Home Actualitate Cea mai mare tranzacție a anului în România: 7, 7 miliarde de dolari pentru construirea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă

Cea mai mare tranzacție a anului în România: 7, 7 miliarde de dolari pentru construirea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă

by George Avram

Cea mai mare tranzactie a anului in Romania este estimata la 7,7 miliarde de USD si vizeaza constructia reactoarelor nucleare 3 si 4 ale centralei de la Cernavoda. S-a intrat in linie dreapta pentru finalizarea documentelor de investitie.

La data de 9 noiembrie 2015 grupul chinez detinut de stat China General Nuclear Power Corporation (CGN) a semnat cu Societatea Nationala Nuclearelectrica SA Memorandumul de Intelegere privind dezvoltarea, constructia, operarea si dezafectarea Unitatilor 3 si 4 CNE Cernavoda. Potrivit estimarilor de pe website-ul; companiei chineze, preluate de agentia nord-americana de stiri economice Bloomberg, investitia totala in proiect se ridica la 7,2 miliarde euro (7,7 miliarde USD).

La sfarsit de an 2015, aceasta tranzactie se profileaza astfel ca liderul incontestabil si un record al proiectelor de investitii in Romania, care au suferit un declin considerabil in urma crizei financiare.

CGN este cel mai mare grup din lume ca si numar de centrale nucleare in operare si constructie sau date deja in folosinta (26). Recent, grupul din China a semnat un acord de investitii pentru constructia unui alt proiect nuclear de proportii, de data aceasta in Marea Britanie.

Dl. He Yu, Chairman of the Board al CGN, a declarat ca CGN va implementa in mod stabil acest proiect de energie nucleara in Romania impreuna cu ceilalti parteneri ai CGN din Romania, Canada si Europa, bazat pe principiul cooperarii de tip win-win. Printre altele, dl. He Yu a mai subliniat ca semnarea Memorandumului este un pas semnificativ pentru explorarea activa a pietei internationale de energie nucleara si ca CGN va exporta experienta de peste 30 de ani acumulata de acest grup in managementul constructiei si operarii in domeniul energiei nucleare si isi va aduce contributia proprie la strategia “One Belt and One Road” (n.n. strategie chineza de dezvoltare pentru optimizarea interconectarii si cooperarii in tarile din zona Eurasia de-a lungul vechiului Drum al Matasii), urmand a reprezenta un exemplu de cooperare pragmatica intre China si tarile Europei Centrale si de Est.

Contactat, Claudiu Pop, reprezentantul casei de avocatura POP & PARTNERS,
parte din echipa de consultanti ai CGN implicati in tranzactie, a oferit detalii privind stadiul si perspectivele tranzactiei: “In termeni investitionali, proiectul este un superlativ pentru perioada post-decembrista, cu valente pozitive in zona ranforsarii independentei energetice si a crearii de locuri de munca in Romania. In urma semnarii Memorandumului de Intelegere s-a intrat in linie dreapta pentru finalizarea negocierilor documentelor detaliate de investitie si a infiintarii societatii-vehicul special destinate implementarii proiectului. Este previzionat ca finalizarea negocierilor Acordului Investitorilor si a Actului Constitutiv al societatii de proiect si obtinerea aprobarilor interne ale partilor cu privire la aceste documente sa intervina in primavara anului viitor.”

You may also like

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai recente

Actualitate

Economie

Stiinta

@2023 – Expres Magazin. Toate drepturile, rezervate.