Home Actualitate BOLI grave PROVOCATE de stres și depresie

BOLI grave PROVOCATE de stres și depresie

by Ana Barb

50% din bolile grave au ca primă cauză o altă boală, una modernă, a secolului: depresia.

Iată zece dintre bolile grave care pot fi provocate de depresie, potrivit divahair.ro:

1. Tulburări psihice. Când o persoană este stresată îi este din ce în ce mai greu să se concentreze. Această stare duce la una tipică depresiei: pasivitate, oboseală accentuată, lipsa de interes chiar și pentru lucruri și persoane pe care le iubești, destabilizare emotională, retragere din cercul de cunoștințe, scăderea în greutate. Depresia netratată poate provoca alte tulburări precum: atac de panică, delir, automutilare, dependența de medicamente și alcool. Este vorba despre o reacție în lanț.

2. Boli ale aparatului digestiv. Secreția de cortizol are un nivel crescut la o persoană depresivă, ceea ce provoacă creșterea poftei de mâncare și, implicit, a greutății. Această stare poate duce la creșterea acidului gastric, ceea ce duce la ulcer, litiază biliară, crize biliare, crize de constipație sau diaree.

3. Boli cardiovasculare. Sunt o consecință nelipsită a stresului și depresiei. Dezechilibrul psihic și emoțional influențează activitatea inimii și a vaselor de sânge, ceea ce poate duce la o cantitate scăzută de oxigen spre țesuturi, bătăi tot mai puternice ale inimii, hipertensiune arterială, angină și chiar infarct.

4. Migrene. Depresia, stresul, starea de nervi provoacă migrene, care netratate, duc la oboseală, anxietate, amețeli, care pot provoca un dezechilibru al mișcărilor și gândirii.

5. Boli de piele. Pielea resimte direct stresul. 60% din cazurile de psoriazis, vitiligo, urticarie, eczeme, dermatite sau acnee apar în urma unor episoade de stres cronic sau depresie.

6. Cancer. Incidența cancerului la sân, de exemplu, este mult mai mare printre femeile care locuiesc sau lucrează în mediu stresant sau poluat. Stresul slăbește sistemul imunitar și provoacă înmulțirea celulelor canceroase.

7. Boli ale sistemului reproducător. Echilibrul hormonal este anulat în episoadele de stres, iar organele sexuale au direct de suferit. Rezultatele sunt alarmante: scade cantitatea de hormoni sexuali, tulburări menstruale, scade libidoul, scade calitatea spermei, duce la lipsa erecției, la ejaculare precoce și chiar la infertilitate.

8. Diabetul zaharat. Dacă mama este stresată, fătul este supus din timpul vieții intrauterine la diabet zaharat. Când și cum se declanșează depinde de stilul de viață și de grija față de propria persoană.

9. Boli alergice. Alergiile se pot declanșa oricând și mai ales la persoanele stresate, depresive, agitate interior, cu  unstil de viață nesănătos.

10. Alzheimer. După o perioadă lungă de timp în care organismul suferă de stres cronic și depresie, celulele nervoase pot fi distruse. Consecințele sunt pierderea discernământului și a memoriei.

Sursa- https://www.dcnews.ro

You may also like

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai recente

Actualitate

Economie

Stiinta

@2023 – Expres Magazin. Toate drepturile, rezervate.