Home Turism Cele mai frumoase cafenele ale Europei, de la Café de la Paix la Antico Caffé Greco

Cele mai frumoase cafenele ale Europei, de la Café de la Paix la Antico Caffé Greco

by Ana Barb

În marile oraşe ale Europei, ca peste tot în lume, există locuri îmbibate de istorie, cultură şi atmosferă mondenă, care încearcă să-şi păstreze eleganţa şi rangul, sfidând trecerea anilor. Iar când aroma cuvintelor de spirit şi sclipirea ideilor de geniu se îmbină cu savoarea unei cafele bune, avem de-a face cu cele mai frumoase cafenele ale bătrânului continent, pe care vi le prezentăm în continuare.

  1. Café Central, Viena, Austria

Deschis în anul 1876, într-un palat istoric, cu coloane de marmură, candelabre de cristal și tavan arcuit, localul a fost punctul de întâlnire predilect al intelectualilor la sfârșitul secolului XIX. Sigmund Freud, Adolf Hitler, Vladimir Lenin şi Leon Troțki au fost doar câțiva dintre clienții obișnuiți ai cafenelei. Şi în zilele noastre, „cafeneaua-salon” este un loc special, unde celebrităţile de tot felul se aduna să discute, să bea o minunată cafea vieneză şi să guste specialităţile de patisserie şi irezistibilele prăjituri cu ciocolată, pentru o experienţă de neuitat. Café Central are decoruri de epocă, tablouri celebre, mobilă scumpă şi ferestre uriaşe, totul îmbrăţişat de o muzică suavă de pian, ce răsună în fundal. Adresa: Herrengasse / Strauchgasse, Viena, Austria. Program: 7.30-22.

  1. Café de la Paix, Paris, Franţa

Deşi nu a fost prima cafenea din Oraşul Luminilor, Café de la Paix este cea mai elegantă, purtând amprenta lui Charles Garnier, architectul Operei pariziene, situată în vecinătate. A fost deschisă pe 30 iunie 1862, ca parte a Grand-Hôtel de la Paix (numit astfel după rue de la Paix). Proximitatea cu Palais Garnier a făcut-o atractivă pentru o clientelă elitistă şi năzuroasă, din care au făcut parte Jules Massenet, Émile Zola şi Guy de Maupassant. Tot sub acoperişul ei s-a născut şi poemul „Băutorul de absint”, semnat de poetul canadian  Robert Service. În perioada Belle Époque, i-au trecut pragul şi alte figure celebre, precum Sergei Diaghilev şi prinţul de Wales, viitorul rege Eduard al VII-lea al Marii Britanii.  Pe 22 august  1975, cafeneaua a fost declarată monument istoric de către guvernul francez. Adresa: 12, boulevard des Capucines, place de l’Opéra. Program: 7 – 0.30.

  1. Caffe Florian, Veneţia, Italia

Caffe Florian (după numele proprietarului inițial, Floriano Francesconi) s-a deschis în anul 1720 şi este cea mai veche şi cea mai somptuoasă cafenea din Italia. De-a lungul secolelor, aici se adunau personalităţile pentru a schimba idei la o ceaşcă de cafea cu absint. Printre clienţi s-au numărat: Goethe, Charles Dickens, Marcel Proust, Grabriele D’Annunzio, Rousseau, Stravinsky, Modigliani, Lord Byron, dar şi… Casanova (ultimul probabil pentru că era singura cafenea din Veneția care accepta femei). Faimoasă pentru arhitectura şi decorurile sale scumpe, pentru serviciile impecabile, pentru porţelanurile fine, dar mai ales pentru cafeaua şi prăjiturile delicioase, Florian păstrează şi azi atmosfera elegantă, romantică şi boemă de altădată. Adresa: Piazza San Marco, Veneţia, Italia. Program: de la ora 10 la ultimul client.

