Home Actualitate Cele mai locuibile orașe din lume pentru 2023

Cele mai locuibile orașe din lume pentru 2023

by Ana Barb

Jurnaliștii de la BBC au realizat un top ale celor mai locuibile orașe din lume din acest an. Pe listă se află orașe din aproape toate continentele.

După criza pandemică, calitatea vieții este din nou în creștere în multe dintre orașele lumii. De fapt, nivelul de trai în ansamblu a atins un nivel maxim din ultimii 15 ani, conform indicelui anual Global Liveability al Economist Intelligence Unit, care evaluează 173 de orașe în funcție de factori precum stabilitate, sănătate, cultură și mediu, educație și infrastructură, relatează BBC.

În timp ce un index poate pune date despre ceea ce face un loc locuibil, oamenii care îl experimentează zi de zi sunt cei care pot vorbi cel mai bine despre cum este de fapt să trăiești acolo. Jurnaliștii de la BBC au vorbit cu rezidenții din câteva dintre primele 10 orașe clasate pentru a afla motivele pentru care aleg să-l numească acasă.

Viena, Austria

Cu scoruri perfecte la stabilitate, asistență medicală, educație și infrastructură, Viena revine pe primul loc într-un top al celor mai locuibile orașe, potrivit rezidenților consultați de BBC.

Manuela Filippou, managerul restaurantului Konstantin Filippou, cu două stele Michelin, și al barului de vinuri naturale alăturat (ambele le conduce împreună cu soțul ei bucătar omonim) spune că pentru ea Viena poate fi ca un loc de ședere etern datorită sistemul de transport public de încredere, îngrijirea copiilor la prețuri accesibile și accesul facil la cafenele, teatre și chiar crame din limitele orașului.

„Uneori, când muncim prea mult și nu ajungem să mergem nicăieri în mult timp, nici nu observăm asta pentru că ne putem potoli foamea de toate cele de mai sus în limitele orașului”, a mai spus Filippou.

Pentru rezident Richard Voss, manager de vânzări și marketing la hotelul Das Tigra, viața orașului este îmbunătățită doar de istoria culturală bogată și de activitățile disponibile aici. „Viena are o varietate de clădiri istorice impresionante, inclusiv Palatul Schönbrunn, Hofburg și Primăria Vienei”, a spus el. „Orașul este cunoscut și pentru tradiția sa muzicală, cu compozitori celebri precum Mozart, Beethoven și Strauss care au trăit și au lucrat aici”. El spune că locuitorii pot accesa cu ușurință aceleași tradiții culturale prin numeroasele muzee, teatre și opere ale orașului.

Melbourne, Australia

Atât Melbourne, cât și Sydney și-au recâștigat locul în clasament (al treilea și, respectiv, al patrulea) în top 10 după ce au scăzut în indice în timpul pandemiei de coronavirus care a stresat sistemul de sănătate australian și a dus la blocări lungi. Melbourne, în special, a obținut cel mai mare punctaj de cultură și mediu din țară – trăsături de care locuitorii se bucură.

„Melbourne are o scenă culinară, arte culturale, evenimente și atracții atât de incredibile, precum și găzduind toate sporturile și evenimentele internaționale majore, cum ar fi Marele Premiu de Formula 1 din Australia și Australian Open”, a declarat Jane Morrell, avocat și fondator al persoanelor cu dizabilități. și CEO la Carer Solutions. Ea spune, de asemenea, că orașul este ușor de navigat, cu tramvaie ușor de accesat, care circulă prin CBD și suburbii. De asemenea, este la doar o scurtă călătorie cu mașina pentru a ajunge la plaje renumite în lume și la țara vinurilor.

Vancouver, Canada

Trei orașe canadiene (inclusiv Calgary și Toronto) s-au clasat în top 10 în acest an, dar Vancouver s-a clasat pe locul cel mai înalt (la locul cinci) pentru scorurile sale superioare în materie de cultură și mediu – trăsături pe care locuitorii le indică imediat în dragostea pentru orașul lor.

„Vancouver oferă acces facil la pădure, mare și cer”, a spus Tony Ho, rezident și proprietar de mică afacere. „Sistemul nostru de tranzit vă permite să mergeți din frumosul English Bay până în vârful orașului de pe Grouse Mountain, totul în aceeași zi și cu autobuzul, bicicleta, trenul și barca.

Ca părinte al unui copil mic, el apreciază și numeroasele parcuri și plaje – toate la mai puțin de 20 de minute de centrul orașului. „Este ceva la care vreau ca copilul meu să aibă acces pentru tot restul vieții”, a spus Ho.

Proprietarii de afaceri din alte țări sunt, de asemenea, atrași aici pentru politicile de imigrare de sprijin. „Ca antreprenor și imigrant din Croația, căutam un oraș care să favorizeze creșterea afacerilor, dar care să fie și vibrant și acceptabil”, a declarat Joe Tolzmann, CEO al platformei mobile RocketPlan.

Osaka, Japonia

Pe locul 10 în index și singura țară asiatică care s-a clasat în top Osaka a obținut un punctaj perfect de 100 la scorurile sale de stabilitate, asistență medicală și educație. Deoarece costul vieții continuă să pună o presiune asupra veniturilor multor gospodării din întreaga lume, accesibilitatea din Osaka este, de asemenea, un avantaj uriaș pentru rezidenți.

„Închirierea în Osaka nu este scumpă în comparație cu alte metropole din Japonia și din lume”, a spus rezidenta Shirley Zhang, care este originară din Vancouver.

Să luați masa la restaurante este, de asemenea, un punct culminant pentru localnici. „Spre deosebire de locul în care sunt eu în Marea Britanie, unde mesele în oraș poate afecta în mod semnificativ portofelul, Osaka oferă mese de restaurant de calitate la prețuri surprinzător de prietenoase cu bugetul”, a spus rezidentul James Hills. „Îți poți permite să mănânci zilnic mese gătite și gustoase la restaurante.”

De asemenea, orașul se simte mai în siguranță decât alte orașe mari similare.

Auckland, Noua Zeelandă

La egalitate pe locul 10 cu Osaka, Auckland a urcat cu peste 25 de locuri față de anul trecut, în mare parte datorită redeschiderii întârziate din cauza pandemiei. Pe lângă scorul său de educație perfectă, orașul a avut, de asemenea, cel mai mare scor în cultură și mediu dintre primele 10 orașe.

TOP 10 ORĂȘE CELE MAI VIABILE
Viena, Austria
Copenhaga, Danemarca
Melbourne, Australia
Sydney, Australia
Vancouver, Canada
Zurich, Elvetia
Calgary, Canada / Geneva, Elveția
Toronto, Canada
Osaka, Japonia / Auckland, Noua Zeelandă

You may also like

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai recente

Actualitate

Economie

Stiinta

@2023 – Expres Magazin. Toate drepturile, rezervate.