Nici introducerea euro, nici fondurile europene, nici FMI şi nici chiar stimuli fiscali precum reducerea TVA sau a contri­buţiilor sociale nu sunt atât de importante în economia românească precum crearea unui mediu favorabil pentru antreprenori, crede Leszek Balcerowicz, fost ministru de finanţe în Polonia (septembrie 1989 – decembrie 1991 şi 1997-2000) şi fost guvernator al Băncii Poloniei (2001 şi 2007).

„Condiţiile pentru business sunt cruciale. Imediat ce le veţi îmbună­tăţi veţi vedea cum creşterea economică accelerează. Euro nu este un substitut pentru reforme. Euro nu vă va rezolva problemele, mai ales că sunt probleme structurale. Uitaţi-vă la Grecia şi vedeţi ce înseamnă să intri nereformat în zona euro“, a spus Balcerowicz într-un in­terviu acordat Ziarului Financiar la sfârşitul săptă­mânii trecute. De asemenea, Balce­rowicz a spus că sunt importante şi fondurile UE, dar de asemenea acestea nu înlocuiesc reformele structurale.

„România a făcut progrese importante pentru consolidarea fiscală în ultimul an, a redus deficitul bugetar sub 2%, mai bine de­cât în Polonia. Aceste realizări trebuie con­solidate şi nu slăbite, cu toate că la anul veţi avea alegeri, pentru că disciplina fiscală este fundamentul pentru creşterea econo­mi­că pe termen lung“, apreciază profesorul polonez.

Profesorul afirmă că trebuie evaluate barierele pentru investiţii private şi pentru crearea de noi locuri de muncă şi identifi­ca­te căi prin care aceste bariere să fie înlă­turate prin dereglementări masive dacă este necesar, dar şi prin evaluarea instituţiilor pu­blice. „Trebuie să vă întrebaţi – produc aceste agenţii de stat proceduri nenecesare, împiedică businessul? Unul din cei mai buni indicatori ai mediului economic este rata de creştere a înfiinţării de întreprinderi noi şi mici. Marile companii se descurcă şi într-un mediu de business neprietenos. Dar compa­niile mici nu, de asta e nevoie de monito­ri­zarea înfiinţării de companii mici. Condiţiile de business pentru întreprinderile mici sunt cruciale“.

El a dat deseori exemplul Bulgariei şi al ţărilor baltice pentru disciplină financiară şi pentru o bună coordonare a politicilor macro­economice. Dar după 25 de ani de la căderea comunismului, Bulgaria este la un salariu mediu de 250 de euro, faţă de 2.000 de euro în Grecia, în condiţiile în care preţul multor bunuri şi servicii este similar.

De altfel, diferenţa uriaşă  de dezvoltare economică este vizibilă pentru toţi românii care trec graniţa bulgaro-elenă pentru a-şi petrece concediul în Grecia. De asemenea, zeci de mii de bulgari lucrează în Grecia şi nu invers. Cine mai crede în aceste cuvinte – „reforme structurale“ după 25 de ani, după o generaţie?

„Şi ce?“, replică tranşant Balcerowitz. „Nu înţeleg întrebarea. Trebuie să vă uitaţi la condiţiile de business, să identificaţi barierele şi să îmbunătăţiţi condiţiile de business.  Nu fiţi populist pretinzând că vă pasă de oameni. Vă pasă de oameni dacă îmbunătăţiţi aşteptările (the prospects – engl.). Aveţi multe de făcut. Îmbunătăţiţi mediul de afaceri ţinând para­metrii macro sub control – aceasta este cheia.“

INTEGRAL pe WWW.ZF.RO

loading...

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.