Home Actualitate Ce NU poți să cumperi cu cardul de energie

Ce NU poți să cumperi cu cardul de energie

by Ioana Popescu

 

Deși Poșta română a început distribuirea cardurilor de energie, iar de luni, 20 februarie, beneficiarii au putut să plătească diverse servicii cu acestea, încă persistă neînțelegeri în ceea ce privește utilizarea lor, mai ales în mediul rural.

Ce poți cumpăra și cum poți cumpăra cu ajutorul cardurilor de energie, destinate facturile curente și restante? Iată întrebări la care răspunsurile în mediul rural sunt total greșite, acolo persistă neînțelegerile, mai ales când este vorba despre produsele pe care le poți plăti cu acest card, existând chiar convingerea că poți cumpăra de la magazinul din sat orice produs, cu excepția alcoolului și a țigărilor.

„Mamaie, la mine nu a venit poștașul cu cuponul, dar am auzit în sat că pot să cumpăr cu el și alimente de la magazin”, spune Maria Bucur, din comuna Berceni, care are 74 de ani și așteaptă cu nerăbdare să vină cardul pentru că „toate s-au scumpit, nu mai putem cumpăra prea multe cu pensia noastră”.

Ce se poate plăti cu cardul de energie

Serviciile sau produsele care se pot plăti cu cardul de energie, potrivit legislației în vigoare:

  • Pentru electricitate, și anume factura la energie electrică dacă te-ai încălzit cu aparate electrice, gen calorifere electrice, radiatoare, reșouri, sau ai centrală electrică.
  • Pentru gaz, dacă ai centrală pe gaz în locuință. În ultimii ani, o serie de localități din mediul rural au beneficiat de extinderea sistemului de gaze, racordându-se la rețeaua de gaze, așa încât sătenii au trecut de la lemne la gaz.
  • Pentru energie termică în sistem centralizat de termoficare, de care beneficiază cei mai mulți pensionari de la orașe.
  • Pentru butelie, care este în mediul rural principala sursă folosită în bucătării, la mâncare, dar și la încălzit, mai ales în localitățile care nu sunt racordate la gaze și care se încălzesc fie cu lemne, fie cu energie electrică.
  • Pentru lemne de foc, deoarece majoritatea românilor care trăiec la țară și se încadrează în prevederile legii, se încălzesc cu sobe pe lemne.
  • Pentru păcură, peleți și alte materiale de încălzire, care reprezintă alternative la lemnele de foc. Peleții au început să câștige teren deoarece sunt mai ieftini, ocupă loc mai puțin, sunt mai practici, nu trebuie tăiați, se pun pe foc pur și simplu.

Cine beneficiază de aceste carduri de energie

  1. Pensionarii cu vârste de peste 60 de ani, inclusiv, care au venituri sub 2000 de lei, inclusiv. Cei care depășesc această sumă, chiar și cu un leu, nu vor beneficia de acest ajutor.
  2. Pensionarii cu pensie de invaliditate, indiferent de vârstă, cu venituri sub 2000 de lei, inclusiv.
  3. Persoanele cu handicap – mediu, accentuat sau grav, indiferent de vârstă, cu venituri sub suma de 2000 de lei, inclusiv.
  4. Familiile sau persoanele care beneficiază de ajutor social, indiferent de vârstă și de venit.
  5. Familiile care beneficiază de alocație de susținere, indiferent de vârstă și venituri.

Când expiră cardul de energie

Beneficiarii cardului de energie trebuie să știe că acestea NU pot fi utilizate mai mulți ani. Valabilitatea cardului de energie se încheie la sfârșitul anului, pe 1 ianuarie 2024, ultima zi în care poate fi folosit este 31 decembrie 2023, iar după această dată toate cardurile își încetează valabilitatea, indiferent de sumele rămase neutilizate. Așadar, dacă suma de pe card nu a fost cheltuită, ea va fi pierdută.

Ce NU poți să faci cu un card de energie

  1. NU poți retrage numerar de pe cardurile de energie
  2. NU poți dona sau vinde cardul de energie. În cazul în care cineva o va face, amenda contravențională este mare, între 42.000–60.000 lei.
  3. NU poți plăti pentru alte produse – alimentare, nealimentare, mobilă, materiale de construcții.
  4. NU poți plăti alte servicii decât cele enumerate mai sus. Cu alte cuvinte, nu poți cumpăra servicii medicale, de medicină estetică, de spor, turistice sau de altă natură.

Cum se folosesc banii de pe card

Beneficiarul cardului poate să-și plătească un produs sau un serviciu, potrivit legii care reglementează utilizarea acestora, în mai multe feluri:

  1. La orice oficiu poștal, care aparține de Poșta Română.
  2. La poștașul care vine acasă. I se prezintă factura și chitanța produsului cumpărat – lemne, peleți etc, iar acesta îi va înmâna o chitanță cu suma cheltuită de pe card, în cazul în care este mai mică decât tranșa de 700 de lei, pe care autoritățile o depun în aceste zile în contul beneficiarului, astfell încât acesta poate să folosească restul banilor în lunile ulterioare.
  3. Direct în contul furnizorului de energie (ori al asociației de proprietari/locatari), prin mandat poștal.

Este important de știut faptul că beneficiarul primește dovada plății, pe care a efectuat-o, cu mențiunea că sunt precizate:

  • Valoarea plății sau a plăților efectuate
  • Furnizorul sau furnizorii către care s‑a efectuat plata
  • Suma rămasă după efectuarea plății

Alte informații se găsesc pe site-ul ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene.

Foto- ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene

 

You may also like

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai recente

Actualitate

Economie

Stiinta

@2023 – Expres Magazin. Toate drepturile, rezervate.