Home Opinie Ciudățeniile plecării lui Eduard Hellvig de la șefia SRI

Ciudățeniile plecării lui Eduard Hellvig de la șefia SRI

by Oana Stănciulescu

S-au scris nenumărate texte pe marginea demisiei lui Eduard Hellvig, majoritatea profețând că acesta a fost extras de la SRI pentru a deveni următorul președinte al României, trecând înainte pe la PNL. Nu sunt deloc convinsă că acesta este scenariul cel mai probabil în cazul lui Hellvig. De fapt, nu înțeleg această demisie, însă observând și poziționarea anumitor analiști au rezultat mai multe nelămuriri:

  • Eduard Hellvig a decis să-și dea demisia din funcția de director al SRI înainte de terminarea mandatului președintelui României. Oare Klaus Iohannis a încercat să-l convingă să rămână sau chiar el i-a dat un imbold să plece?
  • Cum este posibil ca în plin război la graniță, când este limpede că între serviciile secrete ale țărilor aliate și Ucraina a existat un schimb constant de informații și o colaborare instituțională, să aduci o persoană care va avea nevoie de luni bune până să înțeleagă situația și de ani ca să lege prietenii? Ca o comparație, șeful NATO și-a prelungit mandatul cu un an în fruntea instituției din același motiv – războiul este în toi, nu e un moment potrivit pentru astfel de schimbări.
  • Republica Moldova se află într-o situație fără precedent, de o gravitate extremă. SRI, cel mai probabil, este un partener apropiat de instituția similară de la Chișinău. Un nou director va avea nevoie de timp să înțeleagă situația.
  • Pe 2 iunie, regele Charles vine în România, iar președintele Iohannis  organizează o recepție în onoarea sa la care au participat 300 de invitați. Printre care nu s-ar fi aflat însă și directorul SRI. Cine se uită cu atenție pe imaginile de la Palatul Cotroceni observă că Eduard Hellvig intră în timpul discursurilor,  în grabă,  în sala unde erau cei 300 de invitați, ulterior apărând în presă informația că regele Charles a vrut să-l întâlnească. A întârziat șeful SRI la întâlnirea cu regele sau nu a fost invitat?
  • Fostul șef al SRI nu are cum să se transfere la PNL din toamnă, e prea scurt timpul pentru a face trecerea de la servicii secrete la politică, și atunci de ce-i dai un an sabatic, în condițiile în care aveai nevoie de el la conducerea instituției? Ca să-l pregătești pentru 2024, un an electoral important? Posibil.
  • În martie acest an, „directorul Serviciului Român de Informaţii, Eduard Hellvig, a efectuat o vizită de lucru în Statele Unite ale Americii, unde a avut întâlniri cu oficiali americani din domeniul informaţiilor, respectiv cu Avril Haines, directorul Comunităţii Naţionale de Informaţii a SUA, precum şi cu William J. Burns, directorul CIA”. A anunțat oare partenerii că și-a atins obiectivele și pleacă din post?
  • După experiența de 8 ani în fruntea Serviciului Român de Informații și ai 48 de ani nu ieși la pensie. Unde va merge Hellvig – va candida cum profețește lumea, va opta pentru o funcție externă, va fi viitorul ambasador al României din SUA sau o altă țară importantă? Aș opta pentru ultima, cea de ambasador. Rămâne de văzut cine a descifrat cel mai bine gestul lui Hellvig probabil destul de curând.
  • Am citit analize elaborate care susțineau că președintele Iohannis nu va numi pe nimeni la cârma serviciului în acest an electoral pentru a nu lăsa loc la interpretări. Puțin probabil să fie așa, dacă dorește să rămână relevant pe scena politică internă. Cel mai probabil, Klaus Iohannis are deja stabilit numele succesorului și îl va anunța curând.

You may also like

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai recente

Actualitate

Economie

Stiinta

@2023 – Expres Magazin. Toate drepturile, rezervate.