Casa unui localnic din comuna vâlceană Fârtăţeşti a fost transformată, la iniţiativa acestuia şi cu sprijin din partea administraţiei locale în muzeu de obiecte vechi din zona de sud a judeţului. Muzeul Tolea din Fârtăţeşti este acum cel mai nou obiectiv turistic din judeţul Vâlcea, unde sunt reunite deja peste 100 de obiecte, unele dintre ele datând chiar din anul 1870.

„Iniţiativa a fost a lui Ion Tolea, din Dozeşti, care toată viaţa a adunat obiecte româneşti autentice, cu precădere din sudul judeţului Vâlcea. A reuşit să transforme casa sa într-un muzeu al sudului, care cuprinde obiecte din secolul al XIX-lea şi de început de secol XX”, spune primarul Fârtăţeştiului, Nicolae Voicescu. Ion Tolea are acum 66 de ani şi este pensionar, iar în casa acestuia pot fi găsite viori de peste 100 de ani, acordeoane, ţambal, ocarine, opinci, ii, războaie de ţesut, fuioare de lână, grape, ba chiar şi un fier de
călcat de la începutul secolului, vase din lemn sau strachini de lut, teascuri, alte unelte agricole. Deşi a lucrat aproape toată viaţa ca muncitor la drumuri, localnicul din satul Dozeşti a reuşit să strângă o colecţie de obiecte româneşti unică.

„Este satisfacţia unei vieţi în care am preţuit, cum s-ar spune, orice lucru pe care pun mâna, cu atât mai mult ştiind că aceste lucruri au fost făcute cu mâna de oameni care nu mai sunt demult printre noi, sunt picături de sudoare pe fiecare obiect”, a spus nea Tolea, pentru Agerpres. Pasiunea sa este acum sculptura, existând şi câteva obiecte artizanale făcute de el, personal, care sunt expuse în acest muzeu.

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.