Asociația Foștilor Deținuți politic cer Patriarhiei române canonizarea părintelui Arsenie Boca.

Președintele Asociației, domnul Octav Bjoza, afirmă că aceasta este decizia luată la ultimul congress al asociației.

Octav Bjoza spune că deținuții politic constată cu îngrijorare cum persoane ce nu au fost străine de trimiterea lor la moarte, sau care I-au persecutat până în  decembrie 1989, au devenit ctitori de biserici, numele lor fiind scrise pe zidurile interioare ale acestora.

În timp ce biserica catalolică a canonizat mai mulți foști deținuți, biserica ortodoxa nu a luat o decizie similară în ciuda insistențelor venite din diverse medii.

„Participanţii delegaţi la cel de al XXI-lea Congres al Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici şi Victime ale Dictaturii din România, care a avut loc la Piteşti în zilele de 5-6 septembrie 2014, au cerut cu unanimitate de voturi, să intervenim pe lângă Patriarhia Română, în vederea canonizării ieromonahului Arsenie Boca.
 Majoritari fiind în această ţară, ortodocşii au avut mii de martiri în temniţele şi lagărele comuniste de exterminare.
Acolo, la limita dintre viaţă şi moarte, preoţi şi nu numai, au fost recunoscuţi de către noi, ca adevăraţi sfinţi, lucru ce s-a perpetuat şi după eliberare, până ce aceştia s-au săvârşit din viaţă.
Zecile de mii de pelerini ce trec pe la mormintele unora dintre aceştia, vă cer şi ei acest lucru. În alte ţări foste comuniste de rit ortodox, aceste canonizări s-au  făcut demult.
De asemenea, cultele ce ţin de catolicism au beatificat mai mulţi martiri ai temniţelor comuniste.
În timp ce BOR aşteaptă săvârşirea a încă altor minuni, alţii trec pe lângă noi! În acelaşi timp, constatăm cu îngrijorare, cum persoane ce nu au fost străine de trimiterea noastră la moarte, sau care ne-au persecutat până în  decembrie 1989, au devenit ctitori de biserici, numele lor fiind scrise pe zidurile interioare ale acestora, sau dăltuite în piatră.
N-am vrea să credem că într-o bună zi, când noi nu vom mai fi demult, aceştia să devină sfinţi.
Ne exprimăm speranţa şi credinţa în Dumnezeu, dar şi în Dumneavoastră, că a venit momentul să o faceţi!”, afirmă Octav Bjoza.

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.