A trecut o lună de la tragedia din clubul Colectiv, momentul care a schimbat o țară întreagă. 60 de oameni şi-au pierdut viaţa, iar alţii sunt încă în stare critică.

A fost nevoie doar de 2 minute pentru ca totul să se stransforme în Iad.

Ziua de 30 octombrie trebuia să fie o sărbătoare pentru trupa Goodbye to Gravity care îşi lansa noul album în clubul Colectiv din capitală, aflat în incinta fostei fabrici de încălţăminte Pionierul. O sărbătoare care s-a transformat însă într-o tragedie care a schimbat faţa României.

La ora fatidică 22 şi 30 de minute, efectele pirotehnice au scăpat de sub control şi a izbucnit un incendiu. Solistul trupei Andreei Găluţ a vrut să facă o glumă spunând că aşa ceva nu era prevăzut în program şi a cerut un extinctor.

În doar câteva secunde a început iadul. Flăcările s-au extins cu repeziciune iar zeci de tineri aflaţi în club au ars de vii. În acea seară au fost 26 de morţi.

Muzicianul Adrian Rugina si fotograful Claudiu Petre au fost cei doi oameni care, deşi au reuşit să iasă la timp, au ales să se întoarcă în flăcări. Amândoi însă aveau să-şi piardă viaţa.

Moartea i-a desparţit şi pe membri trupei Goodbye to Gravity, care concertau în seara fatidică. Chitaristul Vlad Țelea a decedat timpul incendiului în timp ce colegul său Mihai Alexandru a pierdut lupta o zi mai târziu, la spital.

Pe 8 noiembrie a murit toboșarul Bogdan Enache, iar pe 11 noiembrie basistul Alex Pascu a încetat din viață. Singurul supraviețuitor este Andrei Găluț. Solistul trupei Goodbye to Gravity a fost transferat, în 7 noiembrie, într-un spital din Olanda, cu arsuri pe corp şi ale căilor respiratorii, fiind ventilat mecanic.

Printzre cei care au murit a fost şi jurnalista Teodora Maftei.

După tragedie, oamenii revoltaţi au ieşit în stradă în Bucureşti şi în cele mai importante oraşe din ţară şi au cerut ca vinovaţii să plătească. Clubul nu avea autorizaţie ISU, iar cei trei patroni au ajuns în arest preventiv la fel ca si doi reprezentanţi ISU.

În urma protestelor din Piaţa Universităţi, premierul Victor Ponta a demisionat, la fel ca şi primarul sectoriului 4, Cristian Popescu Piedone. Au rămas însă o mulţime de întrebări la care autorităţile nu au găsit răspuns. Mai ales că, aşa cum a decoperit jurnalistul Cătălin Tolontan, cei de la ISU fuseseră chemaţi la Clubul Colectiv pentru un eveniment cu mii de oamebi de la finalul lunii septembrie, însă nu s-au dus.

Şefii Inspectoratului au fost suspendaţi din funcţie, iar Raed Arafat a spus că a fost minţit în legătură cu controalele ce trebuiau făcute la clubul morţii.

Pana în prezent au fost externate 44 de persoane, iar 39 de pacienti au fost transferati la unitati medicale din strainatate.

Cum s-a ajuns aici? Este o întrebare grea la care vor trebui să răspundă autorităţile.
Sursa- B1.ro

 

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.