Studiile arată că o persoană din cinci poate face cancer. Este o boală neiertătoare, dar șansa este de a o depista din timp. Pentru aceasta, specialiştii ne spun ce teste trebuie făcute.

În condiţiile în care cancerul poate avea cauze multiple, prevenirea tuturor factorilor de risc este practic imposibilă. Există însă câteva aspecte pe care le putem controla. Pe lângă adoptarea unui stil de viaţă cât mai sănătos, este esenţial să mergeţi regulat la medic, mai ales dacă ştiţi că aveţi un risc ridicat de cancer.

De exemplu, dacă aveţi aluniţe pe mare parte din suprafaţa corpului, mergeţi la dermatolog pentru o dermatoscopie. Pentru prevenirea cancerului de col uterin faceţi controale periodice şi vaccinaţi-vă, sfătuieşte Elena Ciubotaru.

Screening, cel puţin o dată pe an

Următorul pas este screenigul. Acesta este un termen generic utilizat pentru a desemna testele uzuale care trebuie făcute, în general, o dată pe an şi care au rolul de a descoperi orice tip de anomalii în funcţionarea organismului. Acestea includ testul Babeş-Papanicolau şi ecografie mamară (pentru femei), ecografia abdominală, radiografia pulmonară, co­lonos­copia şi analizele de sânge.
Nu se poate face însă sceenig pentru toate localizările de cancer.

Continuarea pe doctorulzilei.ro

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.