Raed Arafat depune juramantul de investitura in functia de ministru al Sanatatii, in Bucuresti

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a declarat, luni seara, ca premierul Victor Ponta, candidatul social democratilor la alegerile prezidentiale, a functionat ca ofiter sub acoperire al Serviciului de Informatii Externe in perioada 1997 – 2001. Potrivit Presedintelui, racolarea lui Victor Ponta ar fi fost o „greseala” atat din partea Serviciului, cat si a fostului procuror, in conditiile in care articolul 132 din Constitutia Romaniei, despre Statutul procurorilor, prevede ca „Funcţia de procuror este incompatibilă cu orice altă funcţie publică sau privată, cu excepţia funcţiilor didactice din învăţământul superior”.

Insa Constitutia Romaniei nu este singura norma juridica pe care Victor Ponta ar fi incalcat-o printr-o colaborare cu SIE in timp ce exercita si functia de procuror. In timp ce Legea 303/2004 – actul care reglementeaza activitatea magistratilor si stabileste regimul incompatibilitatilor – nu era in vigoare in perioada enuntata de presedintele Basescu, Victor Ponta ar fi intrat totusi sub incidenta Legii 92/1992 care stabileste, la articolul 111, ca „functia de magistrat este incompatibilã cu orice altã functie publicã sau privatã, cu exceptia functiilor didactice din învãtãmântul superior”.

Cu toate acestea, in timp ce ambele legi, atat cea din ’92, cat si cea adoptata in timpul mandatului Monicai Macovei, prevad interdictia implicita a colaborarii cu serviciile de informatii pentru magistrati, aparent, niciuna nu poate atrage raspunderea premierului. Legea 92/1992 a fost abrogata odata cu intrarea in vigoare a Legii 303/2004, in timp ce noua lege nu are caracter retroactiv, intrand in vigoare dupa presupusa incetare a colaborarii lui Ponta cu SIE.

Constitutia Romaniei a fost, insa, o constanta legislativa in ceea ce priveste interdictia colaborarii magistratilor cu serviciile de informatii, iar articolul 132 – aflat in vigoare atat in perioada 1997 – 2001, cat si in prezent – se refera exact la aceeasi interdictie din cele doua texte de lege. In ceea ce priveste eventualele sanctiuni pentru incalcarea regimului incompatibilitatilor pentru magistrati, desi Constitutia nu face nicio precizare, regasim in ambele legi masurile disciplinare pe care CSM le poate si eventualele consecinte posibile.

2001, anul intrarii in politica. Si sub incidenta Legii sigurantei nationale

Presedintele Traian Basescu a repetat de cateva ori ca „Victor Ponta a fost ofiter sub acoperire ar Serviciului de Informartii Externe intre anii 1997 si 2001„, stabilind astfel foarte clar cadrul legal in care s-ar fi realizat respectiva colaborare. In primul rand, anul 2001 il plaseaza pe Victor Ponta atat in contextul legislativ al unei legi abrogate, cat si sub eventuala incidenta a unei singure legi. Incepand cu anul 2002, Victor Ponta a renuntat la calitatea de magistrat si s-a inscris in Partidul Social Democrat. O eventuala colaborare a actualului premier cu un serviciu de informatii dupa anul 2001 ar fi presupus incalcarea Legii sigurantei nationale 51/1991 care stabileste, prin articolul 26, ca „salariatii organelor de informatii si ai celor cu atributii in domeniul sigurantei nationale nu pot face parte din partide sau alte organizatii cu caracter politic ori secret si nu pot fi folositi in scopuri politice”.

In sprijinul afirmatiilor sale, Presedintele Romaniei a invocat doua Hotarari de Guvern, emise in timpul mandatului lui Adrian nastase si, respectiv, Victor Ponta, care ar demonstra apartenenta candidatului social-democrat la SIE in perioada enuntata. Traian Basescu nu a explicat, insa, motivele pentru care sustine ca eventuala colaborare cu serviciul de informatii s-ar fi incheiat in anul 2001.

loading...

