Home Actualitate Ce nu ai voie să faci în Vinerea Mare. Ce se întâmplă dacă muncești

Ce nu ai voie să faci în Vinerea Mare. Ce se întâmplă dacă muncești

by Ana Barb

Vinerea Mare simbolizează ziua morții și îngropării Domnului Iisus Hristos.

Vinerea Mare este ziua în care Iisus Hristos a fost răstignit și a murit pe cruce.

Ce nu ai voie să faci în Vinerea Mare

Vinerea Mare mai poartă denumirea de Vinerea Paştilor, Vinerea Seacă sau Vinerea Patimilor și simbolizează ziua morţii şi îngropării Domnului Iisus Hristos.

În aceastăvinerea mare zi nu trebuie să muncești. Supersițiile spun că orice treabă vei face în Vinerea Patimilor nu va ieși bine și vei avea parte de un an lipsit de oportunități, scrie Ziarul Unirea.

Prin urmare, nu este recomandat să speli, să coși, să gătești sau să faci alte tipuri de treburi, pentru a nu o supăra pe Sfânta Vineri.

De asemenea, se spune că nu este bine să vopsești ouăle în Vinerea Mare. Dacă n-ai făcut acest lucru în Joia Mare, mai poți vopsi ouăle doar sâmbătă.

 Nu este permisă nici sacrificarea animalelor sau păsărilor în această zi.

În Vinerea Mare nu ai voie să mănânci urzici, pentru că Mântuitorul a fost bătut cu aceste plante. De asemenea, nu este bine să consumi oțet, pentru ca buzele lui Iisus au fost udate cu oțet atunci când a cerut apă.

O altă superstiție spune că nu este bine să te tunzi în această zi.

Conform traditiei, cei care respectă aceste interdicții vor fi ocoliți de primejdii și boli.

Ce este bine să faci în Vinerea Mare

De Vinerea Mare, este bine să ții post negru, fără apă și mâncare, pentru spor și sănătate.

Acestei zile i se spune și Vinerea Seacă, pentru că bătrânele posteau post negru, iar seara, la Denia Prohodului Domnului, luau anafură de la biserică.

După cântarea Prohodului Domnului se înconjoară de trei ori biserica de tot soborul, cu Sfântul Epitaf, care apoi este așezat pe masă din mijlocul bisericii, potrivit site-ului crestinortodox.ro.

La terminarea slujbei, femeile merg la morminte, aprind lumânări și-și jelesc morții. La sfârșitul slujbei, era obiceiul că preotul să împartă florile aduse, care erau considerate a fi bune de leac.

Lumea, în trecut, pleca acasă cu lumânările aprinse pe drum, ca să afle și morții de venirea zilelor mari. Ocoleau casa de trei ori și intrând, se închinau, făceau câte o cruce cu lumânarea aprinsă în cei patru pereți sau doar la grinda de la intrare și păstrau lumânarea pentru vremuri de primejdie.

În popor se crede că dacă ploua în Vinerea Mare anul vă fi manoș, iar daca nu, nu vă fi roditor.

Unii cred că, daca se scufunda în apa rece de trei ori în acesta zi vor fi sănătoși tot anul.

Femeile nu umplu borș în acesta zi, să nu se scalde Necuratul în el; nu coc pâine sau altceva, să nu ardă mâinile Maicii Domnului; nu cos, ca să nu orbească; nu țes, nu torc, nu spală, pentru a nu o supăra pe Sfânta Vineri; afumă casa cu tămâie, înconjurând-o de trei ori, în zorii acestei zile, pentru ca gângăniile și dihaniile să nu se apropie de casă și de pomi.

Copiii adună flori de pe câmp și le duc la biserică.

You may also like

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai recente

Actualitate

Economie

Stiinta

@2023 – Expres Magazin. Toate drepturile, rezervate.