Home Lifestyle Ceaiul, cafeaua şi nucile ţin creierul în priză

Ceaiul, cafeaua şi nucile ţin creierul în priză

by Ana Barb

Este știut faptul că odată cu înaintarea în vârstă eforturile noastre pentru a ne menține sănătoși și în formă trebuie să sporească. Uneori, este la îndemână să faci ceea ce trebuie, nu este nevoie de lucruri extraordinare. De multe ori, salvarea vine chiar din propria bucătărie. Cine nu are la îndemână un pachet de ceai sau de cafea, sau cine nu poate găsi la piață o mână de nuci.

Iată că o ceaşcă zilnică de ceai sau de cafea ar putea să-i protejeze pe oameni de efectele devastatoare ale îmbătrânirii creierului şi maladiei Alzheimer, despre care medicii spun că a început să apară la vârste tot mai scăzute, începând chiar de la 45-50 de ani. Ambele băuturi reduc cu 40% pierderile de memorie, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Institute for Basic Research in Developmental Disabilities din New York.

La rândul lor, cercetătorii de la University of California au afirmat că persoanele în vârstă de peste 65 de ani care beau ceai cu regularitate prezintă cu 37% mai puţine lapsusuri comparativ cu persoanele care nu obişnuiesc să consume această băutură.

În schimb, cei care beau cafea de cel puţin cinci ori pe săptămână beneficiază de o reducere cu 20% a pierderilor de memorie comparativ cu persoanele care nu se ating de cafea.

Desigur că orice ceai este benefic pentru sănătate, iar pe piață se găsește o gamă largă de ceaiuri, de la mușețel, sunătoare, cozi de cireșe, păpădie, tei, ai de unde alege, dar dacă vorbim despre creier printre cele mai benefice se numără ceaiul verde și ceaiul negru. Acestea se găsesc sub formă de frunze, în cutii, sau de pliculețe.

Alături de ceai și cafea, la fel de sănătoase sunt și nucile. Un studiu relevă faptul șoarecii care au beneficiat de o dietă bogată în nuci au arătat o îmbunătăţire considerabilă a capacităţii de învăţare şi a memoriei. Iată că nucile au efecte extrem de benefice asupra sănătății și nu ar trebui să lipsească din menioul zilnic. Ele pot fi mâncate în locul cipsurilor procesate sau al floricelelor de porumb, dar pot fi adăugate și la orice salată.

 Efectul protector al plimbărilor

Cercetătorii americani susţin că nu doar alimentele şi băuturile consumate, ci şi stilul de viaţă reprezintă un factor important care conduce la scăderea riscului de declanşare a maladiei Alzheimer. Persoanele în vârstă care practică „cu moderaţie” exerciţii fizice, precum golf şi jogging, beneficiază de un risc cu 40% mai mic de a se îmbolnăvi, au declarat cercetătorii de la University School of Medicine din Boston (statul Massachusetts). Şi petrecerea timpului în aer liber reduce pericolul. Cercetătorii de la Exeter University din Marea Britanie au realizat un studiu pe un eşantion de 3.300 de subiecţi în vârstă de cel puţin 65 de ani şi au descoperit că pacienţii care sufereau de un deficit de vitamina D – sintetizată prin expunerea pielii la razele solare – prezentau un risc de cinci ori mai mare de a suferi de cumplita afecţiune. Alzheimer este o maladie cognitivă degenerativă care atacă progresiv creierul, cauzând pierderi de memorie, stare de confuzie şi schimbări bruşte de dispoziţie. Pacienţii aflaţi în stadiul final al bolii îşi pierd capacitatea de vorbi, de a înghiţi şi de a se deplasa.

Antrenaţi-vă zilnic mintea!

Deşi cauza demenţei rămâne necunoscută, au fost identificaţi mai mulţi factori de risc, cum ar fi hipertensiunea, diabetul, nivelul ridicat al colesterolului, antecedentele de depresie, regimul alimentar, consumul de alcool şi nivelul scăzut de educaţie. Cu ajutorul unui model matematic, cercetătorii de la institutul public INSERM au demonstrat că îmbunătăţirea capacităţilor intelectuale ar permite reducerea cu 18% a numărului de cazuri noi în şapte ani. Şi creşterea cantităţii de legume şi fructe proaspete consumate ar duce la scăderea cu 21% a numărului de cazuri noi de demenţă, arată studiul. În rest, este foarte important să ne aducem aminte că folosirea creierului zi de zi în orice tip de activitate intelectuală, de la calcule până la literatură şi de la rebus până la pictură,  împiedică degenerarea neuronală.

You may also like

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai recente

Actualitate

Economie

Stiinta

@2023 – Expres Magazin. Toate drepturile, rezervate.