Premierul Victor Ponta s-a întâlnit, joi,  la  Riyadh, cu regele și prințul moștenitor al Arabiei Saudite. Bogdan Chirieac a trimis DCNews o corespondență din cea mai bogată țară arabă, unde delegația condusă de premier încearcă să deschidă, politic, calea unei delegații de afaceri care va merge, luna viitoare, la Riyadh.

Iată, integral, corespondența lui Bogdan Chirieac din Riyadh:

Aeronava TAROM a premierului Victor Ponta a aterizat în plină noapte în capitala Arabiei Saudite, la Riyadh. Cuvântul, pluralul lui “rawda”, înseamnă “Grădini”. Este prima etapă a unei vizite ce va cuprinde patru state din regiune.

Venit din Europa, odată ce ai aterizat la Riyadh, sentimental este mai mult decât ai ajuns într-o altă țară: te afli într-o altă lume. Riyadh are un excelent PR internaţional. Citisem despre această capitală ca despre un tărâm ultramodern, cu investiții enorme, banii din petrol însumând sute de miliarde de dolari anual. În realitate, în afara clădirilor moderne, a zgârie-norilor de oțel și sticlă, sunt multe zone cu aer de Ferentari, acoperite însă de praful deșertului. Temperatura la 3:00 dimineața era de 31 de grade Celsius, dar – umiditatea fiind foarte scăzută – senzația a fost  de suportabilitate.

 

Diferențele culturale față de Europa sunt uriașe. Femeile nu pot merge pe stradă decât înfășurate complet în abaya și numai însoțite de o rudă de sex masculin, fie chiar și propriul băiat minor. Ziaristele din delegația premierului Ponta s-au supus acelorași cerințe, atât doar că o corespondentă a unei televiziuni de știri a făcut un live de pe marginea străzii. Mai multe vehicule au început să claxoneze și câțiva arabi nervoși au atras atenția că fata avea fața descoperită (ca să poată vorbi la telefon). Micul incident a fost rezolvat de un oficial al delegației Ponta.

 

Toate ferestrele din Riyadh sunt acoperite. Nu se poate vedea nimic din interior  în exterior sau de afară înăuntru. La ore fixe, mall-urile iau o pauză de o jumătate de oră, pentru ca angajații să-și spună rugăciunea. Centrele comerciale sunt, ca arhitectură și finisaje, sub cele de la București. Mărfurile expuse sunt, însă, cel mai adesea de lux, magazinele adăpostind toate marile branduri ale lumii. În zona istorică a orașului se află și sediul Poliției de Moravuri, și locul unde au loc execuțiile publice. Anul trecut, au fost decapitați 80 de oameni. Anul acesta, cam tot atâția, doar în primul trimestru. În DNA-ul local, astăzi când am trecut, nu era nimeni pregătit pentru execuție. Călăul este un om foarte respectat în oraș. Regatul Arabiei Saudite – o monarhie absolutistă teocratică – aplică legea islamică sharia. Constituţia ţării este Coranul. Populația, de 28 de milioane de locuitori, dintre care 7 milioane de emigranți, se spune shariei.

 

Traficul auto, absolut sufocant, nu are nicio regulă care să semene cu cele din Europa. Semafoarele, nu multe, pe care le-am întâlnit nu sunt luate de nimeni în seamă. Nu există trecere de pietoni și nici nu pare că viața acestora ar fi cât de cât importantă. Taxiurile nu pot lua decât bărbați. Femeile singure nu pot ajunge la taxi fiindcă nu pot ieși, cum v-am spus, neînsoțite din casă.

În ciuda acestei stranii atmosfere, toate marile state ale lumii se bat pentru a atrage investiții saudite. Între România și Arabia Saudită s-au stabilit relații diplomatice acum 20 de ani. N-a exitat nicio vizită la nivel de șef de stat sau de guvern. Ca să vedem cât de densă este agenda politică la Riyadh, să spunem că, pe 5 mai, aici va sosi președintele Franței, iar peste o săptămână, liderii statelor din zonă vor merge la Washington, pentru o întâlnire cu Obama.

Premierul Ponta, însoțit de ministrul Economiei, Mihai Tudose, al Educației, Sorin Câmpeanu, al Sănătăți, Nicu Bănicioiu, s-a întâlnit cu regele și prințul moștenitor al statului arab putred de bogat. Încă mai există în zonă ideea de Gerovital și Ana Aslan. Familia regală ar dori să vină la București, numai că la noi nu mai există nimic. Oricum, arabii sunt interesați de medicina de urgență din România, doctorul Arafat făcând parte din delegație. În rest, în România există doar 160 de firme cu capital saudit. Probabil cele mai puține din întreaga Europă de Est.

Deschdiderea față de Occident există. 180.000 de tineri saudiți sunt studenți la universitățile americane. Vlăstarele numeroasei familii regale s-au orientat în general spre Londra. Nimic din ceea ce înseamnă petrol și finanțe nu este străin elitei saudite. Într-o țară unde cu un dolar cumperi 7 litri de benzină, dar numai 2 sticle de apă plată, nu e de mirare că agricultura este un domeniu exotic. România ar putea exporta enorm în această parte a lumii.

Am văzut întâlnirea dintre premierul Ponta și familia regală. Dincolo de protocol, mi s-a părut că există și curiozitate. E un bun început pentru a se înnoda niște relații economice. Problema României de astăzi este însă tocmai lipsa acută a capitaliștilor români. De aceea, poate că saudiții, școliți în lumea anglo-saxonă, vor găsi calea spre București, după ce țara o să apară, dacă va apărea vreodată, pe radarele marilor centre financiare ale lumii.

Premierul Victor Ponta a anunțat că o delegație a Camerei de Comerț, cu ceva oameni de afaceri, va sosi totuși peste o lună în capitala Arabiei Saudite.  După cum l-a primit monarhia saudită pe Ponta, s-ar putea să existe o continuare economică a vizitei politice. ( DCNEWS)

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.