Home Actualitate Care sunt ingredientele periculoase din pâine

Care sunt ingredientele periculoase din pâine

by Ioana Popescu

Pâinea, alimentul de bază la masă, a devenit și ea nocivă pentru sănătate. Bineînțeles, nu toată pâinea de pe piață este așa, însă trebuie să știți că pâinea care nu se întărește repede, ci rămâne proaspătă și bună după o săptămână conține ingrediente periculoase de care trebuie să vă feriți.
Chiar dacă există o tendință de a alege pâine neagră în locul celei albe, din motive dietetice, se pare că nu toată pâinea neagră de pe piață este autentică. Aceasta de multe ori este pâine albă cu coloranți. Așadar, fiți cu băgare de seamă când luați pâine, căci de multe ori pâinea nu are niciun beneficiu în dietă, ea nu conține nici fibre, nici vitamine, deoarece le pierde în timpul procesării.
Trebuie multă atenție când cumpărați pâine, citiți eticheta înainte și încercați să vă feriți de următoarele ingrediente nocive organismului: grăsimi vegetale hidrogenate, zahăr, colorant caramel, emulgatori mono și digliceride ale acizilor grași și E 282 (propionat de calciu).
Ingrediente periculoase din pâine – grăsimi vegetale hidrogenate și zahăr
Grăsimile vegetale hidrogenate sunt făcute de om prin transformarea grăsimilor lichide, adică a uleiurilor, în grăsimi solide prin folosirea unor substanțe chimice la temperaturi foarte mari. Acestea fac pâine mai pufoasă, îngreunează apariția mucegaiului, astfel că pâine rezistă mai mult timp.
Acestea sunt foarte periculoase, deoarece cresc colesterolul rău, provoacă diabet și obezitate.
Zahărul ajută pâinea să crească frumos și dă un gust dulce plăcut. Drojdia se hrănește cu zahăr, de aceea pâinea arată așa pufoasă și bună. Este totuși o problemă, căci zahărul este vinovat de apariția multor boli grave, inclusiv cancer și diabet. Pe etichetă zahărul mai apare și ca dextroză sau glucoză.

Colorantul caramel este printre ingredientele cancerigene și are rolul de a colora pâinea neagră sau de secară, dar se găsește și în sucurile acidulate. Consumat foarte des, alături de alte ingrediente bombă, provoacă boli grave.
Ingrediente periculoase din pâine – emulgatorii mono și digliceride ale acizilor grași, E 471 și E 282, propionat de calciu
Emulgatorii fac pâinea moale și cu textura frumoasă, ajutând în același timp la legarea ingredientelor pe bază de apă cu cele pe bază de ulei. Sunt folosite în industria alimentară, sunt mai sigure pentru consum, însă nu sunt recomandate pentru o alimentație sănătoasă. Oricum, este bine de știut că ouăle și laptele sunt folosite cu succes pentru a lega ingredientele, deci alegeți acele produse în favoarea celor cu emulgatori chimici.
Propionatul de calciu împiedică formarea mucegaiului, deci atunci când pâine cumpărată are termen de valabilitate prea mare, este foarte posibil să conțină E 282. A fost asociat cu reacții alergice și probleme de somn și agitație, mai ales la copii.
Alte E-uri conținute în pâinea din comerț care lasă de dorit și pe care ar trebui să le evitați: E 262(ii) sau diacetat de sodiu, E 200 sau acid sorbic, E 322 sau lecitină de soia, E 330 sau acid citric și E 223 sau metabisulfit de sodiu.
Așadar, alegeți cu grijă pâinea pe care să o consumați, există pâine fără conservați și E-uri și există și alternativa coacerii acasă, mai ales că au apărut tot felul de modele de mașini de făcut pâine.
Sursa : Clicksanatate.ro, ampress

You may also like

1 comment

mery 27 martie 2015 - 15:10

Masini pentru a face paine acasa sunt ,dar faina integrala ,alba ,de este secara,fara adaosuri de E-uri se gaseste ? fiindca se tot spune ca in faina de grau ,secara ,etc..,se adauga E-urile direct de la moara de macinat semintele,pentru cresterea painii ,in faina se adauga totusi ceva care o face valabila multe luni de zile ,asta nu mai scrie nimeni pe pachetele ambalate cu faina !

Reply

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai recente

Actualitate

Economie

Stiinta

@2023 – Expres Magazin. Toate drepturile, rezervate.