Simona Halep s-a născut la 27 septembrie 1991, la Constanța, într-o familie de aromâni. Stere Halep, tatăl Simonei, mărturisea într-un interviu că fata lui „este mândră ca e aromâncă. Acasă vorbim armâna, iar de fiecare dată când vine din turnee, Simonei îi place să asculte muzică aromână. Respectă toate datinile si tradițiile noastre. Ca fată, nu-i place sa iasă in față niciodată. Iar în privința alimentației se dă în vânt după plăcintele cu ștevie şi urzici, care reprezintă tot o tradiție, la noi, la aromâni”, scrie historia.

Părinții au făcut tot ce le-a stat în putință pentru a-și sprijini fata să-și urmeze visul de a practica tenis de performanță. Simona Halep a început tenisul la vârsta de 4 ani și jumătate. Doi ani mai târziu a fost legitimată la Clubul Sportiv nr. 2 din Constanța.

În 2010 a jucat prima finală din carieră într-un turneu WTA, la Fès, în Maroc. În finală a întâlnit-o pe cehoaica Iveta Benesova, locul 67 WTA la acea vreme, care a câştigat în fața Simonei în două seturi, într-o partidă de 83 de minute. Deși la următoarele competiții la care a participat rezultatele au fost modeste, Simona nu a renunțat și, după ani de muncă, aveau să vină și rezultatele mult dorite. Pasul decisiv către vârful ierarhiei WTA a fost făcut în 2013, cu ocazia turneului de la Roma. Românca a ajuns până în semifinalele competiției, venind din calificări, și a fost învinsă de numărul 1 WTA, Serena Williams. În urma acestei performanțe, Simona a obținut 395 de puncte WTA și un premiu în valoare de 85.835 euro.

Anul 2014 a marcat intrarea Simonei Halep între primele 10 jucătoare ale lumii. Succesul de pe data de 16 februarie în finala turneului de la Doha, în fața jucătoarei din Germania, Angelique Kerber, a fost urmat de poziționarea româncei pe locul 9 în clasamentul WTA. O săptămână mai târziu, Simona a mai urcat două poziții. În martie a ajuns până în semifinalele turneului de la Indian Wells, fiind învinsă în două seturi de jucătoarea poloneză Agnieszka Radwanska. În urma punctelor obținute la Indian Wells, Simona Halep a urcat, începând cu 17 martie, pe locul 5 WTA, acumulând 4.775 puncte. Este cea mai bună clasare a unei jucătoare de tenis din România în ierarhia tenisului feminin mondial. Întrebată fiind care este cheia succesului său, Simona a răspuns că tot ceea ce trebuie făcut este „să nu te abați de la program, [pentru] că sunt multe tentații“.

Potrivit jurnalistului Cristian Tudor Popescu, Simona e o jucătoare cu o „luciditate incredibilă pe care nu şi-o pierde în momente foarte dificile, reuşeşte să schimbe tactica în timpul jocului în funcţie de ce vine de dincolo de fileu“. Mai mult: „un psihic de concurs comparabil cu al ei n-am văzut, în jumătatea de secol de când mă uit la sportivele românce, decât la Nadia Comăneci“.

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.