Home Opinie Capra cu trei iezi – povestea copilăriei noastre, locul I, astăzi, pe Netflix

Capra cu trei iezi – povestea copilăriei noastre, locul I, astăzi, pe Netflix

Înspăimântător, Întunecat, Românesc

by Irina Zamfir
Normal, asemenea celorlalte pelicule românești lansate pe platforma de streaming, și producția „Capra cu trei iezi“ a împărțit telespectatorii în două tabere. Nu are sens să vă mai țin în suspans (o face filmul, deja, mult mai bine) – eu fac parte dintre aceia cărora le-a plăcut, ba chiar îl laudă și îl recomandă tuturor cunoscuților, acum și online.
Înainte să îmi săriți în cap că “vai, dom’le, l-ai văzut acum, că e gratis pe net” (gratis?) vă spun că am fost atât de entuziasmată de idee, încât m-am dus să îl văd la cinema, în avanpremieră. Și nu am regretat decizia. Consider că este, de departe, cel mai bun film românesc horror (și nu numai).
În România secolului al XIX-lea, într-un cătun uitat de lume, o văduvă cu trei copii se vede nevoită să țină piept unui vechi prieten de familie care, văzându-i fără apărare, își arată natura sadică. Maia Morgenstern și Marius Bodochi, în rolurile principale, joacă alături de trei tineri (Silviu Corbu, Razvan Ilina și Antonio Gavrilă), despre care regizorul, Victor Canache, spune că au fost aleși chiar din zona în care au avut loc filmările. Cinci personaje, așadar, într-un cadru apăsător, dau viață poveștii copilăriei noastre, dintr-o altă perspectivă – una tulburătoare, brutală, tragică, dincolo de cântecele vesele și personificările pe care le cunoșteam când eram “atâtica”.
Cel mai “horror” aspect al acestei producții este, însă, gândul că, și în prezent, undeva în România rurală, se poate întâmpla așa ceva.
Este important de menționat că filmul urmează complet firul narativ al poveștii lui Creangă, ba chiar păstrează, în mare parte, chiar și dialogul inițial, cu toate cuvintele greoaie și arhaismele lui. Regizorul reușește să creeze, cu atât de puțin dialog, o compoziție cinematografică ce “trece sticla”. Filmul este o experiență – simți, de la început, cum te cuprind fiorii, apoi te trece, în scurt timp, prin empatie, groază, tensiune, frustrare și alte stări, care rămân cu tine chiar și după ce termini de vizionat pelicula.
Cei trei copii – ieduții – au fost surpriza cea mare, pentru mine, întrucât au jucat impecabil, cu o inocență și un realism stringent, punând și mai mult în valoare talentul celor doi actori consacrați- Maia Morgenstern și Marius Bodochi. Foarte inspirată distribuția, deși știu că, inițial, pentru rolul “cumătrului” lup fusese ales alt actor. Recunosc, Marius Bodochi este unul dintre actorii mei preferați din România, iar, în acest caz, cu atât mai mult nu îmi pot imagina pe altcineva la fel de “dark” și convingător în întruchiparea unui astfel de personaj. Acum, întrebare roșie pentru domnu’ lup: vedeți ce pățiți dacă o supărați pe doamna Morgenstern?
S-ar zice că poporul român e, în mare parte, pașnic și primitor, mai puțin când vine vorba despre literatura noastră. Românii au produs constant povești pline de cruzime, lăcomie, răzbunare, unde nici măcar copiii nu au scăpat, întotdeauna, cu viață.
Așadar, cred că suntem, cu toții, de acord că există mari șanse să mai apară horror-uri, bazate pe alte texte românești foarte cunoscute, în special, acum, după succesul ecranizării “Capra cu trei iezi”. Doamne ajută!

You may also like

1 comment

Fuzzy 5 aprilie 2023 - 00:11

trei iezi”.

Fara sa imi dau seama, cei trei iezii din productia „Capra cu trei iezi” m-au cucerit cu talentul lor si m-au facut sa privesc, din alt unghi, povestea pe care am auzit-o de cate ori si-am pierdut numarul. Pelicula este o magie a imaginii, excelenta, dincolo de liniile sale de fundal. O recomand cu caldura!

Reply

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai recente

Actualitate

Economie

Stiinta

@2023 – Expres Magazin. Toate drepturile, rezervate.