Pe data de 9 martie cand se sarbatoresc cei 40 de Mucenici din calendarul bisericesc, s-a perpetuat traditia de a fierbe sau a coace acesti colacei deliciosi pentru pomenirea celor morti, dar si pentru belsugul recoltelor viitoare. Am pregatit pentru voi reteta de mucenici muntenesti deoarece imi aminteste de fiecare data cu drag de copilarie si ii savurez mereu cu aceeasi pofta si placere.
Ingrediente mucenici muntenesti
Pentru aluat:
- 500 g faina
- 50 g drojdie
- 200 ml apa calduta
- 1 praf sare
- 1-2 pachete zahar vanilat
- 100 ml ulei
Pentru zeama:
- 2 l apa
- 350 g zahar
- Coaja de lamaie, coaja de portocala
- 1 praf sare
- 2 pliculete zahar vanilat
- 1 lingurita scortisoara
- 800 g nuca macinata si coapta
- Esenta rom
Mod de preparare mucenici muntenesti
Pentru inceput se pregateste aluatul. Se cerne faina intr-un vas si se face o gaura la mijloc in care se pun sarea, drojdia, vanilia, uleiul, apa calduta si se framanta bine pana se obtine un aluat elastic, apoi se lasa cateva minute sa creasca. In acest timp se pune o oala cu 3 l de apa la fiert cu un praf de sare si putin ulei.
Aluatul se intinde cu sucitorul, se taie, apoi se formeaza prin modelare opturi mici care se oparesc cateva minute apoi se pun la scurs. Dupa ce s-au scurs se pun intr-o tava si se coc pana devin usor aurii, apoi se scot si se lasa sa se raceasca si sa se intareasca.
sursa- www.kudika.ro