Home Lifestyle Ce secret ascunde insula grecească Ikaria

Ce secret ascunde insula grecească Ikaria

by Oana Stănciulescu

Vestea că micuţa insulă Ikaria vrea să se rupă de Grecia sărăcită de criză şi să se alipească la mai stabila economic Austrie a făcut vâlvă în presa internaţională, în urmă cu câțiva ani. Cum ar fi fost posibil? Tratatul din 1912, prin care insuliţa situată între Samos şi Mykonos adera la Republica Elenă, avea valabilitate 100 de ani şi tocmai expirase, aşa că cei 8.000 de locuitori se gândeau să dea sirtaki-ul pe valsul vienez. Totul s-a dovedit până la urmă doar o poveste şugubeaţă, însă a fost un bun prilej pentru ca Ikaria să atragă din nou atenţia asupra sa.

Nu era, de fapt, prea mare nevoie, pentru că insula de 254,4 kilometri pătraţi din Marea Egee, situată la 50 de kilometri depărtare de coasta de vest a Turciei, are o străveche faimă de  destinaţie sănătoasă, de peste 2.500 de ani grecii venind aici pentru a face baie în izvoarele termale din apropiere de Therma.

În plus, insula a fost inclusă de National Geographic în topul zonelor de pe glob unde sunt cei mai mulţi oameni trecuţi de 100 de ani. Jurnalistul Dan Buettner a petrecut 15 luni în Ikaria în căutarea secretului acestui record, inexplicabil doar prin moştenirea genetică foarte bună (dat fiind că genele ne influenţează sănătatea numai în proporţie de 20%, în rest contând stilul de viaţă).

Ei bine, Buettner a descoperit pe insulă un trai liniştit, izolat de freamătul şi tensiunea lumii civilizate, lipsit de tentaţii culinare periculoase, precum fast-foodul, şi dus într-un ritm molcom şi prietenos. Dieta locală se bazează pe legume, conţinând mai puţină carne sau zahăr. Un asemenea regim creşte cu până la 6 ani speranţa de viaţă, explică specialiştii. Un alt secret este uleiul extra virgin de măsline, care însoţeşte orice masă a insularilor. Se ştie că acest ulei este un puternic antioxidant, care reduce riscul de cancer sau de boli cardiace.

Pe de altă parte, locuitorii din Ikaria consumă regulat lapte de capră, mai uşor de digerat decât cel de vacă şi bogat în substanţe care reduc nivelul de hormoni de stres din organism. Din acest lapte se prepară şi multe brânzeturi, totul este 100% ecologic, creşterea caprelor fiind una din principalele ocupaţii ale insularilor.

Pentru ei, mişcarea zilnică nu e o problemă, tineri şi vârstnici deopotrivă străbătând la pas dealurile Ikariei, ceea ce le asigură porţia de exerciţii fizice necesară. Dan Buettner a mai aflat că localnicii beau frecvent ceaiuri din plante îndulcite cu miere, acestea având ca efect nu doar hidratarea optimă a organismului, ci şi reducerea tensiunii arteriale şi diminuarea riscului de demenţă sau infarct.

Un alt secret al longevităţii lor este siesta de la miezul zilei. Numai 30 de minute de somn ajută la reducerea stresului cu 37% şi la sănătatea inimii, spun doctorii. De aceea, turiştii nu trebuie să se mire dacă după ora 13.00 prăvăliile sunt închise şi străzile pustii. Dar convingerea lui Buettner este că viaţa lungă şi tihnită din Ikaria se datorează mai ales faptului că oamenii nu se grăbesc. Nu poartă ceasuri şi nu fac deloc caz dacă cineva întârzie la vreo întâlnire. Timpul petrecut alături de familie şi prieteni este însă nepreţuit.

Binefacerile traiului pe Ikaria sunt cel mai bine ilustrate de situaţia lui Statmatis Moraitis, un veteran de război originar din Grecia, care locuia în SUA de decenii bune. Lovit de cancer pulmonar şi anunţat de doctori că mai are doar şase luni de trăit, Moraitis s-a mutat înapoi pe insula sa de baştină, Ikaria, unde s-a vindecat în mod miraculos.

Povestea relatată în New York Times Magazine a devenit o adevărată legendă. Împreună cu doctorul Gianni Pes de la Universitatea Sassari din Italia şi cu doctorul Michel Poulain, un demograf belgian, Dan Buettner a constatat că locuitorii din Ikaria ating vârsta de 90 de ani de 2,5 ori mai des decât americanii, având în plus şi o stare de sănătate mult mai bună. Şi asta nu e tot: ikarienii trăiesc în medie cu 8-10 ani mai mult înainte să cedeze în faţa cancerului şi a afecţiunilor cardiace, şi suferă mai rar de depresie. Boala Alzheimer aproape că nu există, iar insularii reuşesc să îşi păstreze mintea ageră până la sfârşitul vieţii.“Aici lumea stă trează până târziu, ne trezim târziu şi întotdeauna ne odihnim în timpul zilei. Nu ne pasă de bani şi bogăţie. Ikaria nu este un loc în care se foloseşte cuvântul «eu». Ikaria este o insulă în care se foloseşte doar cuvântul «noi»”, a rezumat doctorul Ilias Leriadis filozofia de viaţă a fericiţilor insulari.

 

You may also like

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai recente

Actualitate

Economie

Stiinta

@2023 – Expres Magazin. Toate drepturile, rezervate.