Bono, liderul trupei U2, împlinește astăzi 55 de ani. El s-a născut la 10 mai 1960, la Dublin, și a crescut în partea de nord a acestui oraș în cartierele Ballymun și Glasnevin. În 1971, s-a mutat în centrul orașului pentru a începe să studieze în Institutul de învățământ ”St. Patrick”.

În septembrie 1972 părinții îl înscriu la Institutul ecumenic de învățământ mediu Mount Temple Comprehensive, primul de acest fel din Dublin. Aproape în toate textele pieselor de început, Bono se referă la mama sa, care a murit în urma unui atac cerebral la vârsta de 40 de ani: ”I Will Follow” de pe discul ”Boy” (1980) sau ”Tomorrow” de pe discul ”October” (1981).

De-a lungul carierei a colaborat cu artiști precum: Frank Sinatra, Johnny Cash, Willie Nelson, Luciano Pavarotti, Roy Orbison, Bob Dylan, BB King, Ray Charles, Quincy Jones, Bruce Springsteen, Tony Bennett, Clannad, The Corrs, Wyclef Jean, Paul David Hewson.

În 1976, Bono a răspuns unui anunț publicat de Larry Mullen jr, colegul său de școală, care căuta tineri pentru a forma un grup rock. La fel au răspuns și David Evans (The Edge), fratele său, Dick Evans, și Adam Clayton. Cei patru membri rămași au format o trupă rock numită Feedback, nume ce curând a fost schimbat cu The Hype, pentru ca mai apoi să se definitiveze în U2. La început, Bono cânta la chitară și voce și scria cântecele grupului. După aceea, Bono și-a asumat rolul de solist, chiar dacă mai cânta la chitară.

Primul album U2 a fost lansat în 1980 — ”Boy”, iar albumul ”The Joshua Tree” (1987) i-a făcut pe cei de la U2 celebri pe plan internațional. Alte albume ale trupei sunt ”Achtung Baby” (1991), ”Zooropa” (1993), ”Pop” (1997).

sursa- agerpres

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.