Preşedintele Klaus Iohannis a participat luni la deschiderea anului școlar la Colegiul Economic „Ion Ghica” din Târgoviște. Ministrul educației, Sorin Cîmpeanu a fost și el prezent la ceremonie.

„Este pentru mine o onoare și o bucurie să mă aflu alături de dumneavoastră la deschiderea anului școlar. Faptul că sunt aici, în calitate de președinte al României, nu schimbă cu nimic emoția primei zile a în începutului anului școlar.

Vreau să relansez educația ca temă de dezbatere națională.

Liceul economic Ion Ghica este unul dintre exemplele de performanță în domeniu, țin să vă felicit. Nu mă refer doar la faptul că 94% dintre elevi au promovat în sesiunea trecută examenul de bacalaureat, ci la modul în care a fost gândit învățământul aici.Poate fi o sursă de inspirație asupra întregului sistem”, a spus Iohannis.

”Centrarea educației pe elev nu e un slogan de care politicienii își aduc aminte din când în când. El trebuie să fie un principiu care să se reflecte în practică și vedem că acest lucru este posibil. Este nevoie și de corelarea educației cu piața muncii. O educație performantă nu produce șomeri, ci absolvenți care sunt competitivi și așteptați pe piața muncii. Parteneriatul cu mediul privat e esențial și trebuie încurajat”, a susținut președintele României.

”Aș dori să folosesc această ocazie pentru a sublinia rolul învățământului profesional și tehnic. Prin prezența mea aici vreau să transmit un mesaj de încurajarea acestui tip de învățământ. Conectarea la acest tip de învățământ poate face diferența între o diplomă formală și un viitor profesional de succes. Părinții au un rol esențial pentru că ei contribuie la conturarea viitorului elevilor.

Dacă vrem oameni calificați, școlile și mediul economic trebuie să-și regăsească parteneriatul direct și încrederea reciprocă. Universitățile pot colabora cu liceele pentru a oferi tranziția bazată pe certificate conform modelelor europene de recunoaștere. Pentru ca generațiile de elevi să se bucure de profesori care țin ritmul cu schimbările tehnologice e nevoie de redobândirea de către profesori a statutului social meritat”, a mai declarat Klaus Iohannis.

”O societate integră și prosperă are nevoie de excelență care trebuie susținută în toate domeniile, mai ales în educație. Valoarea școlii e dată de capacitatea de a educa elevii în spiritul societății în care vrem să trăim, în care contrează valoarea fiecărei persoane și în care fiecarui elev și se dă o șansă pe măsura abilităților sale.

E nevoie de o dezbatere națională serioasă cu toți actorii interesați. Abordare diferită față de cadrul normativ. Nu voi gira modificări fără ca acestea să fi trecut printr-un filtru consistent al dezbaterii publice și fără a avea o abordare pe etrmen lung”, a mai afirmat președintele României, potrivit B1.

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.