnoit angajamentul ferm de a nu nominaliza un premier condamnat penal. Sau “cu probleme penale”. In timp ce PSD, fara a-l desemna pana in acest moment pe Liviu Dragnea, sustine contrariul. Ca acesta ar putea fi premier. Criza politica s-a declansat. |
Domnul Klaus Iohannis si-a intrat in paine ca presedinte nu dupa ce a fost ales de romani, ci abia dupa ce a depus juramantul in fata Curtii Constitutionale. Asa cum scrie in legea fundamentala. La fel, un parlamentar ales isi intra in paine ca parlamentar abia dupa ce depune juramantul. Cum scrie tot in legea fundamentala. Cu atat mai mult, un partid devine parlamentar doar dupa ce alesii sai sunt omologati, constatandu-se oficial ca intrunesc toate conditiile, si dupa ce depun juramantul. Nefiind indeplinite asemenea conditii, se cheama ca respectivele consultari pentru formarea unui nou guvern, declansate miercuri, sunt discutii cu vazduhul. Dar este la fel de adevarat ca presedintele Klaus Iohannis are dreptul de a invita la Cotroceni pe cine doreste domnia sa si de a se consulta cu cine vrea. Cu singura conditie de a nu defini asemenea intalniri drept consultari constitutionale pentru formarea viitorului guvern. In consecinta, s-a declansat o criza politica. Cum poate fi ea deblocata?
Presedintele Klaus Iohannis este pus in situatia umilitoare, daca respecta Constitutia pe care a jurat sa o respecte, de a astepta cateva zile si de a declansa a doua runda de consultari si prima runda de consultari adevarate dupa ce parlamentarii isi depun juramantul. Abia atunci poate avea vreo semnificatie punctul de vedere al PMP sau al USR. Abia atunci pot fi prezenti si deputatii nou alesi din partea minoritatilor nationale, altele decat cea maghiara. Le place sau nu le place unora sau altora, asta este situatia. Dar criza nu se incheie nici atunci.
Crizei politice nu i se poate pune capat decat in doua moduri. Fie PSD sustine o alta persoana decat Liviu Dragnea pentru propunerea de premier al Romaniei, cu conditia ca repectiva persoana sa nu fi suferit vreo condamnare penala si sa nu aiba nici macar o ancheta sau un proces penal pe rol, fie merge la razboi cu Liviu Dragnea in frunte si atunci se intra intr-o a doua faza a crizei politice. In faza majora. In acest al doilea scenariu, in care PSD nu cedeaza si nici presedintele Klaus Iohannis nu cedeaza, este obligatorie suspendarea presedintelui. La Cotroceni, urmand a fi instalat, pentru o luna, un presedinte interimar, probabil in persoana lui Calin Popescu Tariceanu, daca acesta va fi ales de catre Parlament in functia de presedinte al Senatului. Presedintele interimar al Romaniei ar fi, din punctul de verede al lui Klaus Iohannis, “un individ cu probleme penale”. Iar candidatul nominalizat de presedintele interimar va fi un om politic condamnat penal.
Aceasta este situatia. Fie ca ne place, fie ca nu ne place. Si indiferent ce crede fiecare dintre noi. Daca aceasta criza tocmai declansata va merge atat de departe, atunci va avea loc o procedura de organizare a unui referendum pentru demiterea presedintelui ales. Iar romanii vor decide. De asemenea, trebuie spus ca, in acest scenariu, instalarea guvernului va intarzia, pentru ca, inevitabil, se va pierde timp la Curtea Constitutionala, chemata sa se pronunte asupra motivelor de suspendare, dar si asupra altor cauze conexe. Pana pe la mijlocul lunii ianuarie, s-ar putea sa avem parte, in continuare, de Guvernul Ciolos, un guvern castrat pentru ca nu mai poate emite ordonante de urgenta si nu mai poate prezenta proiecte de legi. Si vom incepe anul 2017 pe bugetul din 2016. Cu consecintele de rigoare.
In concluzie, in acest moment, situatia de criza nu mai poate fi deblocata altfel decat prin capitularea neconditionata a uneia dintre parti. Daca Iohannis cedeaza, isi pierde orice bruma de credibilitate si orice sansa de a mai fi un jucator major pana la finele mandatului sau. Daca cedeaza Liviu Dragnea dupa ce partidul il nominalizeaza ca viitor premier, va fi pus in situatia paradoxala in care, desi a condus PSD la o victorie istorica in alegeri, va fi maturat de la presedintia partidului. Intre timp, strainatatea se distreaza pe cinste si profita care cum poate de slabiciunea statului roman.
sursa- http://www.corectnews.com