13 COMENTARII

 1. Nu stim daca actualul premier Victor Ponta a fost ofiter acoperit al SIE, in perioada 1997-2001, dupa cum a acuzat Traian Basescu, dar surse avizate care doresc sa isi pastreze anonimatul ne-au informat care va fi urmarea acestui scandal mediatic declansat de presedintele Romaniei. Totul pleaca de la faptul ca in septembrie 2000 procurorul Victor Ponta, pe atunci la Sectia Anticoruptie a Parchetului General, l-a trimis in judecata pe directorul IIRUC SA, Cornel Moldovan, pentru un prejudiciu de peste 11,7 milioane de dolari legat de vestita afacere MEGAPOWER (Companie mixta romano-americana care urma sa produca echipamente electronice).

  Afacerea MEGAPOWER a fost avizata prin doua hotarari de Guvern din 1990 si 1991 – nepublicate in Monitorul Oficial – de fostii ministri Petre Roman, Theodor Stolojan, Victor Stanculescu, Eugen Dijmarescu si Victor Babiuc, precum si Florin Georgescu, fost ministru al Finantelor in primul Guvern Ponta. Prejudiciul de 11,7 milioane dolari rezulta din finantarea afacerii MEGAPOWER de catre Romania, bani care au fost drenati pe filiera americana inainte ca societatea mixta sa se infiinteze si fara ca ulterior sa fie indeplinit obiectul de activitate pentru care a fost constituita.
  Singurul inculpat trimis in judecata a fost Cornel Moldovan, fost director al IIRUC SA, care a primit 10 ani inchisoare, insa cele 11,7 milioane dolari nu au fost niciodata recuperate.

  Surse avizate care doresc sa isi pastreze anonimatul anunta faptul ca propaganda basista va incerca sa acrediteze in perioada imediat urmatoare ca procurorul Victor Viorel Ponta, in timp ce ar fi fost ofiter acoperit SIE in acest dosar, ar fi evitat sa ii ancheteze pe doi fosti directori ai Bancorex si inca o persoana care ar fi fost la randul lor ofiteri acoperiti SIE. Se cunoaste deja ca un mare bancher din fosta Bancorex (actuala Banca Comerciala Romana) a fost deconspirat, in urma cu multi ani, in presa ca fiind ofiter acoperit pe baza unui document care a fost publicat in presa vremii.
  Planul de discreditare, dupa cum am fost informati, ar consta in aceea ca procurorul Ponta, pe de o parte, nu ar fi avut voie sa fie ofiter acoperit al unui serviciu de informatii din calitatea sa de magistrat, iar pe de alta parte, sa se incerce distrugerea imaginii acestuia prin alegatii ca ar fi facut scapati in dosarul MEGAPOWER ofiteri acoperiti ca si el.
  Sa nu uitam o fraza foarte importanta a lui Traian Basescu facuta luni seara, 13 octombrie 2014, la RealitateaTV: „Vina lui Ponta nu este ca a fost acoperit, ci ca nu a spus (…) Conform articolului 131 din Constitutia Romaniei, activitatea de procuror este incompatibila cu orice alta activitate. (…) Aici a facut o greseala si Serviciul ca l-a recrutat, a facut o greseala si el ca a acceptat”.

 2. Si daca SIPA stia ca Victor Ponta e ofiter acoperit SIE?
  Informatiile care circula prin piata baietilor informati zic cam asa: SIPA a aflat ca Ponta e ofiter acoperit SIE. Povestea, pe scurt, e urmatoarea: Victor Ponta a fost recrutat de SIE dupa ce a intrat in magistratura, in intervalul in care a activat ca procuror la Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 1 (1995 – 1998). In perioda in care isi facea cu sarg meseria de şpion al SIE, ar fi intrat in vizorul SIPA, care si-a dat seama ca Victor Ponta a fost recrutat de SIE.

