Pe 10 februarie 2014, Expres Magazin a inițiat o petiție pentru redarea demnității foștilor deținuți politic, uitați, neglijați, marginalizați în ultimii 25 de ani.
Demersul nostru a rămas, din păcate, fără rezultate concrete deoarece politicienii s-au rezumat să facă promisiuni, dar fără să le onoreze. Din februarie până în acest moment, nu s-a întreprins nimic concret, cum ar fi adoptarea unei legi care zace prin sertarele Parlamentului României.
În prima sa zi de mandat, președintele Klaus Iohannis l-a decorat pe președintele Asociației Foștilor Deținuți Politic, Octav Bjoza, un gest lăudabil și de bun augur. Așteptăm acum și demersurile concete pentru ducerea la bun sfârșit a unui demers importan și necesar – redarea demnității foștilor deținuți politic.
Lege pentru redarea demnitatii fostilor detinuti politic
Semnati PETITIA!
Redarea demnitatii fostilor detinuti politici trebuie sa fie o prioritate nationala! Se impune adoptarea urgenta a legii reparatorii blocate in Parlament.
Fostii detinuti politici si luptatori anticomunisti continua sa fie umiliti de statul roman si acum, la mai bine de doua decenii dupa caderea regimului dictatorial caruia i s-au opus si din cauza caruia au suferit. Statul nu a oferit nimic, nicio masura reparatorie pentru cei care au platit cu ani grei de temnita pentru “vina” de a avea demnitate si credinta. Fostii detinuti politici sunt oamenii care au luptat cu toate mijloacele, mergand pana la sacrificiu, pentru libertate si impotriva unui regim criminal pentru poporul roman.
Astfel, cerem aprobarea Proiectului de lege 244/2011 (Legea detinutilor politici), votat de Senat si blocat in Camera Deputatilor.
De ce o lege pentru fostii detinuti politici?
- Fostii detinuti politici au fost torturati in temnitele comuniste si asteapta de 24 de ani ca statul sa-i vada, sa-i auda si sa-i respecte!
- Condamnarile au insumat sute de ani de temnita grea pentru singura “vina” de a-si fi iubit tara.
- In fiecare luna mor sute de fosti detinuti politici. In decembrie 2013 au murit 325, iar in ianuarie 2014, 400. In prezent mai traiesc doar 3000 de fosti detinuti politici.
Textul apărut în februarie 2014 îl găsiți aici