  1. Café Imperial, Praga, Cehia

Îndrăgostiţii de atmosfera Belle Epoque, plină de căldură şi de spirit, au de făcut un popas obligatoriu la Café impérial din Praga, situată în apropiere de mica gară Masaryk. Praghezii vin cu mare drag aici, după ce au aşteptat ani buni să se redeschidă după renovare. Localul impune eleganţă şi stil chiar de la intrare, prin faţada Art Deco, apoi prin coloanele cu arabescuri orientale şi motive animaliere, plafonul cu mozaic, pereţii cu ornamente vegetale, bazoleriefurile bogate,  pe scurt, un decor eclectic şi colorat, ce cucereşte din prima clipă. Personalul este foarte atent, iar serviciul – discret şi eficient. Clienţii nu trebie să rateze deserturile şi produsele de patiserie renumite şi-n afara graniţelor ţării! Adresa: Café Impérial , Na Poříčí 15, 110 00 Prague 1- Nouvelle Ville.

  1. Café Majestic, Porto, Portugalia

Proiectată de arhitectul Joao Queiros, această renumită cafenea s-a deschis în 1921 sub numele Elite, însă intelectualitatea oraşului a început s-o frecventeze asiduu abia din anul următor, după ce a fost rebotezată Majestic. După un deceniu de prosperitate, cafeneaua şi-a început declinul, culimând cu ruina din anii ’60. Renovată şi redeschisă în 1994, într-un decor Belle Epoque cu ferestre impresionante, tâmplărie poleită, heruvimi radioşi şi sclipiri de cristal, este astăzi un loc obligatoriu de bifat pentru turişti, alături de la fel de celebra Café A Brasileira din Lisabona. De asemenea, Café Majestic rămâne scena unor evenimente culturale de primă mână. Adresa: Rua de Santa Catarina nr. 112. Program zilnic, închisă duminica.

  1. Antico Caffé Greco, Roma, Italia

În ţara unde aroma cafelei pluteşte parcă în aer şi unde preparea delicioasei licori negre este o adevărată tradiţie, Italia, popasul într-o cafenea este absolut obligatoriu. Şi unde altundeva dacă nu  la Roma, într-un decor clasic,  dar spectaculos, care include mese din marmură, scaune de epocă, chelneri în frac, oglinzi de cristal şi o atmosferă de un rafinament aparte? Aşa se prezintă Antico Caffé Greco încă din anul 1760, când s-a deschis pe Via Condotti, lângă Treptele Spaniole. Milioane de turişti jură că aici se bea cea mai bună caffe macchiato din lume. Între clienţii casei s-au numărat Goethe, Byron, Berlioz, Dickens, Keats, Stendhal, Franz Liszt, Henrik Ibsen, Hans Christian Andersen, Felix Mendelssohn şi Mark Twain. Adresa: Via dei Condotti, Piazza di Spagna, Roma, Italia. Program: 12-24.

  1. Café New York, Budapesta, Ungaria

Cea mai longevivă şi mai rezistentă cafenea literară din Ungaria, care se străduieşte să renască din propria cenuşă, şi-a cunoscut perioada de glorie de la 1900 şi până la Primul Război Mondial. Clădirea la parterul căreia funcţionează a fost construită în ultimii ani ai secolului XIX, pentru compania de asigurări de viaţă New York, de unde şi numele localului. Cafeneaua a fost decorată în stilul celor franţuzeşti, cu multă marmură, fresce şi decoraţiuni aurite. Avea salon separat pentru sexul frumos, două săli de joc, la demisol restaurant, iar în mijloc salon de biliard. În vremea succesului maxim, aici funcţona şi o mică bibliotecă de împrumut, iar scriitorii erau răsfăţaţi cu „platoul literar”, o trataţie exclusivistă. După război, renovată şi îmbogăţită şi cu bar, cabaret şi spectacole de noapte, cafeneaua a devenit atracţia principală a oraşului. Josephine Baker, Thomas Mann şi Maurice Ravel sunt doar câteva nume mari care i-au trecut pragul.  Adresa: Erzsebet korut 9-11. Program: 8-24.

Foto-Antico Caffé Greco, Roma, Italia

You may also like

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai recente

Actualitate

Economie

Stiinta

@2023 – Expres Magazin. Toate drepturile, rezervate.