Nascut in 1919, in Petrila, romancierul, dramaturgul, eseistul si filosoful Ion Desideriu  Sîrbu a fost cel mai tânăr asistent universitar din ţară, la catedra de Estetică a Universităţii din Cluj-Napoca. Arestat de autoritatile comuniste care îl considerau un filozof cu idei reacționare, I. D. Sirbu ar fi ajuns dincolo de gratiile temnitelor comuniste pentru  ca a refuzat sa semneze un denunt impotriva celui care i-a fost profesor si mentor, Lucian Blaga.

Arestat in 1956 si condamnat initial la un an de puscarie, I. D. Sirbu a petrecut sapte ani in temnitele comuniste, iar dupa eliberare, in 1964, epurat din mediul universitar, a lucrat timp de cateva luni in mina. A reusit abia apoi, cu mari dificultati, sa obtina postul de secretar literar la Teatrul Național din Craiova.

Urmarit in permanenta de Securitate si interzis spre publicare timp de mai multi ani, I. D. Sirbu a fost unul dintre cei mai relevanti autori de literatura de sertar, scriitor al unor manuscrise care – din ratiuni politice – au vazut lumina tiparului doar dupa 1989, dupa caderea regimului comunist.

Situata in orasul Petrila, pe strada care il poarta numele, Casa Memorială a lui I.D. Sârbu este ingrijita, incepand cu 2010, de Fundația Culturală Condiția Română si artistul Ion Barbu. Impreuna cu un grup de voluntari, Ion Barbu a dat culoare casei memoriale care, pana in urma cu cativa ani, parea abandonata in uitare, printre cateva blocuri muncitoresti.

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.