Home Actualitate Cele mai populare bucătării de pe glob

Cele mai populare bucătării de pe glob

by Marta Andrei

Specificul gastronomic local a devenit, în ultimii ani, una din atracţiile turistice principale. Orice călător ajuns într-o destinaţie străină încearcă preparatele culinare tradiţionale, măcar pentru a cunoaşte mai bine cultura şi civilizaţia ţării respective. Publicaţia mostluxuriouslist.com şi site-ul ranker.com au realizat topuri ale celor mai populare bucătării, ţinând cont de opiniile şi preferinţele votanţilor.

 

  1. Bucătăria italiană a dat lumii cele mai iubite preparate: pastele și pizza. Dar ea conține o paletă bogată de mâncăruri savuroase, bazate pe ingrediente naturale și sănătoase, cum ar fi cerealele integrale, uleiul de măsline, legumele, peștele, fructele de mare și carnea slabă. Legumele au fost îmbinate cu stil pentru a colabora cu faimoasele feluri de brânză – parmigianino, mozzarela – în elaborarea unor sortimente cu miliarde de fani.
  2. Bucătăria libaneză reprezintă un foarte reușit fusion între bucătăria mediteraneană și cea arăbească. Este sănătoasă, fiind bazată în special pe carne slabă (pui, pește și oaie), leguminoase (linte, năut), legume proaspete, lactate sub diferite forme și ierburi aromatice. Antreurile sunt nelipsite, populare fiind Hummus, Labneh, Baba Gannoush, Tabbouleh sau Fattoush. Cel mai cunoscut aperitiv cald din bucătăria libaneză este probabil Falafel (chifteluțe prăjite din pastă de năut). Ca feluri principale, bucătăria libaneză conține grătare de oaie, vită, pui sau pește.
  3. Bucătăria japoneză este atât gustoasă, cât și extrem de sănătoasă, reprezentând secretul longevităţii nipone. Ingredientele sale principale sunt peștele, care se consumă deseori crud, fructele de mare, legumele (proaspete sau gătite ușor), soia (în special sub formă de tofu) și orezul. Cel mai cunoscut preparat japonez, popular în toată lumea, este sushi, preparat din pește crud, fructe de mare, orez, legume și alge, fiind condimentat cu sos de soia, wasabi sau ghimbir murat.
  4. Bucătăria chinezească este sănătoasă, gustoasă şi uşor de preparat. Foarte bogată în ingrediente și feluri de mâncare, bazată pe orez integral sau tăiței de orez, bucățele mici de carne sau de pește, sosuri speciale, legume și ciuperci specifice, bucătăria chinezească a dobândit o faimă extraordinară, în continuă creştere. Nu toţi cei care o îndrăgesc reuşesc să mănânce însă cu beţişoarele tradiţionale.
  5. Bucătăria franțuzească este considerată cea mai rafinată din lume, fiind introdusă în 2010 în patrimoniul UNESCO. Vinul şi brânza sunt esenţiale pentru francezi, atât ca ingrediente, cât şi separat. Alimentele se pregătesc în special cu unt, tehnica înăbușirii fiind foarte utilizată. Printre cele mai cunoscute preparate din bucătăria franceză se numără escalopul, sufleurile, maioneza, savarina, tartele, dar şi şarlotele. Francezii sunt, de asemenea, renumiţi pentru produsele de patiserie, dar şi pentru ficatul de gâscă (foie gras), o delicatesă controversată, împotriva căreia apărătorii drepturilor animalelor duc un adevărat război.
  6. Bucătăria grecească, specific mediteraneană, are și influențe din Turcia și Italia. Majoritatea felurilor de mâncare din Grecia se bazează pe uleiul de măsline, legumele și ierburile specifice. Vedetele sunt peştele şi fructele de mare, preparate în diverse feluri, dar nu lipsesc mâncărurile cu berbecuţ şi miel. Alături de cunoscutul tzatziki, salata grecească, cu gustoasa brânză de oaie sau capră, este nelipsită din meniu, concurată de populara musaca.
  7. Bucătăria indiană, cu o tradiţie solidă, este una dintre cele mai diversificate din lume. Mâncarea indiană este servită în mai toate restaurantele de pe glob, fiind extrem de căutată în Marea Britanie şi SUA. În mare parte mâncărurile sunt vegetariene, însă sunt și anumite rețete care îmbină legumele cu carne de miel, capră, pui sau peşte. Alte preparate sănătoase, precum dhal, includ iaurtul şi lintea, combinate cu mirodenii indiene, un fel principal larg răspândit.
  8. Bucătăria thailandeză este un amestec echilibrat de iute, acru, dulce și amar. O masă thailandeză tradițională conține supă, un curry cu condimente sau o salată, un preparat cu pește și legume. Principalele ingrediente ale bucătăriei thailandeze sunt peștele, fructele de mare, legumele, orezul, sosul de pește, ierburile aromatice și doar în cantități moderate carnea de porc, de vită sau de pasăre. Specifice thailandezilor sunt farfuriile cu insecte, precum lăcuste prăjite şi furnici de copac.
  9. Bucătăria spaniolă este tot cu specific mediteranean, dar cu influenţe arăbeşti. Ea se bazează pe diverse combinații gustoase de legume, pește și carne. Orezul este folosit adesea pentru paella, pretutindeni întâlnită, iar din cartofi se prepară tortilla. Foarte îndrăgite şi sănătoase sunt şi gazpacho (supa rece de roşii) şi celebrele gustări tapas, iar băutura cea mai populară în Spania este sangria. Dintre deserturi sunt preferate crema din ouă şi lapte, tartele cu fructe, budinca de orez, turron (un desert de Crăciun cu migdale şi miere) şi churros.
  10. Bucătăria mexicană este vestită pentru condimentele picante, dar şi pentru preparatele sale savuroase. Rețetele acesteia sunt rezultatul interacțiunii conchistadorilor spanioli cu cultura azteca. Majoritatea mâncărurilor mexicane sunt o combinație delicioasă de vegetale (îndeosebi fasolea, ardeiul şi porumbul) şi carne, dar nu lipsesc din meniu insectele sau iguanele.

 

You may also like

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai recente

Actualitate

Economie

Stiinta

@2023 – Expres Magazin. Toate drepturile, rezervate.