Bilanțul instanțelor din România arată o realitate șocantă – o creștere de peste 250 %  a interceptărilor din competența Curților de Apel și cu peste 90% la Judecătorii. Adică instanţele care judecă dosare fără politicieni şi membri ai Guvernului au înregistrat creşteri spectaculoase la numărul de autorizaţii pentru intercepări audio-video, în 2013, faţă de anii precedenţi. Cifrele raportului naţional pe justiţie arată că judecătorii din România au autorizat anul trecut aproape 15.000 de interceptări.
Cel mai mult au crescut interceptările autorizate de judecătorii Curţilor de Apel din România – 503, în 2013, faţă de 126, cu un an înainte – ceea ce semnifică şi o intensificare a anchetelor care privesc avocaţi, notari, ofiţeri de poliţie. De două ori mai multe interceptări audio-video au fost aprobate şi de Judecătorii, instanţele cele mai mici în grad, care au competenţă pe infracţiunile comune ale persoanelor fără funcţii speciale, adică infracţiuni de circulaţie, furturi, loviri şi alte violenţe. Pentru exemplificare au fost autorizate de Judecătorii, în 2013, 7.254 de interceptări audio-video, faţă de 5.701 (în 2012) şi 3.751 (în 2011). Investigaţiile în care s-au cerut autorizaţii Tribunalelor au înregistrat o creştere constantă din 2011 şi până acum: 5.651 (în 2011), 6.650 (în 2012), 6.987 (în 2013). Asta în condiţiile în care a scăzut, pentru prima dată în 5 ani, numărul de dosare noi intrate pe rolul Judecătoriilor şi Tribunalelor.
Material realizat de Mihaela Chiper, varianta integrală în sursazilei.ro
loading...

2 COMENTARII

  1. Au un talent deosebit Organilii sa asculte pe neica nimeni dar nu au fost in stare sa localizeze avionul lui Iovan BN 2 din Apuseni unde au murit doi oameni

  2. In cazul telefoanelor, inainte de a se cere autorizarea unui judecator, de obicei se face o ascultare preliminara, „off the records”. Abia dupa aceea se cere autorizarea, pentru a putea utiliza convorbirile telefonice ca dovezi.
    Serviciile de informatii legale, au access direct, legal, la operatorii de telefonie, nici macar nu se misca din birou sa asculte pe cineva.

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.