Pe măsură ce lumea continuă să se confrunte cu valuri de căldură extreme, îmbrăcămintea pe care o purtăm este o componentă vitală, transmite BBC.
Deci, ce ar trebui să porți când este caniculă?
Culoare și design
Când vine vorba de culoare, majoritatea oamenilor poartă alb – deoarece albul reflectă razele soarelui, mai degrabă decât să absoarbă lumina așa cum o face negrul.
Cu toate acestea, această teorie devine puțin mai complexă atunci când începem să vorbim despre grosimea și potrivirea îmbrăcămintei, deoarece căldura nu vine doar de la soare, ci vine și din corpul nostru. Când acea căldură din corpurile noastre întâlnește hainele albe, se reflectă înapoi spre noi.
În 1980, un studiu despre motivul pentru care beduinii – un popor indigen, semi-nomad care locuiește în regiunile deșertice din peninsula Arabică, Orientul Mijlociu și Africa de Nord – poartă haine negre în deșert, a descoperit că expunerea la căldură era aceeași indiferent dacă membrii tribului purtau negru sau alb.
Cum este posibil?
Țesăturile de culoare neagră sunt un radiator mai bun de căldură – ceea ce înseamnă că absorb căldura emanată din corp – astfel încât aceasta poate juca și un rol în răcirea corpului. Secretul beduinului este să poarte haine negre largi, mai ales dacă bate vânt. Hainele negre largi încălzesc spațiul dintre țesătură și piele, promovând un curent de aer ascendent – ca un coș de fum.
„Cantitatea de căldură câștigată de un beduin expus deșertului fierbinte este aceeași indiferent dacă poartă o haină neagră sau albă”, notează studiul. „Căldura suplimentară absorbită de halatul negru s-a pierdut înainte de a ajunge la piele”, se spune.
Deci potrivirea îmbrăcămintei este de fapt mai importantă decât culoarea. Cu toate acestea, dacă veți purta haine strânse, atunci rămâneți cu alb.
Țesăturile cu textură cum ar fi cele folosite în tricourile polo sport – ajută, de asemenea, să nu se lipească îmbrăcămintea pe piele.
Contează materiale
„Alegerea materialului dumneavoastră este crucială”, spune stilistul și scriitoarea de modă Heather Newberger. „Dacă porți o salopetă supradimensionată din denim – te vei simți mult mai sexy decât prietenul tău într-o ținută mai strâmtă din tifon sau șifon.”
Când vine vorba de potrivire, țesăturile ușoare, cum ar fi bumbacul și mătasea, sunt de obicei mai bune decât tricoturile. Acest lucru este deosebit de important atunci când este umed – pe căldură uscată, absorbția poate fi suficientă, deoarece transpirația va fi absorbită din corpul dumneavoastră și se va evapora în căldură. Când este umed și fierbinte, aerul din jurul tău este deja saturat cu vapori de apă.
„În ceea ce privește hainele, este mai bine să ai un material care să permită trecerea vaporilor de apă, astfel încât să nu blocheze evaporarea transpirației”. spune Rhett Allain, profesor asociat de fizică la Universitatea Southeastern Louisiana. „Unele dintre materialele mai noi bazate pe sport fac asta. Bumbacul nu se descurcă atât de bine cu asta.”
Bumbacul neacoperit, inul, nailonul și poliesterul sunt toate clasificate ca țesături respirabile într-o anumită măsură, ceea ce înseamnă că permit transpirației și căldurii să se evapore prin material. Totuși, sunt diferite de țesăturile absorbante, care trag în mod activ apa din corp.
Dar și celălalt mecanism de răcire al corpului – transpirația – joacă un rol. Bumbacul absoarbe umezeala, dar nu se usucă repede, așa că dacă transpirați mult hainele vor rămâne umede, făcându-le mai puțin confortabile.
Nailonul și poliesterul sunt folosite în majoritatea hainelor de sport, deoarece elimină umezeala și se usucă rapid, dar păstrează mirosul.
Cercetările au arătat, de asemenea, că nailonul are o absorbție mai mare a umidității și capacități de absorbție mai bune decât poliesterul, dar se usucă mai lent. Fibrele sintetice precum nailonul și poliesterul se pot simți inconfortabile atunci când se udă, iar un studiu a sugerat să poarte îmbrăcăminte din bambus, care este un conductor scăzut de căldură și nu compromite confortul.
Cu cât porți mai puține haine, cu atât există mai multe oportunități pentru un schimb de căldură prin evaporare între piele și aer. Deși, desigur, protejarea pielii de razele UV este o prioritate.
Dar pot exista alternative – materiale și țesături noi care vor ajuta la răcirea corpulu
Știință nouă
Companii sportive precum Nike și Adidas investesc milioane în proiectarea de țesături inteligente, iar oamenii de știință au investit, de asemenea, resurse în cercetarea care țesături sunt mai bune pentru a menține corpul rece.
Oamenii de știință de la MIT au descoperit că, făcând fibrele de nailon și poliester mai subțiri – în jur de un micrometru în diametru – și țesându-le într-un fir de 30 de micrometri grosime ar putea ajuta purtătorul să mențină o temperatură mai confortabilă.
Oamenii de știință de la Universitatea din Maryland din SUA au dezvoltat și fibre sintetice care își schimbă structura la condițiile exterioare – eliberând mai multă căldură pe măsură ce temperatura crește.
Poate că cel mai bun mod de a rămâne răcoros la căldură când vine vorba de îmbrăcăminte este de fapt purtarea hainelor umede, subliniază Allain. Apa are nevoie de energie termică pentru a se evapora și, pe măsură ce face această tranziție de la un lichid la un gaz, folosește căldura care vine din corpul tău, răcind pielea și scăzând temperatura corpului.
Așadar, se dovedește că alegerea unei ținute este puțin mai complexă decât pur și simplu aruncarea unui tricou alb.