  Haide ca trebuie sa va aduceti aminte de SIPA. Stiti voi, Serviciul Independent de Protectie si Anticoruptie, fostul serviciu secret al Ministerului Justitiei, care se ocupa cu supravegherea magistratilor, a ziaristilor care scriau pe justitiei, a unor oameni din societatea civila. SIPA nu era interesat doar de aspectele profesionale, ci mai ales de viata privata a celor pe care-i lua la ochi si timpan.

  Victor Ponta ajunge in 1998 procuror la Sectia de Anticoruptie, Urmarire Penala si Criminalistica, specializata in domeniul infractiunilor economico-financiare din cadrul Parchetului de pe langa Curtea Suprema de Justitie. Curiosi si bagaciosi din fire, cei de la SIPA ar fi fost foarte interesati sa afle cine e baiatul cu mutra de tocilar care dupa trei ani ca procuror la un parchet de judecatorie ajunge direct, dar direct la Parchetul General.

  Si uite asa, cei de la SIPA ar fi dibuit relatiile neprincipiale pe care Victor Ponta le avea cu SIE. Iar lucrul acesta ar fi fost scris in niste rapoarte/note informative. Aceste rapoarte/note informative ar putea fi cam singurele probe evidente ale faptului ca Victor Ponta a fost ofiter acoperit al SIE. Ca altfel am ramane doar la vorbe.

  Ce s-a intamplat cu SIPA? Haide ca trebuie sa va amintiti ca a fost desfiintat in 2006 de Monica Macovei tocmai din cauza ca facea politie politica si devenise un serviciul secret abuziv (cunoscatorii zic ca Doi s’un sfert e mic copil la capitolul intimidare si santaj).

  Ce s-a intamplat cu arhiva SIPA? Zace ferecata din 2006 sub zece siruri de lacate si trei randuri de camere de luat vederi la Administratia Nationala a Penitenciarelor. Si niciunul din guvernele de dupa 2006 sau vreunul din cei noua (9) ministri ai Justitiei de dupa 1996 nu a dat vreo hotarare in privinta acestei arhive pentru ca, deh, nu-i usor sa-ti asumi rezolvarea unei chestiuni explozive.

 3. Besescu a fost turnatorul Securitatii ceausiste iar apoi presedintele Romaniei timp de 10 ani.Care-i problema ?!.Ca asta(Ponta)a fost ofiter acoperit…e…OK..dupa o gloaba vine alta… Noi romanii suntem obisnuiti cu astfel de mizerii…..

 4. Multumim pentru opinie ,domnule Zamfir,si de asemenea multumim si celor ce au comentat ,dupa cum se vede fiind fff bine documentati !Faceti foarte bine ca ne informati si pe noi…plebea muribunda , tare coplesita de grijile cotidiene .

 5. Discutie reala de la Martorii de Ziua a 7 ai lui Voiculescu:
  Mihai Gâdea: V-ați pus problema să-l racolați pe domnul Badea? Mie mi s-a părut spionul perfect.
  Teodor Meleșcanu: Într-un anumit fel, da, dar e greu de controlat. Și să vă mai spun ceva: nu recrutăm oameni de foarte mare inteligență, pentru că ăștia încep să-și pună probleme.
  Mircea Badea: Dacă spuneți asta, sper că Ponta n-a fost sub acoperire.
  P.S. Va rog sa trageti concluziile singuri.

 6. SIE a mai încălcat legea si când MRU rămas șef SIE , negocia sprijin parlamentar în calitate de prim-ministru desemnat în 2012 . La acea vreme USL a protestat cu greva parlamentara , singurul tradator atunci fiind V.Ponta care l-a elogiat pe MRU la investire . Apoi au urmat alte ordine precum : Lista lui Barosso , Coabitarea , Kovesi , bugete marite la servicii …

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.